Kaupunginhallitus, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 503 Työllistämisen edellytysten vahvistaminen teknisellä toimialalla, valtuustoaloite, Porin Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja Erno Välimäki

PRIDno-2021-4401

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Porin Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä  jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Porin Työllistämisen edellytysten vahvistaminen teknisellä toimialalla

Työllisyyden hoidon tehostaminen on avainkysymys Porin kaupungin taloudellisen ja sosiaalisen tilanteen parantamiseksi. Kuntakokeilun myötä työllisyyden hoidon prosessit ovat vahvemmin kaupungin hallussa ja edellytykset työllistämistoimen kehittämiseen ovat siltä osin olemassa. Menestyksekäs työllistettävien sijoittaminen kaupungin tehtäviin edellyttää vahvempaa työllistämisen otetta myös toimialoille.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen suomin oikeuksin esitämme, että tekniselle toimialalle laaditaan kehityssuunnitelma työllistävän otteen vahvistamiseksi. Työllistettävien henkilöiden käytön yhtenä haasteena on tällä hetkellä se, että tiukoilla henkilöstöresursseilla työllistetyille ei tahdo löytyä ohjaajia.

Esitämmekin, että tekniselle toimialalle lähdetään muutamaan yksikköön (esimerkiksi puistotoimelle, muihin sopiviin paikkoihin) pilotoimaan erillisiä työllistämisen ohjaajia. Ohjaajien tehtävänä olisi toimia työllistettyjen tukena ja linkkinä varsinaiseen työnjohtoon nähden sekä toisaalta toimia yhdyshenkilönä myös työllisyydenhoidon suuntaan. Ohjaajat voisivat myös tukea ja kannustaa työllistettyjä esimerkiksi erilaisten tutkinnon osien suorittamisessa työllisyystöiden ohessa, näin saisimme pitkävaikutteista osaamisen kehittämistä ja parantaisimme osallistujien jatkotyöllistymisen mahdollisuuksia.

Porin Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä

ensimmäinen allekirjoittaja Erno Välimäki"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Perustelut

​​​​​​Porin Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä, ensimmäisenä allekirjoittajana Erno Välimäki, on kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.9. §199 jättänyt valtuustoaloitteen työllistämisen edellytysten vahvistamisesta teknisellä toimialalla.

Työllisyyden hoidon tehostaminen on avainkysymys Porin kaupungin taloudellisen ja sosiaalisen tilanteen parantamiseksi. Kuntakokeilun myötä työllisyyden hoidon prosessit ovat vahvemmin kaupungin hallussa ja  edellytykset työllistämistoimen kehittämiseen ovat siltä osin olemassa. Menestyksekäs työllistettävien sijoittaminen kaupungin tehtäviin edellyttää vahvempaa työllistämisen otetta myös toimialoille.

Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen suomin oikeuksin esitämme, että tekniselle toimialalle laaditaan kehityssuunnitelma työllistävän otteen vahvistamiseksi. Työllistettävien henkilöiden käytön yhtenä haasteena on tällä hetkellä se, että tiukoilla henkilöstöresursseilla työllistetyille ei tahdo löytyä ohjaajia. 

Esitämmekin, että tekniselle toimialalle lähdetään muutamaan yksikköön (esimerkiksi puistotoimelle, muihin sopiviin paikkoihin) pilotoimaan erillisiä työllistämisen ohjaajia. Ohjaajien tehtävänä olisi toimia työllistettyjen tukena ja linkkinä varsinaiseen työnjohtoon nähden sekä toisaalta toimia yhdyshenkilönä myös työllisyydenhoidon suuntaan. Ohjaajat voisivat myös tukea ja kannustaa työllistettyjä esimerkiksi erilaisten tutkinnon osien suorittamisessa työllisyystöiden ohessa. Näin saisimme pitkävaikutteista osaamisen kehittämistä ja parantaisimme osallistujien jatkotyöllistymisen mahdollisuuksia.

TEKNISEN TOIMIALAN LAUSUNTO

Teknisellä toimialalla Infran kunnossapito on suurin työllistettyjen henkilöiden työpaikka. Porilaisten työttömien työttömyysjakso on katkaistu Infra-alueiden kunnossapitoon ja rakentamiseen, jätehuoltoon sekä logistiikkaan liittyvillä tehtävillä. Työsuhteet ovat 6 – 8 kk mittaisia riippuen työttömyyshistoriasta, näin henkilön työssäoloehto on täyttynyt. Tekninen toimiala on työllistänyt vuonna 2021 Infrayksikköön (kunnossapito, rakentaminen, liikuntapaikat, jätehuolto ja logistiikka) 87 henkilöä ja Tilayksiköön 18 henkilöä.

Heidän työkuvaansa ovat kuuluneet infra-alueilla nurmikon ja kasvillisuuden hoitotyöt, alueiden siivous ja jätehuolto, puistovälineiden kunnostukset ja rakentaminen, istutukset, liikuntapaikkojen hoitoa, uimarantojen hoitoa, katujen hoitoa. Logistiikan alan tehtäviin on kuulunut varastotyöt, raskaankaluston kuljetustehtävät, rautarakennetyöt sekä ajoneuvo- ja työkonekaluston ylläpitoon liittyvät tehtävät. Suuri osa työllistetyistä on ensi kertaa infran työkuvissa, joka merkitsee, että heidän perehdyttämiseensä ja työn ohjaukseen joudutaan panostamaan. Nuorisotalon vahtimestari tehtävät toimii tällä hetkellä pelkästään työllistettyjen varassa ( 9 kk/ 2-vuorotyö. ) Nuorisotalon osalta ongelmana ollut, että henkilöt vaihtuvat kesken kauden ja kesällä taas ei tarvita kahta vahtimestaria kun talo on suljettu.

Tilayksikössä työllistetyt ovat tehneet: Tilajohtamien on työllistänyt isännöinnin avustaviin tehtäviin korkentaan yhden per vuosi. Harjoittelijoita on otettu kun opiskelijalta on tullut pyyntö ja tarjolla on ollut sopivaa työtä. Lisäksi on työllistetty kiinteistöhoidon, siivoustyön ja kirvesmiehen tehtäviin.

Työllistettyjen työkuvaukseen joudutaan antamaan myös selkeämmin omaksuttavia tehtäviä kuin vakituisille. Työllistettyjen työpanos on joka tapauksessa varsin tärkeää varsinkin Porin infra-alueiden ylläpidolle. Yli 50 % kesäkauden infra-alueiden kunnossapidon kenttätyöpanoksesta syntyy työllistämisen kautta. Kokemuksemme mukaan nämä työsuhteet ovat myös erittäin tärkeitä näille työttömille, jotka pääsevät ainakin hetkeksi mielekkääseen työelämään mukaan.

Työllistettyjen ohjaus on nykymittakaavassa onnistunut motivoituneen ja työnohjauskolutusta saaneen Infran vakituisen henkilökunnan avulla.

Aloitteessa esitetään työnohjaajien palkkaamista, jotta työttömyyskausia saataisiin nykyistä enemmän poikki. Esitämme, että soveltuvin osin työllistettyjä palkattaisiin seuraavana keväänä n. 2 kk työsuhteisiin tehtävänään perehdyttää uudet työllistetyt niihin tehtäviin joita hän on tehnyt edellisenä vuonna. Ensimmäinen kesä olisi 6 – 8  kk työjakso (työssäolovelvoitteen täyttyminen), jolloin uusi työllistetty saisi perehdytyksen tehtäväalueeseensa ja tehtäviin.

Edellä olevan lisäksi olisi toivottavaa palkata muutama jo soveltuvaa ammattitaitoa omaava työnohjaaja, jotka toimisivat työllistettyjen ohjaajina. Näiden henkilöiden työsuhteet tulisi olla vähintään kahden vuoden mittaisia tai toistaiseksi voimassa olevia jotta heidän työpanoksellaan olisi merkitystä työnohjauksessa.

Aloitteessa esitetään myös työllistettävien kouluttamista työn yhteydessä. Kouluttamista on kokeiltu ja käytäntö ei mielestämme tuonut hyvää tulosta. Koulutus vie tehoja työnteosta ja tuskin antaa merkittävää lisäarvoa tulevaan työllistymiseen avoimelle työsektorilla. Näemme, että mahdolliset rekrytoinnit TEK pysyviin työsuhteisiin tulisi tapahtua oppisopimuksen kautta tai rekrytoitavalla olisi valmiina hankittu soveltuva ammattitutkinto.

Kuluneen vuoden kokemuksemme mukaan koko työllistämisketjun toimivuus tulisi varmistaa. Kokonaisuus työllistämistarpeesta aina työllistämisjakson päättymiseen liittyvät epäselvyydet / turhat mutkat tulisi selkeyttää koko ketjussa.

Edellä olevien toimenpiteiden avulla Teknisen toimialan on mahdollisuus tarjota työttömille työttömyysjakson katkaisevia turvallisia työpaikkoja nykyistä paremmin.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa ylläolevan lausunnon valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Päätö.sehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Porin Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja Erno Välimäki jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.9.2021 § 199  valtuustoaloitteen koskien työllistämisen edellytysten vahvistamista teknisellä toimialalla. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 27.9.2021 § 670 pyytää aloitteesta työllisyyspalveluiden ja teknisen lautakunnan lausunnot.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (teknisen lautakunnan lausunto 30.11.2021 § 294) ovat luettavissa asian historiatiedoissa. Työllisyyspalveluiden lausunto on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen porluukkai

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Perustelut

Porin Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja Erno Välimäki jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.9.2021 § 199  valtuustoaloitteen koskien työllistämisen edellytysten vahvistamista teknisellä toimialalla. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 27.9.2021 § 670 pyytää aloitteesta työllisyyspalveluiden ja teknisen lautakunnan lausunnot.

Kaupunginhallitus käsitteli asian kokouksessaan 24.1.2022 § 50.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely (teknisen lautakunnan lausunto 30.11.2021 § 294) ovat luettavissa asian historiatiedoissa. Työllisyyspalveluiden lausunto on liitteenä.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetun lausunnon tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Äänestyksen jälkeen äänin 29-30 asia palautettiin valmisteluun toimeenpanosuunnitelman laatimiseksi.

Kokouskäsittely

Valtuutettu Erno Välimäki esitti Martti Lundenin ja Antero Kivelän kannattamana asian palauttamista valmisteluun toimeenpanosuunnitelman laatimiseksi.

Valtuutettu Mikael Ropo kannatti asian käsittelyn jatkamista.

Puheenjohtaja totesi, että keskustelun kuluessa on tehty kannatettu esitys asian palauttamisesta ja koska on kannatettu myös asian käsittelyn jatkamista, niin asiasta on äänestettävä.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan äänestysehdotuksen:

Jaa: Asian käsittelyä jatketaan.

Ei: Valtuutettu Erno Välimäki esittämä ja  Martti Lundenin ja Antero Kivelän kannattama palautusesitys.

Äänestyksessä annettiin 59 ääntä, 29 JAA-ääntä ja 30 EI-ääntä, ei tyhjiä.

Äänin 29-30 asia palautettiin valmisteluun toimeenpanosuunnitelman laatimiseksi.

Äänestystulokset

  • Kyllä 29 kpl 49%

    Tapio Huhtanen, Juha Joutsenlahti, Mikael Ropo, Bia Kaski, Raija Koskiranta, Heikki Santavuo, Aila Haikkonen, Sampsa Kataja, Mikko Pakkasela, Niko Viinamäki, Anttivesa Knuuttila, Hanna Raitakari, Mari Kaunistola, Nelly Pitkänen, Marketta Juntunen, Jussi Ihamäki, Henna Kyhä, Hanna Sinisalmi, Viliina Välimäki, Matti Välimäki, Timo Aro, Markus Halminen, Mika Tuhkanen, Juha Kantola, Arto Nurmi, Antti Lehtonen, Julia Liljegren, Laura Pullinen, Simo Korpela

  • Ei 30 kpl 51%

    Jyrki Levonen, Sonja Myllykoski, Tapio Furuholm, Neea Kähkönen, Jarno Joensuu, Diana Bergroth-Lampinen, Markku Tanttinen, Martti Lundén, Arja Laulainen, Erno Välimäki, Sami Viitasaari, Kaarina Ranne, Mika Aho, Tuomas Koivisto, Antero Kivelä, Jani-Petteri Pajukoski, Ari Nordström, Tiina Puska, Raisa Ranta, Heidi Sakari, Anssi Salmi, Sanna Grönmark, Etta Peltola, Jaakko Jäntti, Christa Lahto, Ismo Läntinen, Tiina Stenman, Sinikka Alenius, Petri Huru, Emmastiina Hesso

Valmistelija

Ismo Ahonen, kaupunginpuutarhuri, ismo.ahonen@pori.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta on käsitellyt vastauksen valtuustoaloitteeseen 30.11.2021 § 294 ja Kaupunginhallitus on käsitellyt vastauksen 24.1.2022 § 50.

Kaupunginvaltuusto palautti 31.1.2022 asian valmisteluun toimeenpanosuunnitelman laatimiseksi. 

 

Tekninen toimiala esittää toimeenpanosuunnitelmaksi:

TYÖLLISTÄMISEN Toimeenpanosuunnitelma

Työllisyyspalvelut ja TEK on valmistellut yhdessä työllistämisen tehostamista teknisellä sektorilla. Työttömät tulevat valtaosin aivan erilaisiin tehtäviin kuin he ovat aiemmassa työhistoriassaan tehneet. Tämän johdosta näemme tarpeellisiksi työttömien perehdyttämiseen ja ohjauksen panostamisen. Tällöin työsuhteesta tulee turvallinen ja työtön henkilö motivoituu uuteen tehtävään. Perehtys- ja ohjausresurssin lisääminen mahdollistaa myös suuremman työttömien määrän rekrytoinnin.

 

Perehdyttämisen tehostaminen

Keväisin palkataan Infran kunnossapidon ja -rakentamisen toimintayksiköiden viiteen toimintatiimiin ns. työnsuunnittelija/työnohjaaja, joka voivat toimia perehdyttäjinä ja työnjohtajien apulaisina. Nämä henkilöt olisivat sellaisia, jotka ovat olleet aiemmin infran kunnossapito- tai rakentamisyksikössä palkkatukityösuhteessa. Kyseisten työnsuunnittelijoiden palkkakuluihin saadaan valtion palkkatukea, mutta kustannuksia tulee myös kaupungille.

Tehdään entistä tarkempia tehtäväkortteja ja aluekarttoja, jotka mahdollistavat omaehtoisen perehtymisen tehtäviin.

 

Työmarkkinatuen maksuosuutta kartuttavien pitkäaikaistyöttömien rekrytoinnin tehostaminen

Pitkäaikaistyöttömän, joka haluaa katkaista työttömyysjakson esimerkiksi TEK toimialalla, työsuhteen muodostumiseen kehitetään yhteinen rekrytointiprosessien suunnittelu työllisyyspalveluiden kanssa.

Työllisyyspalveluista tehostetaan ohjausta TEK:n avoimiin palkkatukipaikkoihin lain velvoitteet huomioiden. Julkinen työvoima- ja yrityspalvelulaki painottaa työnhakija-asiakkaan palvelutarvetta palkkatuen myöntämisessä, ei niinkään työnantajan henkilöstötarve.

 

Muita tehostamiskeinoja ja selvitystarpeita

Vuoden 2022 työllistäminen johti myös pidempään työllistymiseen infrapuolelle. Vuoden aikana täytettiin neljä oppisopimuspaikkaa avoimilla rekrytointihakujen kautta, joihin valituista kolme oli työllisyystyösuhteessa Infran kunnossapidon toimintayksikköön. Oppisopimuksien sisällössä painotetaan perehdytysvalmiuksia joka tulee lisäämään työttömien työllistämisvalmiuksia pidemmällä aikavälillä.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa aloitteeseen yllä mainitun vastauksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Jenni Ketonen, työllisyyspäällikkö, jenni.ketonen@pori.fi

Perustelut

Porin Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja Erno Välimäki, on jättänyt kaupunginvaltuuston 20.9.2021 kokouksessa valtuustoaloitteen Työllistämisen edellytysten vahvistaminen teknisellä toimialalla. Kaupunginhallitus on päättänyt kokouksessaan 27.9.2021 pyytää aloitteesta työllisyyspalveluiden ja teknisen lautakunnan lausunnot 31.10.2021 mennessä. Kaupunginvaltuusto päätti 31.1.2022 palauttaa asian valmisteluun toimeenpanosuunnitelman laatimiseksi.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista. 

Ehdotus

Esittelijä

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa valtuustoaloitteeseen seuraavanlaisen lausunnon kaupunginhallitukselle:

TYÖLLISTÄMISEN Toimeenpanosuunnitelma
Työllisyyspalvelut ja Tekninen toimiala on valmistellut yhdessä työllistämisen tehostamista teknisellä toimialalla. Palkkatukityöhön tulevilla voi olla hyvin vähäistä työhistoriaa tai kokemus ja osaaminen eri alalta kuin mihin he tulevat palkkatukityöjaksolle. Tämän johdosta näemme tarpeellisiksi työttömien perehdyttämiseen ja ohjaukseen panostamisen. Hyvä perehdytys turvaa työturvallisuuden ja mahdollistaa ja motivoin hyvään työpanokseen. Perehdytys- ja ohjausresurssin lisääminen mahdollistaa myös suuremman työttömien määrän rekrytoinnin teknisen toimialan tehtäviin.

Perehdyttämisen tehostaminen
Keväisin palkataan Infran kunnossapidon ja -rakentamisen toimintayksiköiden viiteen toimintatiimiin määräaikaisesti ns. työnsuunnittelija/työnohjaaja, joka toimii perehdyttäjänä ja on apuna vakituisille työnjohtajille. Työllisyyspalveluiden palkkaamat henkilöt ovat sellaisia, jotka ovat olleet aiemmin infran kunnossapito- tai rakentamisyksikössä palkkatukityösuhteessa. Kyseisten työllistettyjen palkkakuluihin saadaan valtion palkkatukea (50%), mutta kustannuksia tulee myös kaupungille. Kustannukset katetaan työllisyyspalveluiden työllistämismäärärahoista.

Lisäksi Infran kunnossapidon ja rakentamisen toimintayksikkö sitoutuu tekemään entistä tarkempia tehtäväkortteja ja aluekarttoja, jotka mahdollistavat omaehtoisen perehtymisen tehtäviin.

Uutta mallia kokeiltiin jo kesällä 2022 ja todettiin, perehdytykseen ja työnjohtoon palkatut lisähenkilöt helpottivat teknisen toimialan muun henkilöstön työpainetta sekä kesäkaudeksi palkattujen työllistettyjen kausityöntekijöiden työtehoa ja -viihtyvyyttä. Infran kunnossapidon ja rakentamisen toimintayksikköön työllistettiin kesällä 2022 yhteensä 71 työllistettyä erilaisiin tehtäviin.

Pitkäaikaistyöttömien rekrytointi palkkatuella
Työllisyyspalveluista ohjataan soveltuvia työnhakija-asiakkaita Teknisen toimialan avoimiin palkkatukipaikkoihin lain velvoitteet huomioiden. Julkinen työvoima- ja yrityspalvelulaki painottaa palkkatuen myöntämisessä työnhakija-asiakkaan palvelutarvetta, ei niinkään työnantajan henkilöstötarpeita. Määrällistä kasvua ei näin ollen voida luvata, vaan ohjausmäärät ovat sidonnaisia työnhakijoina olevien asiakkaiden määriin sekä heidän työkykyynsä ja palvelutarpeisiinsa. Palkkatuen tarkoitus on lisätä asiakkaan työllistymisen edellytyksiä avoimille työmarkkinoille.

Koska työllistettyjen palkkaus tapahtuu lähes kokonaan työllisyyspalveluiden työllistämismäärärahoista, on henkilömäärä myös sidonnainen käytettävissä olevaan määrärahaan. Palkkatukilainsäädäntö muuttui 1.7.2023. Se vaikuttaa mm. palkkatuen prosentteihin, jaksojen kestoihin sekä rajoittaa samalle työnantajalle työllistämistä useammalle perättäiselle jaksolle.

Muita tehostamiskeinoja
Vuonna 2022 työllistäminen johti myös pidempiin työllistymisiin Infrapuolelle. Vuoden aikana täytettiin neljä oppisopimuspaikkaa ja valituista kolme oli ollut palkkatukityösuhteessa Infran kunnossapidon toimintayksikköön. Oppisopimuskoulutuksen sisällössä painotetaan perehdytysvalmiuksia, mikä tulee lisäämään työttömien työllistämisvalmiuksia pidemmällä aikavälillä.

Vuoden 2022 aikana työllisyyspalveluiden Kuntakokeilu järjesti kaikille kaupungille palkkatuella työllistetyille info-tilaisuuksia. Tilaisuuksia järjestettiin lähes joka kuukausi ja niistä tiedotettiin myös työllistämisjakson esimiehiä. Infoissa jaettiin tietoa erilaisista koulutusmahdollisuuksista sekä tarjottiin mahdollisuutta saada työhönvalmennus-palvelua määräaikaisen työsuhteen aikana. Työhönvalmennuksella avustetaan asiakasta hankkimaan työtä palkkatukijakson päätyttyä. Näitä mahdollisuuksia ei juurikaan käytetty eli työnhakija-asiakkaat eivät osanneet niitä hyödyntää.

Myös tekniselle toimialalle esitettiin opinnollistamisen lisäämistä osaksi palkkatukityö-jaksoa mutta Infran kunnossapidon ja -rakentamisen toimintayksikössä ei koettu siihen olevan ohjausresurssia. Opinnollistamisella tarkoitetaan sitä, että työpaikalla suoritetaan ammatillisten opintojen osatutkintoja ja se vaatii myös työpaikalta ohjausta ja opastusta sekä näyttöjen vastaanottoa. Työhönvalmennuksella ja opinnollistamisella on ajateltu lisättävän palkkatukityön vaikuttavuutta ja työnhakija-asiakkaiden työllistymistä pidemmäksi aikaa. Työllisyyspalveluilla on mahdollisuus osoittaa henkilöresurssia työhönvalmennukseen mutta opintojen tukemiseen ja näyttöjen vastaanottamiseen resurssin tulisi löytyä substanssin hallitsevalta taholta. Se väistämättä veisi jonkin verran työaikaa muusta työstä Teknisellä toimialalla.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Porin Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja Erno Välimäki jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.9.2021 § 199 Työllistämisen edellytysten vahvistaminen teknisellä toimialalla -valtuustoaloitteen. Kaupunginvaltuusto lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 27.9.2021 § 670 pyytää työllisyyspalveluiden ja teknisen lautakunnan lausunnot.

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 30.11.2021 § 294.

Työllisyyspalveluiden lausunto on liitteenä.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 24.1.2022 § 50.

Kaupunginvaltuusto päätti 31.1.2022 § 15 palauttaa asian valmisteluun toimeenpanosuunnitelman laatimiseksi.

Kaupunginhallitus päätti 7.2.2022 § 70 pyytää aloitteesta elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot.

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 16.5.2023 § 131 ja elinvoima- ja ympäristölautakunta kokouksessaan 18.10.2023 § 119.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely ovat historiatiedoissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto merkitsee tehdyt toimenpiteet ja annetut lausunnot tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.