Perustelut
Turun hallinto-oikeuden päätöksen H2215/2022 perusteella terveysvalvonta on tehnyt terveyshaittaepäilyyn perustuvan tarkastuksen asuntoon 03.03.2023. Tarkastuksen tarkoituksena oli arvioida asunnon terveydelliset olosuhteet sekä saada selville, aiheutuuko niistä asunnon asukkaalle terveyshaittaa. Tarkastus tehtiin aistinvaraisin menetelmin. Aistinvaraisen havainnoinnin tueksi suoritettiin olosuhdemittaus sisäilman lämpötilan, suhteellisen kosteuspitoisuuden ja hiilidioksidipitoisuuden osalta.
Tarkastuksen perusteella Porin kaupungin terveysvalvonta tilasi asuntoon kuntotutkimuksen. Tutkimus piti sisällään VOC-yhdisteiden mittauksen sisäilmasta, lattia- ja seinäpintojen pintakosteuskartoituksen, poistoilmamäärien mittauksen ja muovimaton kunnon aistinvaraisen arvioinnin. Kuntotutkimukset suoritettiin toukokuussa 2023.
Tehtyjen aistinvaraisten havaintojen ja kuntotutkimuksien perusteella, tulokset eivät viittaa terveydensuojelulain 1 §:ssä tarkoitetun terveyshaitan esiintymiseen tutkimuksen kohteena olleissa tiloissa.
Asunnon haltija on 15.9.2023 ilmoittanut tyytymättömyydestään asunnontarkastuksen lopputulokseen.
Asian aiempi käsittely terveysvalvonnassa
Asuinhuoneistoa koskeva terveyshaittaepäily tuli vireille Porin terveysvalvontaan vuonna 2007, jolloin havaittiin kosteusvaurio, joka sittemmin korjattiin vuonna 2008. Tämän jälkeen asuinhuoneistosta on tehty useita asunnontarkastuspyyntöjä, joiden perusteella on suoritettu useita tarkastuskäyntejä ja mittauksia, joiden perusteella ei ole löytynyt viitettä terveydensuojelulaissa tarkoitetun terveyshaitan esiintymisestä.
Kuuleminen
Asunnon haltijalle on 27.10.2023 ilmoitettu, että ympäristöterveysjaostolle tullaan esittämään, ettei toimenpidepyyntö aiheuta terveydensuojeluviranomaisen toimenpiteitä, ja samalla varattu mahdollisuus lausua mielipiteensä asiasta.
Asunnon haltijan vastine kuulemiskirjeeseen on saapunut terveysvalvontaan 17.11.2023. Asunnon haltijan mukaan asunnossa esiintyy terveyshaittaa eikä terveyshaittaepäilyä ole selvitetty asianmukaisesti.
Ehdotus
Esittelijä
-
Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi
Ympäristöterveysjaosto päättää, että osoitteessa [peitetty]olevassa asunnossa ei 3.3.2023 ja 11.7.2023 tehtyjen asunnontarkastuksien, ulkopuolisen asiantuntijan rajatun kosteus- ja sisäilmateknisen kuntotutkimusraportin ja esitettyjen selvitysten perusteella voida todeta terveydensuojelulain 1 §:n tarkoittamaa terveyshaittaa. Asia ei tässä vaiheessa anna aihetta muihin toimenpiteisiin.
Terveystarkastajien menettelyn tutkimiseksi asianosaisella on oikeus hakea jaoston päätökseen muutosta ja saattaa viranhaltijoiden menettelyn lainmukaisuus tuomioistuimen käsiteltäväksi. Mahdollinen vahingonkorvausvaatimus käsitellään erikseen, ja sen käsittelemiseksi tulee yksilöidyt vaatimukset ja niiden perustelut esittää kirjallisina ympäristöterveysjaostolle.
Perustelut
Terveydensuojelulain 27 §:n mukaan kunnan terveydensuojeluviranomainen voi määrätä asunnossa todetun terveyshaitan perusteella tarvittavia toimenpiteitä terveyshaitan ja siihen johtaneiden tekijöiden selvittämiseksi, poistamiseksi tai rajoittamiseksi. Määräysten antamisen tulee perustua terveydensuojeluviranomaisen tekemään tarkastukseen sekä riittäviin ja luotettaviin mittauksiin, näytteisiin, tutkimuksiin, selvityksiin tai havaintoihin.
Asunnontarkastuksen suorittaneiden kolmen terveystarkastajan arvion mukaan asunnossa ei tarkastushetkellä ollut aihetta epäillä terveydensuojelulain tarkoittamaa terveyshaittaa.
Ulkopuolisen asiantuntijan laatiman rajatun kosteus- ja sisäilmateknisen kuntotutkimusraportin mukaan sisäilman VOC-näytteen perusteella viitettä mattovauriosta tai liiman hajoamisesta ei ollut, sillä indikaattoriyhdisteiden määrä (2-EH, TXIB, C9-alkoholit) määrä ei poikennut normaalista. Pintakosteuskartoituksessa ei todettu normaalista poikkeavaa ja viiltomittaustulokset olivat matalia. Maton irrotuskokeissa ei todettu mattoliiman hajoamista. Tutkimuksissa ei havaittu viitteitä asumisterveysasetuksessa säädettyjen toimenpiderajojen ylittymisestä.
Mikäli asuinhuoneisto otetaan käyttöön, on asunnossa suositeltavaa suorittaa tarkastuskertomuksessa esitetyt suositeltavat toimenpiteet.
Sovelletut oikeusohjeet
Terveydensuojelulaki (763/1994) 1, 27, 56 §
Hallintolaki (434/2003) 31, 34, 36 §
Muutoksenhaku
Valitusosoitus liitteenä.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.