Vammaisneuvosto, kokous 30.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 Tiedoksi merkittävät asiat

Perustelut

  • Kati Karinharju on kommentoinut Porin kaupungin valmisteilla olevaa liikkumisohjelmaa seuraavasti:

1) Yhtenä konkreettisena tavoitteena liikkumisohjelmassa tulisi olla liikkumisympäristöjen esteettömyystiedon systemaattinen kerääminen ja tallentaminen julkiseen tietovarantoon. Ehdotan, että Porin kaupunki ottaa asiakseen edistää alueen eri toimipisteiden ja luontoliikuntakohteiden systemaattista esteettömyystiedon keräämistä. Tällä hetkellä se onnistuu digitaalisesti suomi.fi palvelussa olevan esteettömyyssovelluksen avulla. Suomi.fi tietovarannon kautta esteettömyystiedot ovat julkisia ja linkitettävissä myös Porin kaupungin omille verkkosivuille. Toimipisteiden esteettömyystietojen pohjalta käyttäjä voi saada tietoa kohteesta ja nähdä pystyykö kohteessa toimimaan itsenäisesti apuvälineen kanssa tai ilman ja tarvitseeko avustajaa jne. Esteettömyystiedon keruun jälkeen seuraava vaihe on varsinainen toimipisteiden esteettömyyden edistäminen: sovelluksen avulla toimipisteissä toimivat henkilöt pystyvät arvioimaan kohteen esteettömyyden tilaa. Arvion pohjalta on mahdollista selvittää myös esteettömyyden näkökulmasta ilmeneviä muutostarpeita.

2) Kaupungin ulkoilu- ja luontokohteiden osalta (mm. tukea tarvitsevien kaupunkilaisten, etenkin ikääntyvien kohdalla) olennaista on esim. puistoissa erilaisista reiteistä kertovat opasteet ja kartat, joista selviää reittien pituudet sekä löytyykö reitiltä penkkejä / levähdyspaikkoja, valaistusta, wc-tiloja jne. Tämä vaikuttaa suuresti jo valintaan lähteä ulkoilemaan.

3) Yhdenvertaisuuden näkökulma kaupungin kampanjoihin liittyen ja vammaisneuvostossakin esillä ollut nuorisopassin mahdollisuus myös toimintarajoitteisille lapsille ja nuorille.

Liikkumissuunnitelmaa laaditaan edelleen. Porin kaupungin liikuntayksikön kanssa kirjattiin seuraavanlainen lause: Esteettömyys ja soveltavan liikunnan näkökulmaa pyritään sisällyttämään Porin kaupungin liikkumisohjelmassa läpileikkaavana teemana. 

  • Vammaisneuvoston jäsenille ja varajäsenille on välitetty pyyntö antaa palautetta kaupungin tilojen esteettömyydestä. 

Ehdotus

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi. 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.