Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 13.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 141 Toiminta-avustusten myöntäminen hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämiseen vuodelle 2022

PRIDno-2021-4395

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jonna Vainio, jonna.vainio@pori.fi

Perustelut

Elinvoima- ja ympäristölautakunta hyväksyi hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämisen toiminta-avustusten avustusohjeet ja myöntämisen kriteerit 29.9.2021 § 196. Ohjeen mukaan avustamisen keskeisimpinä perusteina ovat toiminnan määrä, laatu ja alueellinen merkitys. Lisäksi elinvoima- ja ympäristölautakunta painottaa avustuksia jakaessaan toimintaa, joka lievittää koronapandemiasta kuntalaisten hyvinvointiin aiheutuneita negatiivisia vaikutuksia, kohdistuu työelämän ulkopuolella olevien henkilöiden työllistymisedellytysten edistämiseen, tarjoaa vertaistukea sairauden tai muun syyn vuoksi haavoittuvammassa asemassa oleville (esim. potilasjärjestöt) tai mahdollistaa yhteisöllisen ja asuinaluetta elävöittävän toiminnan. Merkittävänä tekijänä on myös avustettavaan toimintaan osallistuvan ja/tai avustettavasta toiminnasta hyötyvän kohderyhmän laajuus.

Toiminta-avustus voi sisältää vuokra- tai tilankäyttöavustusta, kehittämisavustusta tai kansainvälisen toiminnan avustusta, joita ei enää myönnetä erikseen. Mikäli yhdistys toimii kaupungin toimitiloissa vastikkeetta tai alennetulla vuokralla, huomioidaan tämä myönnettävän toiminta-avustuksen määrässä. Yhdistyksellä tulee olla toiminnan harjoittamisen edellyttämää muuta rahoitusta/varainhankintaa. Avustusta ei kuitenkaan myönnetä toimintaan, jonka tavoitteena on taloudellinen voitto.

Avustushaku oli auki 1.-23.11.2021. Hakemuksia saapui 64 kappaletta, joista yksi peruutettiin hakijan toimesta. Yksi hakemus hylättiin, sillä se saapui vasta hakuajan päättymisen jälkeen. Lisäksi neljä hakemusta siirrettiin kulttuurin toiminta-avustushausta, joista yksi oli samansisältöinen jo hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämisen toiminta-avustushakuun tulleen hakemuksen kanssa. Toiminta-avustus hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämiseen oli haettavissa nyt toista kertaa. Ensimmäisellä hakukierroksella vuonna 2021 hakemuksia saapui 40 kappaletta.

Myös hakemuksia arvioitaessa on käytetty harkintaa ja hakemusten sisältöä on pyritty tulkitsemaan hakijoiden kannalta edullisella tavalla. Avustusperiaatteiden uudistamisessa merkittävin muutos oli siirtyminen yhdistysten avustamisesta toiminnan avustamiseen. Osassa hakemuksista on kuitenkin edelleen haettu avustusta yhdistyksen ylläpitoon ja kuvattu vajavaisesti yhdistyksen kohderyhmilleen tuottaman toiminnan sisältö sekä avustuksen merkitys toiminnan mahdollistamisessa. Lisäksi osassa hakemuksista avustusta on haettu Porin seudulle tai vielä laajemmin Satakunnan alueelle, ja avustusta voidaan kuitenkin myöntää vain yhdistykselle, jonka kotipaikka on Porissa tai jonka toiminta sijoittuu Poriin. Avustuksella ei voida kattaa vanhoja koronasta aiheutuneita yhdistyksen taloudellisia tappioita. Myös nämä on otettu huomioon esitystä valmisteltaessa.

Avustushakemukset on käsitelty työryhmässä, johon on kuulunut asiantuntijoita elinvoima- ja ympäristötoimialalta, Porin perusturvasta ja konsernipalveluista. Työryhmän vetäjänä on toiminut talouspäällikkö konsernipalveluiden talous- ja hallintoyksiköstä. Työryhmä on laatinut lautakunnalle liitteenä olevan yhteenvedon hakemuksista ja esityksen toiminta-avustusten myöntämisestä. Hakemukset ovat kokonaisuudessaan nähtävillä kokouksessa.

Haettavien avustusten yhteissumma on 536.688 euroa. Myönnettävien avustusten yhteissumma esityksessä on talousarviossa määritellyn määrärahan mukaisesti 250.000 euroa. Vuonna 2021 hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämisen toiminta-avustusten määräraha oli 500.000 euroa ja sitä myönnettiin yhdistyksille yhteensä 284.010 euroa.

Esitykseen sisältyy ehdotus, että avustusten piiristä rajataan pois maksullinen liikuntaseuratoiminta.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää myöntää avustukset esityksen mukaisesti.

Avustuksen käytöstä on pidettävä kirjaa ja siitä on raportoitava hakijoille erikseen toimitettavien raportointiohjeiden mukaisesti vuoden 2023 helmikuun loppuun mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

Jaakko Jäntti, yhteisöjäävi  Kaija Lohivuo, yhteisöjäävi

Kokouskäsittely

Lautakunta piti kokoustauon ennen tämän asiakohdan käsittelyä klo 17.29-17.35.

Jaakko Jäntti (yhteisöjäävi, läheinen yhdistyksen hallituksen jäsen) poistui esteellisenä kokouksesta tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi.

Kaija Lohivuo (yhteisöjäävi, yhdistyksen hallituksen jäsen) poistui esteellisenä kokouksesta tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi.

Valmistelija

  • Jonna Vainio, jonna.vainio@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristölautakunta on 26.1.2022 kokouksessaan päättänyt vuoden 2022 hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämisen toiminta-avustuksista (§ 3). Lautakunta päätti kyseisessä kokouksessa myöntää Noormarkun kotiseutuyhdistys ry:lle toiminta-avustuksen yhdistyksen perustoimintaan; lasten, nuorten, aikuisten ja seniorien hyvinvoinnin ja osallisuuden lisäämiseen järjestämällä kotiseututalo Kaharilla kaikenikäisille mielenkiintoista toimintaa ja tapahtumia, yhteisöllisyyden lisäämiseen sekä asuinalueen elävöittämiseen. Noormarkun kotiseutuyhdistys ry:lle myönnettiin 1 000 euron toiminta-avustus. Avustuspäätöksen ehtona oli, että avustuksen käytöstä on pidettävä kirjaa ja siitä on raportoitava raportointiohjeiden mukaisesti vuoden 2023 helmikuun loppuun mennessä.

Yhdistykselle on lähetetty sähköpostitse muistutusviestit raportoinnista 28.4.2023 ja 19.5.2023. Yhdistys oli talouspäällikkö Jonna Vainioon yhteydessä 8.6.2023 sähköpostitse, johon vastattiin 8.6.2023, että sähköinen raportointikanava sulkeutui 31.5.2023, mutta yhdistys voisi toimittaa raportoinnin vielä sähköpostitse. Sähköpostiviestiin ei saatu vastausta. 16.6.2023 yhdistykselle lähetettiin uusi sähköpostiviesti, jossa pyydettiin yhdistystä toimittamaan raportti 30.6.2023 mennessä. Tähän sähköpostiin ei tullut vastausta.

Yhdistys ei, asetettuun määräaikaan mennessä, eikä muistutuksista huolimatta sen jälkeenkään, ollut toimittanut kaupungille raporttia avustuksen käytöstä. Avustusperiaatteiden kohdan 3.5 mukaan ”Avustus voidaan periä takaisin kokonaan tai osittain, mikäli osoittautuu, ettei avustusta käytetä ehtojen mukaisesti”. Koska pyydetty selvitys puuttui, ei avustuksen myöntäjä voinut todeta, että avustus olisi käytetty avustusehtojen mukaisesti. Mahdollisen päätöksen avustuksen takaisinperinnästä tekee avustuksen myöntänyt toimielin, tässä tapauksessa siis Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristölautakunta.

Avustuksen saajalle varattiin 10.10.2023 tilaisuus tulla kuulluksi ennen avustuksen takaisinperintää koskevan päätöksen tekemistä raportoinnin laiminlyönnin vuoksi. Hallintolain (434/2003) 34.1 §:n mukaan ”Asianosaiselle on ennen asian ratkaisemista varattava tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selityksensä sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun”. Noormarkun kotiseutuyhdistys ry:lle varattiin mahdollisuus antaa kirjallinen selitys koskien raportoinnin laiminlyöntiä ja siitä seuraavaa avustuksen takaisinperintää. Selitys oli toimitettava elinvoima- ja ympäristölautakunnalle sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@pori.fi. Asianumero PRIDno-2021-4395 oli mainittava selityksen yhteydessä. Selityksen antamiselle varattu määräaika päättyi 31.10.2023. Yhdistys ei toiminut asetettuun määräpäivään mennessä.

Yhdistys toimitti selityksensä 18.11.2023 Porin kaupungille. Selityksestä käy ilmi, mihin yhdistys on avustusta käyttänyt vuonna 2022 ja millaista toimintaa yhdistys on järjestänyt lasten, nuorten, aikuisten ja senioreiden hyvinvoinnin ja osallisuuden lisäämiseksi. Avustus on täten käytetty avustusehtojen mukaisesti vuonna 2022. Vaikka selvitys on toimitettu sille asetettujen määräaikojen jälkeen, on se toimitettu ennen takaisinperintää koskevan päätöksen tekemistä, joten se voidaan ottaa päätöksenteossa huomioon ja takaisinperinnästä voidaan luopua. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, yksikön päällikkö, kasvupalvelutyksikkö, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää merkitä selvityksen tiedoksi ja toteaa, että avustusta ei peritä takaisin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Noormarkun kotiseutuyhdistys ry

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.