Tekninen lautakunta, kokous 19.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Teknisen lautakunnan lausunto: Porin kaupungin asuntopoliittisen ohjelman tarkistus ja päivittäminen, valtuustoaloite, Liike Nyt valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Christa Lahto

PRIDno-2023-4203

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Liike Nyt valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja valtuutettu Christa Lahto jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”Pori kaupunginvaltuusto

Aloite 13.11.2023 Porin kaupungin asuntopoliittisen ohjelman tarkistus ja päivittäminen

Me allekirjoittaneet esitämme aloitteena, että Porin kaupungin on tarkistettava ja päivitettävä asuntopoliittista ohjelmaansa.

Pori 2030 strategia hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 2022 ja päivitetty maapoliittinen ohjelma 2023. Näiden päivitysten myötä ja toimintaympäristössä tapahtuneiden suurien muutosten vuoksi asuntopoliittinen ohjelma on päivitettävä virallisesti nykytilanteeseen ja eri osa-alueiden laajempiin ennusteisiin huomioivaksi ja niitä vastaavaksi.

Ajantasaisella asuntopolitiikalla muun muassa edistetään porilaisten mahdollisuutta laadukkaaseen asumiseen ja viihtyisään asuinympäristöön. Laajempi asuntopolitiikka ulottuu jo päivitetyn maapolitiikan, kaavoittamisen ja asuntojen korjausrakentamisen/rakentamisen lisäksi sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin asumiseen liittyviin kysymyksiin. Asuntopolitiikalla ja rakentamisella ohjataan ja edistetään kaupungin kestävää kasvua, yleistä elin-, pito- ja vetovoimaisuutta, työpaikkojen sijoittumista, asuinalueiden ja niiden monimuotoisen rakenteen kehittämistä ja uudistamista.

Kaupungin asuntopolitiikan tehtävänä on huolehtia siitä, että kaupunkiin rakennetaan/ korjausrakennetaan jo olemassa olevaa rakennuskantaa hyödyntäen (erityisesti lähiöt) kysyntää ja tarpeita vastaavasti asuntoja ja että asuntomarkkinat ovat tasapainoiset. Asuntopolitiikalla varmistetaan myös, että tarjolla on riittävästi kohtuuhintaisia ja esteettömiä asumisen vaihtoehtoja. Väestön ikääntyminen tuo myös omat haasteensa: ikääntyneille soveltuvaa asumista lähellä olevine palveluineen ja julkisine yhteyksineen tulee olla tarjolla enenevissä määrin.

Ohjelmaa varten tulee asettaa yhdessä määriteltyjä tavoitteita. Tavoitteille täytyy määritellä konkreettiset toimenpiteet, joille asetettujen mittareiden toteutumista myös tullaan tarkastelemaan tietyin ennalta määritellyin väliajoin kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa.

Kaupunginhallituksen mahdollisesti aloitteen johdosta asettamassa päivitys- ja tarkistustyöryhmässä olisi hyvä myös arvioida ja ottaa kantaa tulisiko maa- ja asuntopoliittiset ohjelmat yhdistää toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi. Työryhmää asetettaessa vastuu on oltava henkilöillä joilla on asiaan liittyvä erityisosaaminen.

Asuntopolitiikan voidaan katsoa olevan myös yksi tekijä siinä kokonaisuudessa, millä voidaan osaltaan ennaltaehkäistä ja korjata jo alkanutta Porin negatiivista kehitystä.

Erityisenä osa-alueena ohjelmassa on huomioitava asunnottomuus. Asunnottomuuden haasteita on käsiteltävä, sekä sen hoitoa ja ennaltaehkäisyä on toteutettava tiiviissä yhteistyössä Satakunnan hyvinvointialueen kanssa. On otettava myös huomioon, että kaupungin/ hyvinvointialueen tulisi mahdollisesti palkata asuntoneuvoja, joka tuo kaupungille ja hyvinvointialueelle merkittävää säästöä, nopean puuttumisen asunnottomuuden uhkaan ja sen uusiutumiseen, vahvistaa asumisedellytyksiä ja tuen asukkaille. Tärkeintä on tuetun asumisen kehittäminen, koska esimerkiksi syrjäytyneiden ja mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien asunnottomuuteen liittyy vahvasti erityistä päivittäistä tuen tarvetta joka on hyvinvointialueen järjestämisvastuun alaista. Porin nykyinen tapa hoitaa asunnottomuutta on taloudellisesti ja erityisesti inhimillisesti kestämätöntä ja jopa täysin moraalitonta.

Esitämme myös, että asuntopoliittista ohjelmaa työstettäessä huomioidaan kaikkien eri ikäisten asukkaiden, eri ryhmien sekä toimijoiden ja yritysten osallistaminen. Kokonaisuudessa on annettava tilaa myös julkiselle keskustelulle erilaisten tarpeiden ja ideoiden huomioimiseksi.

Porissa 13.11.2023

Liike Nyt valtuustoryhmä

Christa Lahto

Jari Haapaniemi

Niko Viinamäki”

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Mikko Viitala, yksikön päällikkö, tilayksikkö, mikko.viitala@pori.fi

Perustelut

Liike Nyt valtuustoryhmä, ensimmäinen allekirjoittaja Christa Lahto, jätti valtuuston kokouksessa 13.11.2023 valtuustoaloitteen Porin kaupungin asuntopoliittisen ohjelman tarkistus ja päivittäminen. Kaupunginhallitus päätti 20.11.2023 pyytää aloitteesta teknisen lautakunnan lausunnon 29.2.2024 mennessä.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

 

Teknisen lautakunnan lausunto

Porin kaupunki suunnittelee asuntopoliittisen ohjelmansa tarkistamista ja päivittämistä vastaamaan nykytilanteeseen. Tämä päivitys nousee esiin kaupungin laajemman strategian, kuten Pori 2030 -strategian, ja maapoliittisen ohjelman päivitysten myötä. Näiden päivitysten ja toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten vaikutuksesta on valtuustoaloitteessa esitetty tarve päivittää asuntopoliittinen ohjelma nykytilanteeseen ja ottaa huomioon laajemmat ennusteet eri osa-alueilta.

Asetetut tavoitteet, joille on määritelty konkreettiset toimenpiteet, sekä niiden säännöllinen tarkastelu kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa, tuovat läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta ohjelman toteutukseen. Ehdotettu työryhmä asetettavaksi mahdollisen päivityksen ja tarkistuksen yhteydessä antaa mahdollisuuden arvioida, olisiko maa- ja asuntopoliittiset ohjelmat hyödyllistä yhdistää toisiinsa.

Erityinen huomio aloitteessa on kiinnitetty asunnottomuuden haasteisiin, ja ohjelmassa ehdotetaan tiivistä yhteistyötä Satakunnan hyvinvointialueen kanssa asunnottomuuden hoitamiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Asuntoneuvojan mahdollinen palkkaaminen nähdään keinona vahvistaa asumisedellytyksiä ja tukea asukkaita, erityisesti ikääntyneitä ja niitä, joilla on erityisiä tarpeita.

On myös esitetty tärkeänä seikkana, että asuntopoliittista ohjelmaa työstettäessä otetaan huomioon kaikkien eri ikäisten asukkaiden, eri ryhmien sekä toimijoiden ja yritysten näkökulmat. Osallistava lähestymistapa ja julkisen keskustelun mahdollistaminen ovat korostetusti esillä.

Yhteenvetona lautakunta toteaa, että aloite asuntopoliittisen ohjelman päivittämiseksi on merkittävä ja ansaitsee asianmukaisen huomion ja harkinnan lautakunnalta. Lautakunta esittää, että työhön osallistetaan nimettäväksi teknisen toimialan asiantuntijan lisäksi myös Porin YH-Asunnot Oy:n edustaja.

Ehdotus

Esittelijä

  • Toni Haapakoski, Yksikön päälikkö, infrayksikkö, toni.haapakoski@pori.fi

Lautakunta päättää antaa edellämainitun lausunnokseen kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus Johanna Jokelainen

Muutoksenhaku

Siltä osin kuin päätös on valituskelpoinen, siihen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella. Muulta osin päätös on muutoksenhakukiellossa kuntalain 136 §:n perusteella.

Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.