Vapaa-ajan lautakunta, kokous 9.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Oikaisuvaatimus, Nuorisoyksikön avustukset vuodelle 2024

PRIDno-2023-3731

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petteri Lahti, liikuntayksikön päälikkö, petteri.lahti@pori.fi
Johanna Ahokas, Nuorisoyksikön päällikkö, johanna.ahokas@pori.fi

Perustelut

Esityslistan liitteenä on ehdotus vuoden 2024 liikunta- ja nuorisoavustusten ohjeiksi. Avustuksiin varattu määräraha vahvistetaan kaupunginvaltuuston vuoden 2024 talousarvion käsittelyn yhteydessä. Määrärahan jakautuminen liikunnan ja nuorisotyön kesken vahvistetaan vapaa-ajan lautakunnan avustuspäätösten käsittelyn yhteydessä. Avustusmäärärahan jakoon vaikuttaa sekä liikunnan että nuorisotyön avustushakemusten määrä ja sisältö. Vuoden 2023 toiminta-avustusten kohdalla liikunnan osuus määrärahasta oli noin 80 % ja nuorisotyön osuus noin 20 %. Vuoden 2023 liikunta- ja nuorisoavustusten määräraha oli yhteensä 489 736 euroa. Liikunta- ja nuorisoyksikön avustusohjeita vuodelle 2024 on uudistettu kaupunginhallituksen 28.9.2020 § 501 hyväksymien ja viimeksi 19.12.2022 § 775 päivittämien avustusperiaatteiden mukaiseksi. Avustusohjeessa nostetaan esiin avustettavan toiminnan ja kaupungin strategisten tavoitteiden välistä yhteyttä sekä näiden tavoitteiden edistämistä. Avustusohjeessa esitettäviä strategisia tavoitteita on käsitelty Porin seuraparlamentin kanssa 11.9.2023.

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta päättää hyväksyä vuoden 2024 liikunta- ja nuorisoavustusten ohjeet liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Johanna Ahokas, Nuorisoyksikön päällikkö, johanna.ahokas@pori.fi

Perustelut

Liikunnan ja nuorisotyön avustuksiin vuodelle 2024 osoitettu määräraha on suuruudeltaan 490 000 euroa. Määräraha esitetään jaettavaksi liikunnan ja nuorisotyön toiminta-avustuksiin siten, että liikunnan osuus määrärahasta on 80% ja nuorisotyön avustusten osuus on 20%. Liikunnan toiminta-avustusten määrärahan suuruudeksi esitetään 392 000 euroa ja nuorisotyön toiminta-avustusten määrärahaksi 98 000 euroa. Määräraha jakaantuu esityksessä liikunnan ja nuorisotyön avustusten kesken suunnilleen samassa suhteessa, kuin aiempina vuosina.  

Kaupunginhallituksen hyväksymien avustusperiaatteiden (KH 28.9.2020 / § 501, viimeisin päivitys KH 29.1.2024 / § 38) mukaisesti liikunnan ja nuorisotyön toiminta-avustukset sisältävät jatkossa muut aiemmin erillisinä avustuksina jaetut avustuskokonaisuudet. Vapaa-ajan lautakunnan 10.10.2023 / § 93 hyväksymien liikunta- ja nuorisoyksikön avustusohjeiden mukaisesti osana toiminta-avustuksia voidaan hakemuksesta myöntää avustusta liikunnan ja nuorisotyön kehittämiseen sekä vuokra- ja tilankäytön kustannuksiin.

Päätösehdotuksessa avustusten jaon perusteina ovat hakijoiden toiminnan laajuus (osallistujamäärät ja toimintamäärät), avustettavan toiminnan bruttokustannukset (periaatteena on, että avustusosuus voi olla enintään 50% avustettavan toiminnan hyväksyttävistä bruttokustannuksista), toiminnan alueellinen merkitys, toiminnan laatu, harrastajien sukupuolijakauma, hakijoiden muut avustusasiakirjoissa antamat tiedot sekä lautakunnan päättämät avustusohjeet. Vuoden 2023 toiminta-avustuksen käytöstä raportoidaan 28.2.2024 mennessä. Vuoden 2024 toiminta-avustukset laitetaan maksuun vasta, kun vuoden 2023 raportointi on kunkin avustuksen saajan osalta tehty ja avustusohjeessa edellytetty rekisteröityminen ja yhdistyksen toiminnan kuvaus lähellä.fi-palveluun on tehty.

Liitteenä on yhteenveto esitetyistä toiminta-avustuksista avustuskokonaisuuksittain eriteltynä. Nuorisotyön toiminta-avustussumman esitetään jakautuvan eri avustuskokonaisuuksien kesken seuraavasti:

  • toiminta-avustus nuorisotyöhön 83 050 €
  • liikunnan ja nuorisotyön kehittämisavustus 8 900 €
  • vuokra- ja tilankäyttöavustus 4 700 €

Vapaa-ajan lautakunnan myöntämiä avustuksia haetaan ainoastaan sähköisellä lomakkeella erillisen asiointipalvelun kautta. Asiointipalvelu sulkeutuu hakuajan päättyessä, eikä avustushakemusta ollut mahdollista toimittaa hakuajan päättymisen jälkeen.  

Vuokra- ja tilankäyttöavustusten päätösehdotuksessa avustettavien kohteiden osalta ehdotettu avustus kattaa noin 11 % vuoden 2023 arvioiduista käyttökustannuksista. 

Porin ensi- ja turvakoti ry:n hakemus vuokra- ja tilankäyttöavustukseen siirrettiin nuorisotyön kehittämisavustukseksi, koska toimitilaa ei vielä ollut olemassa eikä siten käyttökustannuksia ollut saatavilla. Toiminnan katsottiin soveltuvan paremmin kehittämisavustuksen piiriin. 

Satakunnan opiskelijatalo ry:n hakemus siirrettiin hyvivointiavustuksista käsiteltäväksi nuorisotyön toiminta-avustuksiin. 

Porin Shakinystävät ry:n ja Porin Nuorisoseura ry:n hakemukset siirrettiin nuorisotyön avustuksista liikunnan toiminta-avustuksiin. Toiminta soveltuu paremmin liikunta-avustuksen piiriin. 

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta

  1. päättää vahvistaa nuorisotyön avustusmäärärahan suuruudeksi 98 000 euroa.
  2. päättää, että toiminta-avustusta voidaan myöntää ainoastaan yhdistyksille, jotka ovat hakeneet avustusta avustusohjeen mukaisesti sähköisellä lomakkeella hakuaikataulun puitteissa. 
  3. päättää myöntää 96 650 euroa vuoden 2024 nuorisotyön toiminta-avustusta liitteessä "Nuorisotyön avustukset vuodelle 2024" olevan erittelyn mukaisesti.
  4.  päättää, että vuoden 2024 toiminta-avustukset laitetaan maksuun kunkin saajan kohdalta vasta, kun vuoden 2023 raportointi on tehty, yhdistys on rekisteröitynyt, yhdistyksen toiminta on kuvattu avustusohjeen mukaisesti avustuksen edellytyksenä olevassa lähellä.fi-palvelussa ja yhdistys on sitoutunut noudattamaan ettistä ohjeistusta.

Lisäksi on huomioitava, että vuoden 2023 toiminta-avustuksen käytöstä raportoidaan erillisen aikataulun mukaan.

Päätös

Lautakunta päätti yksimielisesti, että Setlementti Pori ry:lle ei myönnetä avustusta.

Avustussumma, jota ei myönnetty eli 1.500 euroa jaetaan tasan virkahenkilöstön toimesta niiden hakijoiden kesken, jotka eivät saaneet täysimääräistä avustusta, huomioiden kuitenkin avustushakemuksen haettu summa.

Muutoin avustukset jaetaan pohjaesityksen mukaan.

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana Juha Joutsenlahti teki perustellun esityksen, että Setlementti Pori ry:lle ei myönnetä avustusta. Mika Aho kannatti tehtyä esitystä. Mika Aho teki esityksen Setlementti Pori ry:lle esitetyn 1.500 euron avustuksen jakamisesta tasasummana niille hakijoille, jotka eivät ole saaneet täyttä hakemaansa summaa. Ei kuitenkaan enempää mitä hakijan avustuspyyntö on ollut.

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, Nuorisoyksikön päällikkö, johanna.ahokas@pori.fi

Perustelut

Vapaa-ajanlautakunta hyväksyi nuorisotyön toiminta-avustusten avustusohjeet ja myöntämisen kriteerit 10.10.2023 kokouksessaan § 93. Porin kaupungin vuoden 2024 toiminta-avustusten hakuaika oli 1.-23.11.2023 klo 15.00. Vapaa-ajanlautakunta päätti 13.2.2024 kokouksessaan §18 nuorisotyön toiminta-avustusten myöntämisestä vuodelle 2024. Vapaa-ajan lautakunta on päättänyt myöntää avustusta Käppäräpartiolle vuodelle 2024 nuorisotyön edistämiseen 3 500 euroa.

Käppäräpartio on pyytänyt 27.2.2024 päivätyssä oikaisuvaatimuksessaan tarkastamaan myönnetyn avustuksen suuruutta jäsenmääräänsä ja toimintansa laajuuteen vedoten.

Toiminta-avustusta myönnetään porilaisten hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämiseen. Nuorisotyön toiminta-avustusten avustusohjeen mukaan jaettavana olevan toiminta-avustussumman jakautumista arvioidaan avustettavan toiminnan laajuuden perusteella. Avustusesityksen suuruutta arvioidaan toimintaan osallistuvien alle 29-vuotiaiden osallistujamäärillä, tälle kohderyhmälle järjestettävän toiminnan sekä toimintaryhmien määrällä ja avustettavan toiminnan bruttomenoilla. Edellä mainitut tunnusluvut antavat suuntaa antavan arvion, mutta lopullinen harkinta myönnettävän avustussumman suhteen on vapaa-ajan lautakunnalla.

Porin kaupungin nuorisotyön toiminta-avustusta haki useita partioseuroja. Tämän vuoden kriteereissä korostettiin alueellista merkitystä, ja avustussumma määräytyi suhteessa muihin hakijoihin ja heidän esille nostamiinsa alueellisiin tarpeisiin. Tavoitteena on tarjota kaikille nuorille tasavertaiset mahdollisuudet osallistua partiotoimintaan asuinpaikasta riippumatta. Avustuksia jaettaessa huomioidaan toiminta, joka ennaltaehkäisee syrjäytymistä ja yksinäisyyttä, edistää mielen hyvinvointia sekä tarjoaa tukea haavoittuvammassa asemassa oleville porilaisille. Avustusten avulla haluttiin varmistaa, että myös reuna-alueilla asuvat nuoret pääsevät osalliseksi monipuolisista partiokokemuksista ja vahvistaa heidän tunnettaan osallisuudesta ja kuulumisesta laajempaan yhteisöön.

Kaikki avustusta hakeneet partiotoimijat ottavat aktiivisesti huomioon vähävaraiset perheet omassa toiminnassaan. Käppäräpartiolle myönnetty kehittämisavustus mahdollistaa myös vähävaraisten perheiden osallistumisen retkeilyyn tarjoamalla heille tilaisuuden käyttää lainattavia varusteita.

Toiminta-avustusten myöntämisen kannalta on tärkeää, että hakemuksissa kuvataan selkeästi toiminnan luonnetta sekä se mitä konkreettisia toimenpiteitä avustuksella toteutetaan. Tämä tieto mahdollistaa päätöksenteon perustuvan vahvoihin perusteisiin ja varmistaa avustusten tehokkaan kohdentamisen. Käppäräpartion hakemuksessa ei ollut mainintaa meripartiotoiminnasta eikä sen kustannuksista.

Avustamisen keskeisten perusteiden ja toiminta-avustusten painopisteiden tarkastelun yhteydessä ei ole tullut esiin sellaisia perusteita, joiden nojalla toiminta-avustuksen suuruutta tulisi uudelleen arvioida.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen perusteettomana edellä mainituin perustein.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Käppäräpartio ry

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:
•    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
•    kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:              PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:            Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:    turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:           029 56 42414
Puhelinnumero:        029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Linkki lakiin: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta. 

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:          (02) 634 9417
Puhelinnumero:       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15


Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.