Perustelut
Luotsinmäen keskuspuhdistamon toiminnan käyttö- ja päästötarkkailua on päivitetty 21.8.2023 Varsinais-Suomen ELY-keskuksen asiasta antamien määräysten mukaisesti. Johtokunta käsitteli puhdistamon toimintaraportin 2023 §4, 30.1.2024.Uusitussa käyttö- ja päästötarkkailusuunnitelmassa on lisäyksenä aiempaan tarkkailuohjelma mahdollisten vaarallisten ja haitallisten aineiden toteamiseksi.
Tarkkailuun on sisällytetty soveltuvin osin ympäristönsuojeluasetuksen liitteen 1 aineet, joiden päästöt vesiin tai yleiseen viemäriin ovat ympäristöluvanvaraisia ja liitteen 2 aineet eli tärkeimmät pilaantumista aiheuttavat aineet päästöjen raja-arvoja asetettaessa. Vesistöön johdettava vesi ei saa sisältää valtioneuvoston vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista antaman asetuksen 1022/2006 (myöhemmin VNA 1022/2006) liitteessä 1 A tarkoitettuja aineita eikä liitteessä 1 C ja 1 D tarkoitettuja vesiympäristölle vaarallisia tai haitallisia aineita pitoisuuksina, jotka voivat johtaa ympäristölaatunormin ylittymiseen pintavedessä tai kalastossa.
Haitta-aineiden osalta VNA 1022/2006:n liitteen 1A mukaisia aineita, joita ei saa päästää viemäriin, ei todettu lähtevässä vedessä. Tulevassa vedessä todettiin kahta liitteen 1A mukaista ainetta, kloroformia ja pentakloorimetaania.
Lähtevässä jätevedessä todettiin kahta VNA 1022/2006 liitteen 1C2 mukaista ainetta, diuronia ja terbutryyniä (torjunta-aineet), jotka eivät ylittäneet raja-arvoa AA-EQS. Lähtevässä jätevedessä ei todettu liitteen 1C2 mukaisia PAH-yhdisteitä, alkyylifenoleja ja niiden etyksolaatteja, VOC-yhdisteitä, fenolisia yhdisteitä, ftalaatteja, tinayhdisteitä ja PFAS-yhdisteitä.
VNA 1022/2006 liitteessä 1D tarkoitettuja yhdisteitä ei todettu lähtevässä jätevedessä.
Kertaluontoisesti vuonna 2023 tutkituista aineista lähtevässä jätevedessä todettiin vain kolmea yhdistettä (PFAS-yhdistettä), mutta näille ei ole annettu laadullisia raja-arvoja. Tutkitut yhdisteet olivat PFAS, kloorialkaanit, tribenuroni-metyyli, etyleenitiourea, palontorjunta-aineet, tiatsolit, dioksiinit ja furaanit.
Jäteveden raskasmetallien osalta asetuksen 116/2006/EY liitteen II epäpuhtaudet veteen sallittu kynnysarvo ylittyi nikkelin ja sinkin osalta. VNA1022/2006:n mukaisesti lähtevässä jätevedessä tarkasteltuna nikkelipitoisuus ylitti raja-arvon AA-EQS.
Puhdistamolietteen pitoisuuksia vertailtiin Maa- ja metsätalousministeriön asetukseen 24/11. Vuosikeskiarvoina tarkasteltuna puhdistamolietteen pitoisuudet eivät ylittäneet asetuksen 24/11 raja-arvoja.