Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 22.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 70 Elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunto, Lupapiste.fi viesteihin vastattava 3 arkipäivän sisällä, valtuustoaloite, valtuutettu Mikael Ropo

PRIDno-2024-693

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Mikael Ropo jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

”Valtuustoaloite:

Lupapiste.fi viesteihin vastattava 3 arkipäivän sisällä

Taustaa:

Tällä hetkellä viesteihin vastaaminen viranomaisten osalta saattaa kestää viikkoja tai jopa kuukausia. Olen myös saanut palautetta tilanteesta, jossa käsittelijää ei ole pystytty osoittamaan riittävän ajoissa. Tämä taas johtaa hankkeiden viivästymiseen ja vaikeuttaa asiointia huomattavasti, eikä varmaankaan myöskään paranna kaupungin imagoa. Nykyisin on mielestäni täysin perusteltua, että asiakasta palvellaan kolmen arkipäivän kuluessa oli kyseessä yksityinen yritys tai julkinen toimija.

Esitän, että:

Porin kaupunki tekee palvelulupauksen ja vaatii, että lupapiste.fi palvelussa asioita käsittelevät viranomaiset vastaavat viesteihin kolmen arkipäivän sisällä. Lisäksi esitän, että käsittelijä myös määrätään hankkeille kolmen arkipäivän sisällä.

 

Porissa 12.2.2024

Mikael Ropo

kaupunginvaltuutettu kok.

teknisen lautakunnan puheenjohtaja”

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Marko Kallunki, vs. yksikön päällikkö, rakennusvalvontayksikkö, marko.kallunki@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Mikael Ropo jätti valtuuston kokouksessa 12.2.2024 valtuustoaloitteen Lupapiste.fi viesteihin vastattava 3 arkipäivän sisällä. Kaupunginhallitus päätti 16.2.2024 pyytää aloitteesta elinvoima-​ja ympäristölautakunnan lausunnon 31.5.2024 mennessä.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa valtuustoaloitteeseen seuraavanlaisen lausunnon kaupunginhallitukselle:

Lupapiste.fi -palvelun neuvontapyyntöviesteihin vastataan tulojärjestyksessä ja kaikkiin avoimiin neuvontapyyntöihin nimetään käsittelijät viimeistään joka maanantai ja nimetty käsittelijä vastaa kysymyksiin viipymättä. Kolmen arkipäivän vastausajan lupauksen toteuttamiseksi rakennusvalvonnan resursseja täytyisi kasvattaa. Nykyisillä resursseilla tällaiseen lupaukseen ei voida sitoutua, koska se vaatisi merkittävästi (arvio 2 henkilötyövuotta) uusia resursseja hoitamaan kokopäiväisesti neuvontaa sekä hankkeiden käsittelijöiden nimeämistyötä. Neuvontaa hoidetaan nykytilanteessa lupapisteen sähköisillä neuvontapyynnöillä, puhelinneuvonnalla sekä Porin Leijonan palvelupisteen neuvonnan avulla ja toimintaa ei nykyisillä resursseilla voida nopeuttaa. Toisaalta resurssien lisääminen neuvontaan ei merkittävästi nopeuttaisi lupaprosessia nykyisestä.

Neuvontapyyntöihin vastaaminen vaatii usein paljon lähtötietojen ja tilanteen selvittelyä, eikä vastausta saada välittömästi aikaiseksi, koska vain harvoin vastaus on valmiiksi tiedossa. Rakennusvalvonnalta on tällä hetkellä neuvontapyyntöjen lisäksi mahdollisuus varata puhelinneuvontaa. Aikoja on tarjolla 10 kpl päivässä.

Vastaavasti tutkimalla vuoden 2023 TopTen tilastointeja uudisrakennuslupien käsittelyajoista, Porissa rakennusluvista käsiteltiin 51 % 0-7 päivän sisällä. Samassa ajassa TopTen kaupunkien keskiarvotulos on 10 %. 21 päivän sisällä luvista on käsitelty Porissa 77 %, jolloin TopTen keskiarvo on 24 %. Tutkimuksen tuloksista nähdään, että Porin lupakäsittelyn nopeus on merkittävästi nopeampaa, kuin TopTen kaupungeissa keskimäärin. Tutkimusdatan mukaan käsittelijän nimeäminen hankkeelle nopeammin ei vaikuttaisi merkittävästi luvan käsittelyaikaan.    

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.