Ympäristöterveysjaosto, kokous 30.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Oikaisuvaatimus tupakkalain mukaisesta valvontamaksusta, Satakunnan osuuskauppa

PRIDno-2009-24

Valmistelija

  • Riikka Jokiainen, yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvonta, riikka.jokiainen@pori.fi

Perustelut

Satakunnan Osuuskauppa (y-tunnus 0137281-8) on 12.2.2024 tehnyt oikaisuvaatimuksen tupakkalain mukaisesta valvontamaksusta koskien S-Market Tikkulaa ja ABC Tikkulaa.

Valvontamaksusta säädetään tupakkalain (549/2016) 91 §:ssä, jonka mukaan kunta perii vuosittain hyväksymänsä taksan mukaisen, myyntipistekohtaisen valvontamaksun siltä, jolla on lain 44 §:ssä tarkoitettu tai vanhan tupakkalain nojalla myönnetty vähittäismyyntilupa. Valvontamaksu peritään 1 päivänä tammikuuta voimassa olevista vähittäismyyntiluvista.

Tupakkalain 92 a §:n mukaan valvontamaksu voidaan oikaista maksuvelvollisen hyväksi, jos maksuvelvolliselle on virheen johdosta määrätty liikaa valvontamaksua.

Kyseessä oleva oikaisuvaatimus
Oikaisuvaatimuksen mukaan lasku on virheellinen, koska myyntipisteiden määrä on vähäisempi. Oikaisuvaatimuksen mukaan sekä S-Market Tikkulassa että ABC Tikkulassa on myyntipisteitä kaksi (laskutettu kolmesta myyntipisteestä).

Tiedot yhteensä kahden myyntipisteen poistumisesta on tullut terveysvalvonnalle 3.4.2024. Porin seudun ympäristöterveydenhuollon voimassa olevan taksan mukaan valvontamaksua voidaan kohtuullistaa 50 %, jos toimintaa harjoitetaan enintään 6 kuukautta. Näin ollen oikaisuvaatimus kuuden myyntipisteen valvontamaksusta voidaan hyväksyä ja laskuttaa toimijalta valvontamaksu neljästä myyntipisteestä ja 50 % valvontamaksusta kahdesta myyntipisteestä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Riikka Jokiainen, yksikön päällikkö, ympäristö- ja terveysvalvonta, riikka.jokiainen@pori.fi

Jaosto päättää hyväksyä Satakunnan Osuuskaupan (y-tunnus 0137281-8) oikaisuvaatimuksen, joka koskee S-Market Tikkulan ja ABC Tikkulan tupakkalain mukaisia valvontamaksuja, perusteettomana. Toimijalle toimitetaan uusi taksan mukainen lasku.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, Talous- ja hallintoyksikkö/laskutustiimi

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksen valituskelpoisuus

Tähän päätökseen voi hakea muutosta valittamalla.

Valitusviranomainen

Päätöksestä valitetaan Turun hallinto-oikeudelle.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta. Tiedoksiantopäivää ei lasketa valitusaikaan. Jos valitusaika päättyy lauantaina, sunnuntaina, muuna pyhäpäivänä, itsenäisyyspäivänä, vapunpäivänä, jouluaattona tai juhannusaattona, valituksen saa jättää vielä seuraavana arkipäivänä.

Valituksen sisältö

Valituksen on oltava kirjallinen. Laadittavan valituskirjelmän tulee sisältää seuraavat tiedot:
-    valittajan nimi, ammatti ja postiosoite
-    päätös, johon haetaan muutosta
-    muutos, joka päätökseen vaaditaan tehtäväksi
-    perustelut muutosvaatimukselle

Valituskirjelmässä on oltava sen laatijan omakätinen allekirjoitus. Jos laatijana ei ole valittaja itse, on myös laatijasta mainittava hänen ammattinsa ja postiosoitteensa.

Valituskirjelmän liitteet

Valituskirjelmään on liitettävä
-    päätös alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä
-    todistus siitä, minä päivänä päätös on saatu tiedoksi (esim. postin saantitodistus, haastetoimeksiannosta tiedoksiantotodistus tai muu selvitys)
-    todisteet, joihin valittaja haluaa nojautua ja joita ei ole esitetty aikaisemmin

Valituksen jättäminen

Valitus on jätettävä valitusajan päättymispäivänä (ks. kohta: Valitusaika) Turun hallinto-oikeuden kirjaamoon viraston aukioloaikana.

Valituskirjelmän voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä omalla vastuullaan. Postiin asiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakijalta peritään asian käsittelystä Turun hallinto-oikeudessa oikeudenkäyntimaksu 260 €. Tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) on erikseen säädetty eräistä tapauksista, joissa maksua ei peritä.

Turun hallinto-oikeuden yhteystiedot ovat

Turun hallinto-oikeus
PL 32
20101 TURKU

käyntiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku
vaihde 029 56 42400
kirjaamo 029 56 42410
fax 029 56 42414
sähköposti turku.hao@oikeus.fi