Kaupunginvaltuusto, kokous 10.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Henkilöstöraportti 2023

PRIDno-2024-1061

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Timo Jauhiainen, henkilöstöjohtaja, timo.jauhiainen@pori.fi

Perustelut

Henkilöstöraportin tehtävänä on tukea strategista henkilöstöjohtamista. Sen avulla seurataan kaupungin henkilöstön tilaa, kehitystä sekä henkilöstösuunnitelman toteutumista. Henkilöstöraportissa kuvataan henkilöstöä koskevia määrällisiä ja laadullisia tunnuslukuja. Lisäksi henkilöstöohjelman painopistealueiden (henkilöstövoimavarojen johtaminen ja työnantajakuva, osaamisen johtaminen sekä työhyvinvoinnin johtaminen) kautta kuvataan muun muassa henkilöstöä koskevia toteutuneita kehittämistoimia.

Henkilöstöraportti sisältää keskeisten teemojen kautta esitettäviä konkreettisia nostoja vuonna 2023 tapahtuneista asioista. Valtaosa tilastoista on esitetty erillisessä liiteosassa. Liiteosan on tarkoitus esittää tilastot helpommin luettavassa muodossa. Vertailtavuus aikaisempiin raportteihin on kuitenkin rajallinen. Tämä johtuu tietojärjestelmissä olevan tiedon jatkuvasta päivittymisestä. Hyvä käytäntö onkin lukea raportista myös edellisen vuoden (2022) tunnusluvut vuoden 2023 tunnuslukujen ohella.

Henkilöstömäärä väheni merkittävästi 1.1.2023, kun perusturvan, Satakunnan pelastuslaitoksen ja noin puolet Porin Palveluliikelaitoksen henkilöstöstä siirtyi pois Porin kaupungin organisaatiosta hyvinvointialueuudistuksen myötä. Vuoden 2023 lopussa kaupungin henkilöstömäärä oli 3031, joista vakituisia työntekijöitä oli 2377. Kuitenkin 1.1.2023 aloittanut kaupungin organisaatio kasvoi hieman vuoden kuluessa, lähinnä sivistystoimialalla ja sen opetus- ja varhaiskasvatusyksiköissä. Teknisen toimialan henkilöstön määrä sen sijaan vähentyi. Elinvoima- ja ympäristötoimialan sekä Porin Veden henkilöstössä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Henkilöstön vaihtuvuus oli lähellä edeltävän vuoden tasoa. Eläkkeelle siirtymisten määrä, 64 henkilöä, oli odotettua vähäisempi. Muita vakinaisten palvelussuhteiden päättymisiä oli tavanomaisesti. Jätehuollon yhtiöittämisen seurauksena 19 vakituista henkilöä siirtyi uuden yhtiön palvelukseen, mikä lisäsi päättyneiden palvelussuhteiden määrää. Yhteensä vakituisten päättyneitä palvelussuhteita oli 189.

Organisaation pienennyttyä, henkilöstökulut puolittuivat. Vuonna 2023 henkilöstökulut olivat 148,0 M€ sisältäen palkat ja palkkiot, eläkemaksut ja muut henkilöstösivukulut (294,5 M€ vuonna 2022). Palkkamenot olivat 118,3 M€ (231,9 M€ vuonna 2022) ja palkkojen sivukulut 29,7 M€ (62,6 M€ vuonna 2022). Maksettujen tehtäväkohtaisten palkkojen määrä väheni 49 prosenttia, lähes samassa suhteessa kuin henkilöstön määrä väheni. Vuodelle 2023 kohdistuivat 2,2 prosentin yleiskorotus ja kokonaiskustannukseltaan 1,9 prosentin paikallinen järjestelyerä ja kehittämisohjelmaerä 1.6.2023 alkaen.

Vuonna 2023 poissaoloprosentti oli 5,1 ja sairauksista sekä tapaturmista johtuvien poissaolojen määrä väheni 23,7 prosenttia vuoteen 2022 verraten. Tosin vuosi 2022 ei ole mielekäs vertailuvuosi, sillä sen aikana koronatartunnat ja erilaiset infektiotaudit aiheuttivat poikkeuksellisen paljon poissaoloja. Kun tarkastellaan vain nykyorganisaation henkilöstöä sairauspoissaoloja, oli vuoteen 2021 verraten neljä prosenttia enemmän, ja ne vähenivät vain elinvoima- ja ympäristötoimialalla ja (-8 %) ja teknisellä toimialalla (-22 %). Vuonna 2023 terveysprosentti (0 päivää sairastaneiden osuus henkilöstöstä) oli 27 prosenttia, kun se edellisvuonna oli noin 19 prosenttia.

Tarkastuslautakunnan suosituksena on, että henkilöstöraportti käsitellään kaupunginhallituksessa samaan aikaan tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä vuoden 2023 henkilöstöraportin.

Kaupunginhallitus päättää edelleen esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto merkitsee vuoden 2023 henkilöstöraportin tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

__________________

Merkitään, että Timo Aro poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana kello 19.56.

Kokouskäsittely

Merkitään, että palvelussuhdepäällikkö Taru Smolander esitteli henkilöstöraporttia kaupunginhallitukselle.

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 25.3.2024 § 129.

Asian esittely ja käsittely on historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto merkitsee vuoden 2023 henkilöstöraportin tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.