Perustelut
Toiminnallinen toteutuminen
Satakunnan Museo avattiin huhtikuun alussa yleisölle paloilmoitinremontin jälkeen. Kahden kuukauden remonttisulku näkyy Satakunnan Museoon kuuluvien museokohteiden kokonaiskävijämäärässä, joka tammi-huhtikuulta oli 9 500, kun se viime vuonna samaan aikaan oli 11 500. Yleisö löysi kuitenkin tiensä myös Satakunnan Museoon nopeasti uudelleen, sillä talon huhtikuun kävijämäärä pysyi viime vuoden tasolla siitä huolimatta, että uuden vaihtuvan näyttelyn avajaisia vietettiin tänä vuonna vasta toukokuun puolella.
Porin taidemuseo aloittaa vuonna 2024 kolmivuotisen ohjelman, jossa tilataan teoksia Satakunnassa työskenteleviltä taiteilijoilta. Satakunnan elinvoimaisuuden edistämiseksi perustettu KORSI Säätiö tukee Porin taidemuseon komissio-ohjelmaa kokonaisuudessaan 75 000 euron avustuksella, joka jakautuu vuosille 2024–26. Ensimmäinen KORSI-komissio on tilattu Siikaisissa työskentelevältä kuvataiteilija Hanna Marnolta. Taiteilija valmistaa Porin uudistuneeseen Etelärantaan Taideaukiolle veistoksen, jossa hyödynnetään löydettyjä ja Siikaisten kunnan asukkaiden lahjoittamia puumateriaaleja. Teos valmistuu 7.6.2024 ja on esillä Porin päivään saakka.
Kansalliskirjastojen ja yleisten kirjastojen yhdessä toteuttama kuntien yhteinen e-kirjasto avautui huhtikuun lopussa. E-kirjaston käyttöönotossa on ollut vaikeuksia ja palvelu on yhä keskeneräinen. Kehittämistyö kuitenkin jatkuu. Satakirjastojen omaa e-palveluiden valikoimaa täydennettiin Promentor-kielikurssipalvelulla huhtikuun alussa.
Pori Sinfonietta toteutti alkuvuoden aikana kymmenen Haapaneitty, mettän tyttö -musiikkisatuesitystä Porin reuna-alueilla ja maakunnassa. Yksi esitys oli kauppakeskus Puuvillassa järjestetyssä Yhtä monta kulttuuria -tapahtumassa. Musiikkisatu on osa Konsertti- ja teatterikeskuksen Live 2 -hanketta..
Vauvojen värikylpy -työpajojen kevätkausi sujui kiitetysti ja toiminta sai jälleen paljon positiivista palautetta. Lastenkulttuurikeskuksen järjestämään valtakunnalliseen VV-ohjaajakoulutukseen on tullut 28 hakemusta ja kuusipäiväinen koulutus pidetään elokuussa. Koulutuksen osallistumismaksut muodostavat tärkeän osan keskuksen tuloista.
Nuorisopalveluiden toiminta on toteutunut suunnitellusti eri osa-alueilla. Tammi-huhtikuun aikana osallistumiskertoja eri toimintoihin oli yhteensä 20 942 (vuosi 2023: 17 850). Aktiivisia kohtaamisia verkossa oli 1 046 (vuosi 2023: 114) ja passiivisia (nuorisopalvelujen eri digialustoilla kävijät, joihin työntekijät tuottavat sisältöjä) 36 535 (Vuosi 2023: 11 653). Vertailu viime vuoden vastaavaan aikaan osoittaa, että merkittävää kasvua on tapahtunut niin livekohtaamisissa kuin verkkotyöskentelyssäkin.
Nuorisoyksikössä on kehitetty uudenlaista jalkautuvan nuorisotyön mallia yhteistyössä muiden nuorisotoimijoiden kanssa. Jalkautuvan nuorisotyön JANNUn kohderyhmää ovat kaikki alle 29-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset. Aiemmin eri organisaatiot ja järjestöt ovat jalkautuneet nuorten pariin kukin erikseen. Toiminnan koordinointivastuu on Porin kaupungin nuorisoyksiköllä.
ESR-rahoitteinen Oodi ohjaamoille -hanke on käynnistynyt ja Ohjaamo Pori on mukana hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa ja laajentaa koulutuksen järjestäjien ja Ohjaamoiden välistä yhteistyötä. Hankkeessa tunnistetaan oppilaitosten ja Ohjaamoiden rajapinnassa olevat erityisen tervetulleet ryhmät ja kehitetään yhteisiä toiminnallisia ja rakenteellisia toimintamalleja sekä menetelmiä opintojen tukemiseen, koulutukseen osallistumiseen ja kiinnittymiseen.
Liikuntayksikön osalta alkuvuoteen on sisältynyt sekä kehittämistyötä että perustoiminnan toteuttamista. Valmistelussa on ollut poikkihallinnollisen liikkumisohjelman viimeistely päätöksentekoprosessiin sisältyvine lausuntokierroksineen, vuorojakoperiaatteiden valmistelu sekä lukuisat rutiinimaisesti toistuvat vuoroihin ja liikuntatilojen käyttöön liittyvät asiat. Liikuntayksikkö on osallistunut tiiviisti stadionin peruskorjauksen ja siitä aiheutuvien väistötilatarpeiden suunnitteluun. Kevään aikana valmisteltu myös Meri-Porin uimahallin ja maauimalan kassa- ja kahviopalveluiden kilpailutuksia. Liikuntayksikkö osallistuu myös eri tapahtumia koskevaan yhteistyöhön, kevään aikana mm. tekojääradalla talvella 2025 järjestettävän Satakunnan talviklassikon sekä vuoden 2027 Kalevan Kisojen hakuprosessin osalta.
Talouden toteuma
Vuoden ensimmäisellä kolmanneksella toimintakate-% oli 28,4 % (29,7 % vuonna 2023). Toimintakate pienentyi 2,6 % viime vuoteen verrattuna. Toimintatuotot kasvoivat kustannuksia voimakkaammin, mikä vaikuttaa myönteisesti toimintakatteeseen.
Toimintatuotot kasvoivat 12,2 % viime vuodesta, ja erityisen positiivista on maksutuottojen kehitys (+11,8 %). Liikuntayksikön tuotot ylittävät käyttösuunnitelman yli 200 000 eurolla. Kävijämäärät kasvoivat uimalaitoksissa huhtikuussa (tammi-maaliskuun kävijämäärät hieman alle v. 2023 lukemien).
Etsivän nuorisotyön ja nuorten työpajatoiminnan valtionavustuspäätökset tulivat huhtikuussa ja ne ovat odotusten mukaiset. Kohdennetun nuorisotyön valtionavustukset ovat yhteensä 175 000 euroa ja ne maksettiin heti huhtikuussa.
Satakunnan Urheiluakatemian OKM-rahoituksen ajateltiin nousevan kasvattaja-akatemiatasosta (50 000 euroa) alueellisen akatemian tasolle (90 000 euroa). Avustus myönnettiin kuitenkin vuoden 2023 tasoisena. Urheiluakatemian taloutta sopeutetaan avustustasoon vähentämällä asiantuntijapalveluiden hankintaa sekä henkilöstöjärjestelyin (ei sijaistarvetta).
Promenadisalin lava- ja talotekniikassa ilmenneet ongelmat aiheuttivat huolen vuokratuottojen vähentymisestä, mutta näillä näkymin ongelmat ovat korjaantumassa ennen syyskauden alkua, joten suurilta tappioilta vältyttäneen. Promenadisalin tekniikan kilpailutus kuitenkin viivästynee suunnitellusta aikataulusta, joten sen kustannusvaikutukset konkretisoituvat vasta ensi vuonna.
Toimintakulut ovat kasvaneet maltillisesti viime vuoden alkuun verrattuna (+2,6 %). Henkilöstökulujen kasvua (+7,2 %) selittää nuorisoyksikön perustamisen myötä lisääntynyt henkilöstömäärä. Henkilöstökulut ovat henkilöstösuunnitelman ja -budjetin mukaisia. Perusyksikkökohtaiset henkilöstökulut voivat kuitenkin ylittyä johtuen tasausmaksun eli entisen eläkemenoperusteisen KuEL -maksun kirjaustavan muutoksesta. Se on aiemmin maksettu keskitetysti toimialan hallinnosta, mutta nyt maksu on jaettu henkilöstömäärän perusteella jokaiselle perusyksiköiden kustannuspaikoille. Vastaavia määrärahoja ei kuitenkaan ole jyvitetty kustannuspaikkakohtaisiin käyttösuunnitelmiin.
Talouden vuosiennuste
Ensimmäisen vuosikolmanneksen toteuman perusteella lautakunta näyttää pysyvän sitovassa määrärahassaan.
Henkilöstöasiat
Henkilöstön lukumäärä on 258, hieman pienempi kuin vuosi sitten. Vakituisten määrä on kasvanut 12 henkilöllä muun muassa nuorisoyksikköön ELYMistä siirtyneiden vuoksi. Samalla määräaikaisten määrä on laskenut. Vaikkakin kokonaisuudessaan henkilöstön lukumäärä on vähentynyt, on henkilötyövuosikertymä (keskimääräinen henkilöstömäärä) lähes sama viime vuoteen verrattuna. Henkilöstöbudjettia tulisi olla huhtikuun jälkeen käyttämättä noin 68,8 prosenttia, jossa huomioidaan kesän palkkoihin tulevat korotukset. Lautakuntatasolla tämä toteutuu ja käyttämättä on vielä 70,4 prosenttia. Lautakunnan sisällä nuorisoyksikkö on ylittänyt henkilöstöbudjettinsa ja käyttämättä on 65,11 prosenttia. Budjettiylitys johtuu lähinnä virheellisestä budjetoinnista nuorisoyksikköön 1.1.2024 siirrettyjen henkilöiden osalta. Nämä korjattiin huhtikuussa, joten toukokuun toteuma tulee olemaan todenmukainen.
Terveysperusteiset poissaolot ovat merkittävästi laskeneet edeltäviin vuosiin verrattuna kulttuuri- sekä liikuntayksikössä. Nuorisoyksikössä poissaoloja on hieman edeltävää vuotta enemmän.
Ehdotus
Esittelijä
-
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Vapaa-ajan lautakunta päättää merkitä kolmannesvuosiraportin tiedoksi.