Perustelut
Kaupunkikehitys- ja omistajaohjausyksikkö on valmistellut asuntotuotantorahaston sääntöjen uudistamista. Rahaston säännöt on tarkistettu viimeksi vuonna 2007, ja sääntöjen päivitys on ajankohtaista. Uudistetut säännöt on tarkoitus viedä kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi loppuvuodesta 2024.
Porin kaupungin asuntotuotantorahaston tarkoituksena on kaupungin alueella harjoitettavan asuntotuotannon kehittämishankkeiden ja peruskorjaustoiminnan edistäminen. Rahastosta on jo aiemmin myönnetty hissiavustuksia, mutta rahaston tarkoitusta esitetään laajennettavaksi koskemaan myös muita esteettömyysavustuksia. Muutoksella parannetaan esteettömän asumisen ja palvelutoiminnan kehittymistä. Asuntotuotantorahastosta on vuosittain varattu 200 000 euron määräraha hissiavustuksiin. Sääntöjen muutoksen myötä hissiavustuksen määrärahasta voitaisiin myöntää esteettömyysavustusta asuinrakennuksille, yhdistyksille, yhteisöille ja pienille yrityksille esteettömyyttä lisääviin hankkeisiin hakemuksen perusteella.
Esteettömyysavustusta voisi hakea esimerkiksi ulko-ovien automatisointiin, hissin esteettömyyskorjauksiin tai kulkuluiskien, kaiteiden tai porrashissin rakentamiseen. Monessa hissillisessä asuinkerrostalossa on esimerkiksi korkeat portaat estämässä ikääntyneiden ja muiden liikuntarajoitteisten liikkumista.
Porin kaupungin esteettömyysavustuksen laajentaminen on perusteltua. Esteettömyyden parantaminen säästää tutkitusti yhteiskunnan kustannuksia, kun erityisesti ikääntyneet ja liikuntarajoitteiset voivat asua kotona pidempään. Yhdistyksille, yhteisöille ja pienille yrityksille myönnetyt esteettömyysavustukset edistävät puolestaan kaikkien yhdenvertaisia mahdollisuuksia olla osallisena yhteiskunnassa.
Esteettömyysavustus olisi enintään 30 prosenttia hankkeen hyväksytyistä kokonaiskustannuksista tai enintään 10 000 €. Avustusta voitaisiin myöntää asuinrakennuksen omistavalle yhteisölle, kuten esimerkiksi asunto-osakeyhtiölle. Avustuskelpoinen asuinrakennus olisi vähintään 3 asuntoa käsittävä rakennus, jossa on ainakin 2 asuntoa päällekkäin (kerrostalo tai luhtitalo). Avustusta voisi hakea asuinrakennuksen omistajayhteisö, ei yksittäinen osakas. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiötalossa avustuksen hakija olisi asunto-osakeyhtiö.
Kaupungin esteettömyysavustuksen myöntämisen edellytyksenä on kokonaisesteettömyyden edistäminen. Tällä hetkellä asuinrakennuksiin voi hakea hissi- ja esteettömyysavustusta myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA). Kaupungin suunniteltua avustusta voitaisiin myöntää asuinrakennusten lisäksi yhdistyksille, yhteisöille ja pienille yrityksille toimitilojensa esteettömyyden parantamiseen. Kaupungin avustuksia voitaisiin tämän hetken suunnitelman mukaan myöntää myös ARA:n avustusten rinnalla tai niistä riippumatta.
Esteettömyysavustuksia maksetaan jatkossakin kaupungin hissiavustuksen määrärahoista. Hissiavustuksen määrärahassa hissit ovat kuitenkin edelleen etusijalla, eli mikäli tiedossa on esimerkiksi merkittävä hissihanke tai useita hissihankkeita, jotka tarkoittavat sitä, että koko vuosittainen määräraha (vuonna 2024 200 000 €) tulee käyttöön, esteettömyysavustusten myöntämistä siirretään seuraavalle vuodelle. Avustettavat toimenpiteet määritellään tarkemmin hakuohjeen laadinnassa.
Kaupunkikehitys- ja omistajaohjausyksikkö pyytää vammaisneuvostolta lausuntoa hissi- ja esteettömyysavustuksesta 30.9.2024 mennessä.
Ehdotus
Vammaisneuvosto valtuuttaa työryhmän laatimaan ja lähettämään lausunnon määräaikaan mennessä. Lausunnossa otetaan huomioon kokouksessa käyty keskustelu.
Päätös
Vammaisneuvosto valtuutti työryhmän laatimaan ja lähettämään lausunnon
määräaikaan mennessä. Lausunnossa otetaan huomioon kokouksessa käyty
keskustelu.