Joukkoliikennejaosto, kokous 8.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Uuden reitin perustaminen, linja 16 Musa–Leppäkorpi 2.6.2025 alkaen

PRIDno-2024-3761

Valmistelija

  • Antti Salminen, joukkoliikennesuunnittelija, antti.salminen@pori.fi

Perustelut

Vähäraumalla on arkisin useita kertoja päivässä päällekkäistä vuorotarjontaa siten, että kaksi tai jopa kolme linja-autoa ajaa samalla aikataululla tai vain muutaman minuutin erolla toisistaan. Varsinkin linjat 3 ja 35 ajavat Vähärauman läpi lähes samanaikaisesti useita kertoja arkipäivisin. Linjan 3 Leppäkorpi kaikkien vuorojen ei ole välttämätöntä ajaa Vähärauman kautta.

Joukkoliikennejaostolle esitetään perustettavaksi linja 16 Musa–Leppäkorpi. Reitti kulkee välillä Kauppatori–Käppärä–Musa–Liinaharja–Tuorsniemi–Leppäkorpi–Tuorsniemi–Liinaharja–Musa–Käppärä–Kauppatori. Tarkka reittiseloste löytyy liitemateriaalista. Linjatunnus 16 on ollut aiemmin käytössä vastaavalla alueella ajetulla bussilinjalla.

Linjalla 16 tavoiteltavaa pääasiallista kohderyhmää ovat työssäkävijät, opiskelijat ja koululaiset, jotka käyvät Leppäkorvesta, Tuorsniemestä, Liinaharjasta ja Musasta keskustassa tai Käppärässä. Aikataulu soveltuu työssäkäyntiin kello 7–15 ja 8–16. Alueen joukkoliikennekysyntä painottuu talviaikaan, joten linjaa 16 on perusteltua ajaa laajimmin arkisin talvikaudella. Linjaa 16 esitetään ajettavan talvikaudella aamusta iltapäivään vilkkaimpina matkustusajankohtina noin tunnin välein ja koulujen kesäloman aikana vain yksittäisiä vuoroja aamuisin ja iltapäivisin. Aamuisin linjaa on asiakaskysynnän perusteella välttämätöntä ajaa vain suunnassa Leppäkorpi–keskusta, koska työpaikat ja koulut sijoittuvat valtaosin keskusta-alueelle.

Linja 16 korvaisi osan nykyisistä linjan 3 vuoroista. Linjojen 3 ja 16 yhteisellä vuorotarjonnalla voidaan liikennöidä noin puolen tunnin välein Leppäkorvesta ja Tuorsniemestä keskustaan talvikaudella vilkkaimpina matkustustunteina. Linjalla 16 keskimääräinen matka-aika Leppäkorvesta ja Tuorsniemestä keskustaan on noin 2–3 minuuttia hitaampi kuin linjalla 3.

Leppäkorvesta ja Tuorsniemestä tehtiin elokuussa 2024 arkipäivisin yli 70 nousua linjalla 3, ja talvikuukausina matkustus on vielä suurempaa. Matkustus on lisääntynyt viime vuosien aikana. Leppäkorven ja Tuorsniemen bussiyhteyksiin on perusteltua panostaa myös kiristyvässä taloustilanteessa.

Leppäkorvesta ja Tuorsniemestä on erittäin vähän kysyntää Vähäraumalle. Linjan 16 reitti kulkee Käppärän koulun ja kaupunginsairaalan ohi. Nykyinen linja 3 Vähärauman kautta jää liikennöimään läpi päivän tunnin välein ja lisäksi Vähäraumalta Länsi-Poriin pääsee muun muassa linjoilla 35 ja 27. Uutena palveluna linja 16 luo laajemmalta alueelta Länsi-Porista suoran bussiyhteyden Eteläväylän kauppakeskittymän ja Kalevanpuiston kerrostaloalueen kupeeseen.

Liinaharjassa ja Musassa linjan 16 esitetään ajavan edestakaisin reittiä Musanportti–Tommilantie–Haapasaarentie–Liinaharjantie–Yrttitie. Kyseisellä katuverkolla bussipysäkki-infra on maastossa pääasiallisesti valmiina liikennöintiin molempiin kulkusuuntiin. Yksittäisille uuden linjan 16 pysäkeille, jotka ovat jo nyt linjan 1 käytössä, on suunniteltu yhdessä tienpitäjän kanssa kunnossapitotoimenpiteitä, odotusalueiden parannuksia ja näkemäesteiden poistoja.

Liinaharjantien ja Haapasaarentien reittivalinta palvelee kattavimmin Käppärän koulupiirin uloimpia alueita ja tuo palvelun myös asiakaskysynnältään merkittävän Liinaharjan kerrostaloalueen lähelle. Eteläväylän palvelut jäävät kohtuullisen, noin 300 metrin kävelymatkan päähän lähimmältä Tommilantien bussipysäkiltä. Linja 1 ajaa tiheällä vuorovälillä myös Liinaharjan eteläosasta Yläruukintieltä Isomäen ja Tiilimäen kautta keskustaan.

Liiteaineistossa esitetään alustava aikataulu linjalle 16. Aikatauluehdotus ei ole sitova, vaan kulkuajat ja vuorotiheys täsmentyvät liikenteen jatkosuunnittelun aikana. Alustavan aikataulun pohjalta laskettu linjan 16 vuotuinen liikennöintikustannus on noin 120 000 euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Joukkoliikennejaosto päättää

  • perustaa uuden reitin 16 Musa–Leppäkorpi 2.6.2025 alkaen
  • linjan 16 vuoroja ajetaan linjan 3 Leppäkorpi tarjontaa täydentävänä palveluna arkisin vilkkaimpina matkustusajankohtina

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Porin Linjat Oy

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.