Kaupunginhallitus, kokous 4.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 438 Porin kaupungin henkilöstösuunnitelma vuosille 2025–2027

PRIDno-2024-1912

Valmistelija

  • Timo Jauhiainen, henkilöstöjohtaja, timo.jauhiainen@pori.fi

Perustelut

Henkilöstösuunnittelu on integroitu osaksi talousarvioprosessia, jotta mahdolliset henkilöstörakenteen ja -määrän sekä osaamisvaateiden muutokset voidaan ottaa talousarviossa huomioon. Muuttuva toimintaympäristö ja tehokkuuden sekä tuloksellisuuden vaatimukset edellyttävät huolellista toimialojen sisäistä ja toimialarajat ylittävää henkilöstösuunnittelua. Toimintaympäristön muuttuessa organisaation on myös itse kehityttävä.

Henkilöstön määrällinen suunnittelu tehtiin maalis-huhtikuun aikana, jotta tieto henkilöstösuunnitelman kustannuksista saatiin käytettäväksi huhti-toukokuun talousarvioneuvotteluissa. Käytännössä henkilöstösuunnitelma sisältää ammattinimikekohtaisen keskimääräisen palkkakustannuksen suunniteltua henkilötyövuotta kohden. Uutena toimintatapana myös kesätyöntekijöiden suunnittelu tehtiin jo henkilöstösuunnittelun yhteydessä.

Toimialojen tai laitosten henkilöstösuunnitelmista on kirjoitettu erillinen yksikkötasolle menevä sanallinen kuvaus. Se sisältää laadullista tiedonkeruuta toimialan/laitoksen toimintaympäristöstä, sen muutoksista lähivuosina ja muista erikseen edellytetyistä asioista.

Porin kaupungin henkilöstösuunnitelmassa 2025–2027 on esitetty henkilöstösuunnitteluun periaatteet, henkilöstön määrän ja rakenteen nykytila sekä arvio henkilöstömäärän ja -rakenteen kehittymisestä vuoteen 2027. Se sisältää tiivistelmät toimiala- ja liikelaitoskohtaisista henkilöstösuunnitelmista sekä niistä laadittuna yhteenvetona kaupunkitasoisen henkilöstösuunnitelman. Tarkemmat toimiala- ja laitoskohtaiset henkilöstösuunnitelmat löytyvät kunkin toimialan ja laitoksen omasta suunnitelmasta.

Henkilöstösuunnitelmat pitävät sisällään toimiala- ja laitoskohtaisen yhteenvedon suunnitelluista tehtävänimikkeistä sekä koonnin uusista, päättyvistä ja muuttuvista tehtävänimikkeistä. Näin pyritään tuomaan esille toteutettavat muutokset ja tehtävien edellyttämät tehtäväkohtaiset resurssit. Nimikekohtainen koonti toimialojen ja laitosten henkilöstösuunnitelmissa olevista tehtävistä on kaupunkitason suunnitelman liitteenä.

Työpajatoiminnan muutoksia koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat kesken, joten niihin liittyviä mahdollisia henkilöstövaikutuksia ja töiden uudelleen järjestelyjä ei ole vielä voitu huomioida suunnitelmassa.

Henkilöstösuunnitelman sisältämät uudet virat on aiemmin perustettu henkilöstösuunnittelusta erillään. Jatkossa on tarkoitus, että henkilöstösuunnitelman mukaiset virat perustetaan samassa yhteydessä suunnitelman hyväksymisen kanssa. Tämän toimintamallin on tarkoitus kehittää henkilöstösuunnitteluprosessia ja vähentää päällekkäistä hallinnollista työtä.

Henkilöstösuunnitelman 2025–2027 hyväksymisen yhteydessä esitetään perustettavaksi kolme kotoutumisasiantuntijan virkaa. Virat tulee perustaa, koska kotoutumisasiantuntija käyttää virassaan julkista valtaa laatiessaan asiakkaan osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointeja sekä kotoutumissuunnitelmia (Laki Kotoutumisen edistämisestä 2.luku § 14–17). Kyse on työsopimussuhteiden muuttamisesta virkasuhteisiksi, ei avointen tehtävien täyttämisestä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää vahvistaa Porin kaupungin henkilöstösuunnitelman 2025–2027. Lisäksi kaupunginhallitus päättää perustaa kolme kotoutumisasiantuntijan virkaa strategia- ja hyvinvointiyksikköön 1.1.2025 alkaen. Yhden kotoutumisasiantuntijan kelpoisuusvaatimus on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. Kahden kotoutumisasiantuntijan kelpoisuusvaatimus on sosiaalialan tai muu soveltuva korkeakoulututkinto.

Päätös

Asia päätettiin jättää pöydälle.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.