Kaupunginhallitus, kokous 10.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Viranomaisjäsenen nimeäminen Länsi-Suomen alueen Etnisten suhteiden neuvottelukuntaan 2025-2029

PRIDno-2025-449

Valmistelija

  • Tomi Lähteenmäki, strategia- ja hyvinvointijohtaja, tomi.lahteenmaki@pori.fi

Perustelut

Etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) toimikausi vaihtuu. Myös tulevalla nelivuotiskaudella 2025–2029 neuvottelukunta tulee koostumaan valtakunnallisesta ja seitsemästä alueellisesta neuvottelukunnasta. Valtioneuvosto asettaa tämänhetkisen suunnitelman mukaan valtakunnallisen neuvottelukunnan maaliskuussa. Neuvottelukunnan tarkoitus ja tehtävät määritellään liitteenä olevassa valtioneuvoston asetuksessa 771/2015. Asetuksen mukaisesti Varsinais-Suomen ELY-keskus on kuullut valmisteluvaiheessa neuvottelukunnan toimialueen toista ELY-keskusta. 

ETNOon nimetään yhteensä 14 jäsentä. Viranomaisten (7) ja etnisiä vähemmistöjä edustavien (7) organisaatioiden osalta sekä varsinainen että varajäsen nimetään aina organisaatiokohtaisesti. Järjestöjen osalta valinta tapahtuu hakumenettelyllä, joka on vielä kesken. Lisäksi ETNOlle valitaan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Neuvottelukuntaan on myös mahdollista nimetä pysyviä asiantuntijoita. 

Varsinais-Suomen ELY-keskus pyytää Porin kaupunkia tekemään esityksen henkilön nimeämiseksi Länsi-Suomen alueelliseen etnisten suhteiden neuvottelukuntaan (jäsen ja varajäsen). Neuvottelukuntaan tulee nimetä naisia ja miehiä siten, että tasa-arvolain vaatima edellytys (naisia ja miehiä, kumpiakin vähintään 40 %) täyttyy. Tämän vuoksi ELY-keskus toivoo Porin esittävän sekä nais- että miesehdokasta neuvottelukuntaan. Koska Länsi-Suomen ETNOn toiminta tapahtuu pääasiassa myöhemmin perustettavissa työryhmissä, ELY-keskus pyytää esityksiä vain henkilöistä, jotka voivat tosiasiallisesti antaa omaa työaikaansa ETNOn käyttöön. Nimetyille jäsenille ei valtiovarainministeriön suosituksen mukaisesti pääsääntöisesti makseta kokouspalkkioita. 

Länsi-Suomen alueelliseen etnisten suhteiden neuvottelukuntaan toimikaudelle 2025–2029 jäseniksi pyydetyt viranomaistahot ovat: 

Lounais-Suomen aluehallintovirasto 
Porin kaupunki 
Satakunnan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet 
Satakunnan liitto 
Turun arkkihiippakunta 
Turun kaupunki 
Varsinais-Suomen liitto 

Porin kaupungin kotoutumispalveluista vastaa International House Pori, joka on osa konsernipalvelujen strategia- ja hyvinvointiyksikköä. Siellä työskentelevistä viranhaltijoista ETNOn jäseneksi esitetään kansainvälisten asioiden koordinaattori Niina Hyytistä ja varajäseneksi kotoutumisasiantuntija Juha-Matti Mäkistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus esittää Länsi-Suomen alueelliseen etnisten suhteiden neuvottelukuntaan toimikaudelle 2025–2029 jäseneksi kansainvälisten asioiden koordinaattori Niina Hyytistä ja varajäseneksi kotoutumisasiantuntija Juha-Matti Mäkistä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Niina Hyytinen, Juha-Matti Mäkinen, vilppu.palmberg@ely-keskus.fi.

Muutoksenhaku

Siltä osin kuin päätös on valituskelpoinen, siihen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella. Muulta osin päätös on muutoksenhakukiellossa kuntalain 136 §:n perusteella.

Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.