Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 2.4.2025

Esityslista on tarkastettu

§ 33 Elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunto: Mäntyluoto-Tahkoluoto JKPP, kaupunginosien Tahkoluoto (73.), Isokatava (74.), Vähäkatava (75.), Tyltty (76.), Kirrinsanta (66.) ja Mäntyluoto (65.) 1.asemakaava ja asemakaavan muutos 609 1774

PRIDno-2023-4415

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mirko Laurinen, mirko.laurinen@pori.fi

Perustelut

Mäntyluodon ja Tahkoluodon välille on aloitettu uuden kevyen liikenteen väylän suunnittelu v. 2021. Väylä on suunniteltu Reposaaren maantien yhteyteen ja sen pituus on n. 8,5 km. Hankkeeseen liittyy asemakaava ja asemakaavan muutos, joka laaditaan kolmelle, yhteensä n. 5,6 km pituiselle osuudelle Reposaaren maantiestä. 

Asemakaavan muutos koskee voimassa olevan asemakaavan LT-aluetta (kauttakulku- tai sisääntulotie suoja- ja näkemäalueineen), rautatiealuetta (LR), teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta (T-14), suojaviheraluetta (EV) ja vesialuetta (W). Kaavatyössä laajennetaan Reposaaren maantien asemakaavan mukaista LT-aluetta siten, että sille mahdutaan toteuttamaan uusi jalankulku- ja pyöräilyväylä (JKPP). Uutta asemakaavaa muodostuu hieman Reposaaren pengertien viereiselle asemakaavoittamattomalle vesialueelle. 

Asemakaavassa ja asemakaavan muutoksessa suunnittelualue on osoitettu yleisen tien alueeksi (LT). Tiealueelle on osoitettu varaukset kaasuputkea ja voimajohtoja varten. Kaava-alueen yhteenlaskettu pinta-ala on 25,7 ha. Alueen yhteenlaskettu rakennusoikeus laskee kaavamuutoksessa 596 k-m2. 

Hanketta on valmisteltu yhteistyössä teknisen toimialan, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja tiesuunnitelmaa laativan konsultin (insinööritoimisto Kolmostie Oy) kanssa. Aloite väylän suunnitteluun on tullut kaavoitusyksiköltä v. 2021 ja esiselvitys hankkeesta valmistui 30.12.2022. Väylän tiesuunnitelman laadinta on parhaillaan käynnissä, ja sen odotetaan valmistuvan v. 2025. Asemakaava ja -muutos perustuu tiesuunnitelman 28.6.2024 päivättyyn esikopioon. Asemakaavan luontoselvityksenä toimii tiesuunnitelmaa varten laadittu luontoselvitys.

Toteutuessaan suunniteltu väylä parantaa liikenneturvallisuutta Mäntyluodon ja Tahkoluodon välillä. Yhteysväli on nykyisin vaarallinen kevyen liikenteen käyttäjille mm. lisääntyvän raskaan liikenteen ja vähäisten piennarleveyksien takia. Hankkeella on merkitystä Meri-Porin ja Reposaaren matkailun kannalta. Suunnittelun käynnistämiseen on vaikuttanut Tahkoluodon sataman ja teollisuuden tarve saada varatieyhteys siltä varalta, että liikennöinti Reposaaren maantiellä estyy onnettomuuden takia. Kevyen liikenteen väylä on tarkoitus toteuttaa raskaan liikenteen varatieyhteytenä välillä Tahkoluoto-Lampaluoto. Kappelinsalmen sillan yhteyteen on tarkoitus toteuttaa uusi kevyen liikenteen silta. 
 
Suunniteltu kevyen liikenteen väylä on osoitettu osittain Satakunnan maakuntakaavassa (2009) sekä alueen oikeusvaikutuksettomissa osayleiskaavoissa (1996, 1999). Kevyen liikenteen väylä on osoitettu suunniteltuun paikkaansa myös alueen valmisteilla olevissa osayleiskaavoissa (Yyterinniemen OYK, kaavaluonnos 2021, ja Tahkoluoto-Paakarit OYK, luonnos 2020).  

Kaavamuutoksen alaiset yleisen tien alue (LT) ja rautatiealue (LR) ovat Väyläviraston hallinnoimia. Niihin liittyvät suojaviheralueet (EV) sekä teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue (T-14) ovat kaupungin omistuksessa. Yksityistä maanomistusta on hieman  Reposaaren sillan pohjoispuolisella alueella.

Väylähankkeen tavoitteita ja esiselvitystä esiteltiin Reposaaressa yleisötilaisuudessa 24.1.2023. JKPP-väylän tiesuunnitelmaa esiteltiin yleisötilaisuudessa 23.5.2024. Asemakaavan ja -muutoksen vireilletulosta on tiedotettu 13.12.2023 kuulutuksella ja kirjeellä osallisille. Samalla tiedotettiin osallistumis- ja arviointisuunnitelman ja kaavaluonnoksen nähtävilläolosta. OAS ja kaavaluonnos ovat olleet nähtävänä 18.12-14.1.2024 kaupungin verkkosivuilla. 

Asemakaavamuutoksen aluerajausta laajennettiin luonnosvaiheen jälkeen koskemaan Mäntyluoto (65.) kaupunginosan korttelin 4 tonttia n:o 16. 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä kaavaluonnoksesta saatiin luonnosvaiheen ennakkolausunnot Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, Satakuntaliitolta, Väylävirastolta, Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialalta, Satakunnan Museolta ja DNA Oyj:ltä. Kaavaluonnoksesta saatiin yksi osallismielipide. 

Mielipiteet ja ennakkolausunnot on esitetty tiivistettynä kaavaselostuksen liitteenä olevassa vastineraportissa. Mielipiteet ja ennakkolausunnot ovat kokonaisuudessaan nähtävissä kaavan asiakirjoissa Porin kaupungin asianhallintajärjestelmässä.  

Tämän asemakaavan alueella tonttijako laaditaan sitovana ja erillisenä.

Tekninen toimiala valmistelee asemakaavaan liittyvät sopimukset. Alueella on vähäisessä määrin yksityistä maanomistusta (tila 609-401-14-107 Rantala) Reposaaren sillan pohjoispuolella. 

Luettelo asianosaisista on nähtävissä asiakirjoissa.

Asiakirjoihin sisältyy kolme asemakaavakarttaa ja -selostus.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa Mäntyluoto-Tahkoluoto JKPP - kaupunginosien Tahkoluoto (73.), Isokatava (74.), Vähäkatava (75.), Tyltty (76.), Kirrinsanta (66.) ja Mäntyluoto (65.) 1.asemakaavan ja asemakaavan muutoksen 609 1774, päivätty 14.2.2025, nähtäväksi vähintään 30 päivän ajaksi ja pyytää siitä lausunnot Satakunnan pelastuslaitokselta, Pori Energia Oy Energiayksiköltä, Pori Energia Sähköverkot Oy:ltä, Gasum Oy: ltä, Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, DNA-Länsi-Suomelta, Satakuntaliitolta, Väylävirastolta, tekniseltä lautakunnalta, elinvoima- ja ympäristölautakunnalta ja Porin Vedeltä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

Lauri Kilkku, Jyrki Levonen

Kokouskäsittely

Merkitään, että Lauri Kilkku poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Suisto Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Merkitään, että Jyrki Levonen poistui esteellisenä (yhteisöjäävi, Suisto Kiinteistöt Oy:n hallituksen jäsen) tämän asian käsittelyn ajaksi.

Valmistelija

  • Heli Välimaa, ympäristösuunnittelija, heli.valimaa@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 24.2.2025 asettaa Mäntyluoto-Tahkoluoto JKPP - kaupunginosien Tahkoluoto (73.), Isokatava (74.), Vähäkatava (75.), Tyltty (76.), Kirrinsanta (66.) ja Mäntyluoto (65.) 1.asemakaavan ja asemakaavan muutoksen 609 1774, päivätty 14.2.2025, nähtäväksi vähintään 30 päivän ajaksi ja pyytää siitä lausunnot Satakunnan pelastuslaitokselta, Pori Energia Oy Energiayksiköltä, Pori Energia Sähköverkot Oy:ltä, Gasum Oy: ltä, Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, DNA-Länsi-Suomelta, Satakuntaliitolta, Väylävirastolta, tekniseltä lautakunnalta, elinvoima- ja ympäristölautakunnalta ja Porin Vedeltä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, yksikön päällikkö, kasvu- ja työllisyyspalvelut -yksikkö, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa seuraavan lausunnon ja tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa: 

Asemakaava ja asemakaavan muutos perustuu jalankulku- ja pyöräilyväylän tiesuunnitelmaan. Tiesuunnitelman ja asemakaavan yhteensovittaminen on tärkeää etenkin kiinteistötietojärjestelmän selvyyden näkökulmasta.

Suunniteltu jalankulku- ja pyöräilyväylä mahdollistaa turvallisen kevyen liikenteen Mäntyluodosta Tahkoluotoon. Kevyenliikenteen turvattomuus kyseisellä välillä on vuosien saatossa ollut esillä myös alueelle suunniteltujen laitosten ja toimintojen YVA-menettelyissä. Samoin Tahkoluodon ja Lampaluodon välisellä osuudella uusi JKPP-väylä toimii tärkeänä teollisuuden ja Tahkoluodon sataman varatieyhteytenä siinä tapauksessa, että liikenne Reposaaren maantiellä katkeaa. Niin ikään on huomionarvoista, että toteutuessaan tämä väylä yhdistää Reposaaren aina Porin keskustaan asti ulottuvaan pyörätieverkostoon.

Jalankulku- ja pyöräilylinjaus on pysynyt kaavaprosessin ajan suurin piirtein samana, mikä on kokonaisratkaisuna hyvä asia, sillä se jättää arvokkaimmat tervaleppäkorvet rakentamisen ulkopuolelle. Kevytliikenneväylän rakentaminen tulee tosin poistamaan puustoa jonkin verran tien pohjoispuolelta, mutta tehtyjen maakaapelitöiden jäljiltä puusto on jo nyt vähäistä ja harvaa. Kaavamuutosalueen ulkopuolella Lampaluodossa on tiesuunnittelussa huomioitava havaittu liito-oravareviiri, jolle on luonnonsuojelulain 78 § mukaan olemassa hävitys- ja heikennyskielto.

Kokonaisuudessaan kaavaselostuksessa selvitys suunnittelualueen oloista on suppea. Esimerkiksi luonnonympäristön osalta todetaan lähinnä, että hankkeen luontoselvitykset on laadittu tiesuunnitelman yhteydessä asemakaavatasoisina, mutta itse monipuolisten selvitysten sisältöä ei juurikaan avata. Samoin kaavan ja kaavamuutoksen vaikutukset luontoon ja luonnonympäristöön on kuvattu hyvin lyhyesti. Näiltä osin kaavaselostusta tulee täydentää. Esimerkiksi kahta alueella esiintyvää uhanalaista koilajia ei käsitellä kaavaselostuksessa lainkaan.

Kaavaselostuksesta ei myöskään käy ilmi alueella esiintyvät vieraslajit, joista kurtturuusu ja komealupiini ovat kansalliseen vieraslajiluetteloon kuuluvia haitallisia lajeja. Niiden tunnetut esiintymät täytyy vieraslajilain (Laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta 1709/2015, 4 §) mukaan hävittää. Eli kuten alueelta laaditussa kasvillisuus- ja linnustoselvityksessä todetaan, alueen kaikki lupiini- ja kurtturuusuesiintymät tulee hävittää asianmukaisesti tien molemmilta puolilta ennen kuin tierakennustyöt aloitetaan. Samassa selvityksessä todetaan, että alueella kasvaa myös piennarmataraa ja kanadankoiransilmää, jotka ovat kansalliseen tai EU:n vieraslajiluetteloihin kuulumattomia vieraslajeja. Vaikka laki ei velvoita niiden hävittämiseen, on niidenkin osalta huolehdittava, että rakentamistyössä lajit eivät pääse leviämään uusille alueille ajoneuvojen tai maamassojen mukana. Kaavan yleismääräyksiä tuleekin täydentää määräämällä haitallisten vieraslajien torjunnasta ja niiden leviämisriskin hallinnasta.

Rakentamisen aikaisista vaikutuksista on vielä tarpeen todeta, että vesialueen/merentäyttöalueiden osalta vedenlaatu todennäköisesti hetkellisesti heikkenee, millä voi olla vaikutusta alueen ammattikalastukseen ja vapaa-ajan aktiviteetteihin. Hyvää etukäteissuunnittelua kaavaprosessissa on 2 x 110 kV maakaapelin sijoittaminen samaan maastokäytävään tulevan kevyenliikenteenväylän kanssa.

Tekstikorjauksena todetaan, että kaavaselostukseen tulee muuttaa ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunta elinvoima- ja ympäristölautakunnaksi.

Tiedoksi

Kaavoitus