Perustelut
Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta (793/2018) määrittelee, kuinka paljon eri oppiaineita perusopetuksen aikana opiskellaan. Perusopetusasetuksessa (20.11.1998/852, 3 §) määritellään opetuksen viikoittainen työmäärä vuosiluokittain. Näiden perusteella opetuksen järjestäjä laatii paikallisen perusopetuksen tuntijaon. Tuntijako on opetussuunnitelman liite. Sivistyslautakunnan hyväksymä Porin kaupungin perusopetuksen nykyinen tuntijako on luettavissa pedanetissä osoitteessa https://peda.net/id/416cd65cc6a ja kaksikielisen opetuksen tuntijako on luettavissa osoitteessa https://peda.net/id/40fe7d56008.
Valtioneuvoston päätöksen (30.5.2024) mukaisesti perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisia tavoitteita ja tuntijakoa (422/2012) koskevaa asetusta on muutettu. Myös perusopetusasetusta (287/2024) muutettiin siten, että opetuksen keskimääräisiä vähimmäistuntimääriä oppilaiden työviikossa nostettiin. Porin kaupungin sivistyslautakunta on hyväksynyt (28.1.2025, 4 §) näiden muutosten mukaisen Porin kaupungin perusopetuksen uudistetun tuntijaon 1.8.2025 alkaen käyttöönotettavaksi. Muutoksen (286/2024) myötä ensimmäisellä luokalla opiskellaan yksi vuosiviikkotunti aiempaa enemmän matematiikkaa ja toisella vuosiluokalla yksi vuosiviikkotunti aiempaa enemmän äidinkieltä ja kirjallisuutta. Myös oppilaan vähimmäistuntimäärä vuosiluokilla 1–2 kasvaa 20 tunnista 21 tuntiin/vuosiluokka.
Nämä muutokset tuntijako- ja perusopetusasetuksessa sekä Porin kaupungin perusopetuksen tuntijaossa edellyttävät Cygnaeuksen koulun englannin kielellä annettavan kaksikielisen opetuksen tuntijaon muuttamista. Kaksikielisen opetuksen tuntijaon laatimisessa otetaan huomioon myös tuntijakoasetuksen 8 §:ssä mainitut kieltenopetusta koskevat erityissäännökset. Erityissäännösten mukaan osittain tai kokonaan muulla kuin koulun opetuskielellä annettavassa opetuksessa voidaan äidinkielen ja kirjallisuuden sekä A-kielen opettamiseen käytettävä tuntimäärä jakaa opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla. Tuntimäärän tulee tällöin olla sellainen, että opetuskielen mukaan määräytyvän äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa voidaan perusopetuksen aikana saavuttaa oppiaineelle asetetut tavoitteet. Äidinkielen ja kirjallisuuden tuntimäärän tulee olla kuitenkin vähintään puolet äidinkielen ja kirjallisuuden sekä A-kielen mukaisesta yhteistä tuntimäärästä.
Englanninkielisen perusopetuksen tuntijakoa on päivitetty edellä mainittujen asetusten mukaisesti. Äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan lisätuntien sijoittaminen alkuopetukseen on edellyttänyt pieniä muutoksia myös muualle tuntijakoon. Englanninkielisessä opetuksessa on kokonaistuntimäärä ollut suomenkielisen opetuksen kokonaistuntimäärää suurempi, jolloin kahden vuosiviikkotunnin lisääminen alkuopetukseen olisi tehnyt alkuopetuksen oppilaiden koulupäivistä liian pitkiä.
Englanninkielisen opetuksen tuntijako poikkeaa myös joiltain muilta osin niin sanotun suomenkielisen opetuksen tuntijaosta. Äidinkieltä ja kirjallisuutta on vähemmän kuin suomenkielisessä opetuksessa ja A1-englannin kieltä enemmän, mutta näiden kahden oppiaineen yhteenlaskettu tuntimäärä on suurempi kuin suomenkielisessä perusopetuksessa. Englanninkielisessä opetuksessa on opetussuunnitelman perusteiden mukaan tavoitteena toimiva kaksikielisyys, joka asettaa äidinkielen ja kirjallisuuden sekä A1-englannin tuntimäärille sekä myös annettavalle opetukselle vaatimuksia. Oppilaiden tulee näiden lisäksi saavuttaa myös kaikissa muissa oppiaineissa niille asetetut opetussuunnitelman mukaiset tavoitteet. Viime aikoina on koettu tarve lisätä äidinkielen ja kirjallisuuden tuntimäärää myös kaksikielisessä opetuksessa, koska englanninkielisessä opetuksessa on yhä enemmän oppilaita, joiden suomen kielen taito on liian heikko reaaliaineiden opiskeluun. Koska kokonaistuntimäärää ei voida enää nostaa, jotta koulupäivät eivät pitenisi kohtuuttomasti, esitetään sivistyslautakunnalle, että A1-englannin tuntimäärää vähennetään hieman nykyisestä. Esitetyn muutoksen myötä A1-englannin tuntimäärä laskee vuosiluokilla 1–6 kolmella tunnilla ja äidinkielen ja kirjallisuuden tuntimäärä vastaavasti nousee kolmella tunnilla perusopetuksen aikana. Tämän ei ajatella heikentävän oppilaiden englannin kielen taitoa, koska englannin kieltä opitaan myös muiden oppiaineiden kuin A1-englannin tunneilla. Samoin suurin osa oppimateriaalista on englanninkielistä.
Myös englanninkielisen opetuksen taide- ja taitoaineiden tuntimääriin tehtiin pieniä muutoksia. Englanninkielisillä luokilla on ollut kuvataidetta hieman enemmän kuin suomenkielisillä luokilla, kun taas liikuntaa ja musiikkia on ollut suomenkielisiä luokkia vähemmän. Tuntijaosta vähennettiin nyt kuvataiteesta yksi tunti ensimmäiseltä vuosiluokalta, kun taas liikuntaa lisättiin yksi vuosiviikkotunti kolmannelle vuosiluokalle. Tämä edistää peruskoululaisten liikkumista tukien perusopetuslakiin ja opetussuunnitelman perusteisiin esitettyä lisäystä liikunnallisesta elämäntavasta. Valtakunnallisesti oppilaiden liikkumattomuudesta ollaan huolissaan, ja muun muassa Move!-mittausten tulokset heikentyvät vuosittain. Muutoksen jälkeen liikuntaa on edelleen yksi tunti vähemmän englanninkielisillä luokilla kuin suomenkielisillä luokilla, kuten myös musiikkia. Kuvataidetta englanninkielisen opetuksen oppilailla on edelleen kaksi tuntia enemmän kuin muilla.
Englanninkielisen opetuksen tuntijakoon lisättiin myös tuntijakoasetuksen edellyttämä yksi tunti matematiikka ensimmäiselle vuosiluokalle.
Edellä mainitut muutokset tuntijakoon on käyty läpi Cygnaeuksen koulun englanninkielisen opetuksen opettajien ja koulun rehtorin kanssa, ja he ovat hyväksyneet muutokset. Näiden muutosten myötä englanninkielisillä luokilla opiskelevien oppilaiden viikoittainen kokonaistuntimäärä kasvaa ainoastaan toisella vuosiluokalla 1.8.2025 voimaan tulevan tuntijakoasetuksen myötä.
Englanninkielisen opetuksen tuntijaon päivittämisen yhteydessä korjataan myös viime päivityksessä englanninkielisille luokille jäänyt virhe, jossa englanninkielisille luokille oli jäänyt suomenkielisen opetuksen valinnaisten aineiden tunnit vuosiluokille 4–6. Englanninkielisillä luokilla ei kuitenkaan ole ollut valinnaisia aineita alakoulussa, koska valinnaisuus käytetään englanninkieliseen opetukseen. Tämä kirjoitusvirhe korjataan 1.8.2025 voimaan tulevaan tuntijakoon.
Nyt sivistyslautakunnan hyväksyttäväksi tuotu Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako tulee voimaan 1.8.2025. Täysimääräisesti tuntijakouudistuksesta hyötyvät ne oppilaat, jotka aloittavat perusopetuksen ensimmäisellä vuosiluokalla 1.8.2025, koska lisätunteja tai muutoksia ei oteta käyttöön esimerkiksi takautuvasti.
Ehdotus
Esittelijä
-
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Sivistyslautakunta päättää hyväksyä Englannikielisen perusopetuksen tuntijaon käyttöönotettavaksi 1.8.2025 alkaen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.