Kaupunginhallitus, salassa pidettävät asiat, kokous 18.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Vahingonkorvausvaatimus / Sovinto

PRIDno-2019-2077

Valmistelija

  • Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

ASIA ON TÄSSÄ VAIHEESSA SALASSA PIDETTÄVÄ VIRANOMAISTEN TOIMINNAN JULKISUUDESTA ANNETUN LAIN 24 §:N 1 MOM 19 KOHDAN NOJALLA. ASIA TULEE JULKISEKSI, KUN KAUPUNGINHALLITUS ON HYVÄKSYNYT SOVINTOESITYKSEN JA KÄRÄJÄOIKEUS VAHVISTANUT SOVINNON.

Teknisen toimialan palvelupäällikkö teki 10.12.2018 päätöksen yleisen alueen käyttöluvasta RH-Entertainment Oy:n hakemuksen perusteella konserttitapahtuman järjestämiseksi Hanhipuiston asfalttikentällä 4.-7.7.2019. Päätös peruutettiin 6.2.2019, koska ko. alue katsottiin liian ahtaaksi suunniteltuun tarkoitukseen konsertin järjestämiseksi turvallisesti. 

RH-Entertainment Oy vaati asianajajan välityksellä kaupunkia suorittamaan sopimusperusteista vahingonkorvausta noin 225.000 euroa. Vahingonkorvausta koskevasta asiasta käytiin neuvotteluja ja kaupunginhallitus käsitteli asiaa kahdesti vuoden 2019 aikana, 6.5.2019 ja 30.9.2019. Yhteisymmärrystä asiasta ei neuvotteluissa löytynyt.

RH-Entertainment Oy nosti kanteen Porin kaupunkia vastaan joulukuussa 2020 ja vaati korvauksena yhteensä 403.617,03 euroa sekä korvausta oikeudenkäyntikuluistaan. Haasteen tiedoksiannosta lähtien kaupunkia on avustanut asiassa asianajaja Ari Horsti Astrea Oy:stä.

Porin kaupunki antoi 31.3.2021 vastauksensa, jossa kaupunki kiisti kanteen kokonaisuudessaan.

RH-Entertainment Oy on antanut käräjäoikeudelle vielä lausuman 28.5.2021 kaupungin vastauksen johdosta.

Satakunnan käräjäoikeus päätti 17.6.2021 asianosaisten suostumusten perusteella, että asiassa aloitetaan tuomioistuinsovittelu. Sovitteluistunto asiassa pidettiin 12.10.2021.

Käräjätuomari Väinö Ilveskoski antoi istunnon lopputuloksena sovintoesityksen, jonka perusteella kaupunki suorittaa RH-Entertainment Oy:lle positiivisen sopimusedun korvauksena 50.000 euroa ja korvauksena yhtiölle aiheutuneista ylimääräisistä asiamies- ja oikeudenkäyntikuluista 35.000 euroa, mille määrille 12 %:n viivästyskorkoineen 30 päivän kuluttua siitä lukien kun kaupunginhallitus on tämän sopimuksen hyväksynyt. Osapuolilla ei ole tämän jälkeen muita vaatimuksia toisiaan kohtaan.

Perusteet: Yhtiön vaatimukset perustuvat kaupungin päätökseen Hanhipuiston kentään vuokrauksesta yhtiölle. Luvan peruuttamista voidaan pitää virheellisenä yhtiön hankkimien asiantuntijalausuntojen perusteella.Tämän vuoksi kaupungin tulee korvata yhtiölle aiheutunut vahinko. Vahingon määrästä ei ole tarkkaa selvitystä saatavilla. Selvää on, että vahinkoa on aiheutunut. Tarkan määrän selvittäminen on vaikeaa ja edellyttää käytännössä oikeudenkäynnin käymistä. Oikeudenkäynti on kallis ja vie paljon resursseja. Oikeudenkäynnin lopputulos on epävarma. Mahdollinen valitus pitkittää asian ratkaisua arviolta kahdella vuodella. Yhtiö on tarjonnut sovintoa 100.000 eurolla. Korvauksen määräksi ehdotan tästä puolta, eli 50.000 euroa "kirkko keskelle kylää" periaatteella. Osapuolten oikeudenkäyntikulujen kertyminen loppuu sovinnon hyväksymiseen. Asia olisi ollut sovittavissa yhtiön sovintotarjouksen pohjalta ennen oikeudenkäyntiä. Tämän vuoksi kaupungin tulee korvata yhtiölle aiheutuneet ylimääräiset kulut. Vaaditut kulut vastaavat määrältään kuluja, joita kokemukseni mukaan vastaavissa asioissa syntyy. Yhtiö on suostunut ehdotukseeni sovitteluistunnossa. Tämän vuoksi ja edellä mainituilla perusteilla katson, että myös kaupungin tulee sovintoon suostua.

Käräjäoikeuden sovintoesitys perustuu asiassa tähän mennessä esitettyyn ja käräjätuomarin kokemukseen vastaavista asioista. Yhtiö on jo suostunut ehdotukseen.

Asianajaja Ari Horsti on kutsuttu kaupunginhallituksen kokoukseen Teams-yhteyden välityksellä 18.10.2021.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä käräjäoikeuden sovintoesityksen 12.10.2021 RH-Entertainment Oy:n ja Porin kaupungin välisessä vahingonkorvausta koskevassa asiassa ja pyytää, että käräjäoikeus vahvistaa sovintosopimuksen esityksen mukaisesti.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Merkitään, että asianajaja Ari Horsti oli läsnä tämän asiakohdan käsittelyn ajan 15.02-15.10.

Tiedoksi

Satakunnan käräjäoikeus / käräjätuomari Väinö Ilveskoski, RH-Entertainment Oy / asianajaja Max Tuominen, konsernipalveluiden talous- ja hallintoyksikkö / talous- ja hallintojohtaja Tuomas Hatanpää

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.