Keskusvaalilautakunta, kokous 24.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Vuoden 2022 aluevaalien äänten tarkastuslaskenta

PRIDno-2022-256

Valmistelija

  • Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Vaalilain 84 §:n mukaan vaalipäivän äänestyksessä annettujen äänestyslippujen tarkastuslaskennasta huolehtii kokouksessaan aluevaaleissa kunnan keskusvaalilautakunta.

Porin kaupungin keskusvaalilautakunta on huolehtinut, että sen valvonnassa 7 laskentapöytää suorittaa vaalipäivän äänten tarkastuslaskennan.

Vaalilain 87 §:n mukaan vaalipäivää seuraavana maanantaina viimeistään kello 12 on ryhdyttävä tarkastamaan vaalipäivän äänestyksessä annettuja äänestyslippuja sekä vaalilautakuntien ja 82 §:n 4 momentissa tarkoitettuja kuntien keskusvaalilautakuntien laskelmia. Tarkastuslaskennassa on päätettävä, mitkä äänestysliput luetaan ehdokkaiden hyväksi ja mitkä jätetään mitättöminä huomioon ottamatta.

Kunkin ehdokkaan hyväksi ennakkoäänestyksessä ja vaalipäivän äänestyksessä annetut hyväksytyt äänet on laskettava yhteen.

Äänestyslipun mitättömyys

Vaalilain 85 §:n mukaan äänestyslippu on mitätön, jos:

1) vaalikuoressa on useampi tai muutakin kuin yksi äänestyslippu;
2) vaalikuoreen on tehty äänestäjää tai ehdokasta koskeva taikka muu asiaton merkintä;
3) äänestyslippuna on käytetty muuta kuin oikeusministeriön painattamaa äänestyslippua;
4) äänestyslippua ei ole leimattu;
5) ehdokkaan numero on merkitty siten, ettei selvästi ilmene, ketä ehdokasta se tarkoittaa;
6) äänestyslippuun on kirjoitettu äänestäjän nimi tai erityinen tuntomerkki taikka siihen on tehty muunlainen asiaton merkintä; taikka
7) äänestyslipulla on eduskuntavaaleissa äänestetty ehdokasta, joka on asetettu ehdokkaaksi kahdessa tai useammassa vaalipiirissä.

Asiattomana ei pidetä äänestyslippuun tehtyä merkintää, joka ainoastaan selventää, ketä ehdokasta äänestäjä on tarkoittanut äänestää.

Oikeusministeriön vaaliohjeessa on annettu ohjeita äänestyslipun mitättömyyden arvioimista varten.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Reponen, petri.reponen@pori.fi

Keskusvaalilautakunta suorittaa vuoden 2022 aluevaalien äänten tarkastuslaskennan. Keskusvaalilautakunta päättää kunkin äänestysalueen osalta erikseen, mitkä äänestysliput luetaan ehdokkaiden hyväksi ja mitkä jätetään mitättöminä huomioon ottamatta.

Keskusvaalilautakunnan pöytäkirjaan merkitään tarkastuslaskennan tapahtumat ja toimenpiteet tiedoksi.

Päätös

Keskusvaalilautakunta suoritti aluevaalien 2022 äänten tarkastuslaskennan.

Tarkastuslaskennan suorittu kuusi pöytäkuntaa. Laskenta aloitettiin ohjeistuksen antamisen jälkeen kello 9:05. Pöytäkunta laski kerrallaan yhden äänestysalueen äänet ja merkitsi tuloksen tarkastuslaskenta lomakkeelle. Keskusvaalilautakunta päätti yksimielisesti ehdokkaiden hyväksi luetuista vaalipäivän äänistä ja mitättöminä huomioon ottamatta jätettävistä äänistä. Laskennan tulokset tallennettiin tarkastuslaskentalomakkeilta vaalitietojärjestelmään. Tallennusraportti ja tarkastuslaskentalomake laitettiin vaalipöytäkirjan liitteeksi. Myös ennakkoäänestyksen varmistuslaskennan tulokset tallennettiin vaalitietojärjestelmään.


Muutoksenhaku

Keskusvaalilautakunnan päätöksestä, joka koskee ääntenlaskentaa, ei saa hakea erikseen muutosta (vaalilaki 100 §).