Keskusvaalilautakunta, kokous 21.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Vaalitoimitsijoiden määrääminen yleisiin ennakkoäänestyspaikkoihin vuoden 2022 aluevaaleissa

PRIDno-2021-5447

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Vaalitoimitsijat

Vaalilain (361/2016) 17 §:n mukaan ennakkoäänestyksestä kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa sekä kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat. Kussakin kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa on oltava ainakin kaksi vaalitoimitsijaa. Vaalitoimitsijat kotimaan yleiseen ennakkoäänestyspaikkaan määrää kunnan keskusvaalilautakunta. Vuoden 2022 aluevaalien ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 12.-18.1.2022.

Vaalitoimitsijoille ei ole vaalilaissa asetettu erityisiä kelpoisuusvaatimuksia. Vaalitoimitsijoiden esteellisyyden osalta sen sijaan on säädöksensä. Ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla vaalitoimitsijana. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä. Vaalitoimitsijaan ei sovelleta hallintolain esteellisyyttä koskevia säännöksiä.

Porissa yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja on yhteensä 15, ​joista yksi on liikkuva ennakkoäänestyspaikka. Vaalitoimitsijoiden määrä yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa vaihtelee kolmen ja kuuden vaalitoimitsijan välillä. Vaalitoimitsijoiden määrään vaikuttaa muun muassa ennakkoäänestyspaikan vilkkaus.

Vuoden 2022 aluevaalien ennakkoäänestyksen toimittamiseksi tulee palkata 51 vaalitoimitsijaa ja varalle viisi vaalitoimitsijaa. Lisäksi keskusvaalitoimiston henkilöstöä olisi hyvä nimetä varatoimitsijoiksi.

Yleisten ennakkoäänestyspaikkojen vaalitoimitsijoiden ja ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastajien hakuilmoitus on julkaistu Kuntarekryn www-sivuilla ajalla 21.10.-19.11.2021. Hakuilmoitusta on ollut esillä myös Porin kaupungin Facebook-sivustolla ja Satakunnan Kansassa.

17.11.2021 mennessä hakemuksia yleisen ennakkoäänestyspaikan vaalitoimitsijan ja ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastajan tehtäviin on tullut yhteensä 68. Osa hakijoista on hakenut molempiin tehtäviin.

Aikaisemmissa vaaleissa toimineita vaalityöntekijöitä haki yhteensä 44, joita ei ole enää tarve haastatella uudelleen. Heitä esitetään suoraan määrättäväksi vaalitoimitsijoiksi myös vuoden 2022 aluevaaleihin.

Vapaiksi jääneitä kahtatoista paikkaa varten lähetettiin haastattelukutsut hakemusten perusteella 18 hakijalle, joista kolme ei vastannut kutsuun ja yksi ilmeni esteelliseksi toimimaan vaalitoimitsijana. Haastateltavia oli siten yhteensä 14. Haastattelut toteutettiin etäyhteyden välityksellä 15.-16.11.2021. Haastattelijoina toimi keskusvaalilautakunnan I sihteeri Iiris Lehti ja hallinnon asiantuntija Ali El Tobgy. Haastateltavista kahdeksaa esitetään määrättäväksi ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoiksi ja kahta ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastajaksi.

Kotiäänestyksen vaalitoimitsijat

Vaalilain 17 §:n 3 momentin mukaan kunkin yksittäisen kotiäänestyksen toimittamisesta huolehtii yksi vaalitoimitsija. Kotiäänestys on aiemmin järjestetty parityönä siten, että toinen henkilö on toiminut vaalilain mukaisena vaalitoimitsijana ja toinen tarvittaessa vaalilain 54 §:n mukaisena kotiäänestyksessä läsnäolevana henkilönä. Kotiäänestys on tarpeellista toimittaa vastaavasti myös aluevaaleissa. Kotiäänestyksen vaalitoimitsijoina toimivat lähtökohtaisesti samat henkilöt, jotka toimivat myös yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa vaalitoimitsijoina. Kotiäänestyksen asianmukaista toimittamista varten tulee määrätä kuusi paria eli yhteensä 12 henkilöä.

Aikaisemmin vaalitoimitsijoina toimineista henkilöistä esitetään määrättäväksi yhdeksän kotiäänestyksen vaalitoimitsijaa sekä uusista hakijoista kolme, jotka haastattelujen perusteella katsottiin sopiviksi kotiäänestyksen vaalitoimitsijoiksi.

Ennakkoäänestyksen varavaalitoimitsijat

Vaalitoimitsijoiksi nimettyjen mahdollisten estyneisyyden, kotiäänestyksen toimittamisen, sairastumisen tai muun välttämättömän poissaolon vuoksi tulee palkata riittävä määrä varatoimitsijoita. Sopivana määränä on pidetty viittä varatoimitsijaa, minkä lisäksi keskusvaalitoimiston henkilöstöä on nimetty varavaalitoimitsijoiksi. Tällä hetkellä varavaalitoimitsijaksi esitetään nimettäväksi viisi kaupungin työntekijää sekä yksi vaalitoimitsijaksi hakenut henkilö.

Porin kaupungin työntekijöistä kaksi työskentelee keskusvaalitoimistolla ja kaksi vaalien ict-tukena. Yksi varatoimitsijaksi nimetty Porin kaupungin työntekijä on ilmaissut kiinnostuksensa toimia vaalitoimitsijana. Vaalien asianmukaisen toimittamisen turvaamiseksi keskusvaalitoimiston ja ict-tuen käyttäminen vaalitoimitsijan tehtävissä ei tulisi olla ensisijaista.

Ennakkoäänten tarkastajat

Vaalilain 63 §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakuntaan saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat tarkastetaan vaalikuoria avaamatta kokouksissa, jotka on pidettävä siten, että vaalipäivää edeltävänä perjantaina ennen kello 19 saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat ehditään niissä käsitellä.

Keskusvaalilautakunnan harkintaan jää, miten se käytännössä suorittaa asiakirjojen tarkastamisen. Keskusvaalilautakunta on aiemmin palkannut avustavaa henkilökuntaa tekemään ennakkoäänestysasiakirjojen valmistavan tarkastuksen keskusvaalilautakunnan käsittelyä varten. Lähtökohtaisesti ennakkoäänten valmistavaa tarkastusta varten on palkattu viisi henkilöä. Vastaava tarve on myös vuoden 2022 aluevaaleissa.

Hakutilanne 17.11.2021

Hakemuksia tehtäviin on tullut historiallisen vähän. Suurin osa hakijoista on kuitenkin jo aikaisemmista vaaleista kokemusta hankkineita vaalityöntekijöitä. Hakemusten vähäisen määrän vuoksi hakuaikaa pidennettiin viikolla 19.11.2021 asti. Tarve on edelleen kahdelle kokoaikaiselle ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijalle ja noin viidelle varatoimitsijalle. Viimeiset haastattelut pidetään tiistaina 23.11.2021 ennen keskusvaalilautakunnan kokousta.

Esitys nimettävistä henkilöistä tuodaan keskusvaalilautakunnan kokoukseen.

Ehdotus

Esittelijä

Petri Reponen, petri.reponen@pori.fi

Keskusvaalilautakunta määrää esityksen mukaiset henkilöt vaalitoimitsijoiksi sekä heidän varalleen Porin kaupungin yleisiin ennakkoäänestyspaikkoihin vuoden 2022 aluevaaleihin sekä viisi henkilöä ennakkoäänten käsittelijöiksi. Lisäksi keskusvaalilautakunta määrää 12 henkilöä toimimaan vaalitoimitsijana kotiäänestyksessä.

Keskusvaalilautakunnan sihteerit valtuutetaan allekirjoittamaan työsopimukset valituksi tulleiden henkilöiden kanssa​ sekä tarvittaessa palkkaamaan uusia toimitsijoita kiireellisissä tapauksissa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lista määrätyistä on päätöksen liitteenä.

Valmistelija

  • Jenni Åman, jenni.aman@pori.fi

Perustelut

Keskusvaalilautakunta on 23.11.2021 (§ 84) määrännyt aluevaalien ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijat ja varatoimitsijat, ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastajat ja kotiäänestykseen nimettävät toimitsijat.

Valintojen jälkeen, lähellä ennakkoäänestyksen alkua, kymmenen valittua ilmoitti esteestä toimia vaalitoimitsijana. Vaalitoimitsijoita tuli siten pikaisella aikataululla palkata lisää, jotta ennakkoäänestyksen asianmukainen toimittaminen voitiin varmistaa. Täydennyshakuilmoitus julkaistiin 30.12.2021 ja haku jatkui 11.1.2022 asti. Täydennyshaussa haki sekä aikaisemmin vaalitoimitsijoina toimineita että uusia henkilöitä. Uusia hakijoita kutsuttiin haastatteluun yhteensä kahdeksan. Haastattelut toteutettiin etäyhteyden välityksellä 4.1.2022. Haastattelijoina toimi hallinnon asiantuntija Ali El Tobgy, vaaliasiantuntija Toni Salmi ja osittain keskusvaalilautakunnan I sihteeri Iiris Lehti. 

Keskusvaalilautakunta valtuutti 23.11.2021 (§ 84) keskusvaalilautakunnan sihteerit allekirjoittamaan valittujen työsopimukset sekä tarvittaessa palkkaamaan uusia toimitsijoita kiireellisissä tapauksissa. Valtuutuksen nojalla sihteerit ovat palkanneet täydennyshausta yhdeksän henkilöä. Haastattelut järjestettiin viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkua, joten toimitsijoiden palkkaaminen tapahtui valtuutuksen mukaisessa kiireellisessä tilanteessa.

Täydennyshaussa ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoiksi ja varavaalitoimijoiksi palkatut henkilöt tuodaan keskusvaalilautakunnalle tiedoksi. Lista palkatuista on esityksen liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Reponen, petri.reponen@pori.fi

Keskusvaalilautakunta merkitsee asian tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Liitteet

Oheismateriaali