Kaupunginhallitus, kokous 24.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä valtion palveluiden saatavuuden ja toimintojen sijoittamisen perusteista annetun lain ja julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain 2 §:n muuttamisesta

PRIDno-2021-6112

Valmistelija

  • Leena Tuominen, kaupunginlakimies, leena.tuominen@pori.fi

Perustelut

Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoa lainmuutoksesta, jolla uudistettaisiin valtion virastojen aukiolosääntelyä ja kumottaisiin voimassa oleva asetus valtion virastojen aukiolosta.

Uudella laintasoisella sääntelyllä turvattaisiin hallinnossa asioivan henkilökohtaisen palvelun saatavuutta erotuksena sähköisistä ja digitaalisista palveluista, jotka ovat lähtökohtaisesti jatkuvasti käytössä. Aukiolon sijasta laissa säädettäisiin riittävän palveluajan määrällisistä vaatimuksista. Valtion viranomaiset vapautettaisiin kellonaikakohtaisesta sääntelystä. Valtioneuvostolle annettaisiin asetuksenantovaltuus koskien vähimmäispalveluajan määrää.

Lisäksi esityksessä ehdotetaan julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamista siten, että hyvinvointialueet voisivat olla yhteispalvelusopimuksen toimeksiantajia ja toimeksisaajia.

Voimassa olevan aukioloasetuksen tulkinta ja soveltaminen nykyisessä toimintaympäristössä ovat käyneet haastaviksi. Tavoitteena on se, että viranomainen voisi joustavammin kohdentaa palveluaikaansa asiakastarpeiden mukaisesti ja kehittää palvelujaan ja palveluverkkoja.

Konsernipalveluiden hallintopäällikkö on antanut lausunnon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa valtiovarainministeriölle hallituksen esityksestä valtion palveluiden saatavuuden ja toimintojen sijoittamisen perusteista annetun lain muuttamisesta konsernipalveluiden hallintopäällikön valmisteleman lausunnon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Valtiovarainministeriö / lausuntopalvelu.fi / 31.1.2022

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.