Satakunnan pelastuslaitoksen johtokunta, kokous 8.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Porin kaupungin toimittava pelastajakoulutuksen aloittamiseksi Porissa, valtuustoaloite, useat valtuustoryhmät, ensimmäinen allekirjoittaja Raisa Ranta

PRIDno-2022-644

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Useat valtuustoryhmät, ensimmäinen allekirjoittaja Raisa Ranta jättivät kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"Porin kaupungin toimittava pelastajakoulutuksen aloittamiseksi Porissa.

Suomeen tarvitaan vuoteen 2030 mennessä arviolta 2500 uutta pelastusalan operatiivista ammattilaista.

Porissa on 38 hehtaarin pelastusharjoitusalue, josta on kuusi hehtaaria rakennettu. 

Arvioituun pelastusalan operatiiviseen ammattilaisten määrään tarvitaan koulutuksen aloituspaikkojen lisäystä.

Esitämme, että vaikka Pori menetti nyt ruotsinkielisen pelastajakurssin aloittamisen, on syytä jatkaa neuvotteluja ja selvityksiä pelastajakoulutuksesta vastaavien tahojen Pelastusopiston ja mahdollisten yhteistyökumppanien, Satakunnan pelastuslaitoksen sekä Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueen kanssa, mahdollisuudesta järjestää alueellinen pelastajakoulutus tulevaisuudessa Porissa. Porissa on hyvät edellytykset kyseiseen alueelliseen koulutukseen harjoitusalueen myötä. Toteutuessaan se toisi Poriin työpaikkoja ja opiskelijoita.

Porissa 31.1.2022

Vasemmiston valtuustoryhmä

Raisa Ranta

Tapio Furuholm

Mika Aho

Emma Hesso

Jaakko Jäntti

Antero Kivelä

Jani-Petteri Pajukoski

Markku Tanttinen

Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä 

Kokoomuksen Porin valtuustoryhmä

Perussuomalaisten Porin valtuustoryhmä

Vasemmistoliiton Porin valtuustoryhmä 

Porin vihreä valtuustoryhmä 

Keskustan valtuustoryhmä"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Pekka Tähtinen, pelastusjohtaja, pekka.tahtinen@satapelastus.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto käsitteli kokouksessaan 31.1.2022 § 20 valtuustoaloitetta "Porin kaupungin toimittava pelastajakoulutuksen aloittamiseksi Porissa, useat valtuustoryhmät, ensimmäinen allekirjoittaja Raisa Ranta" ja lähetti asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitus päätti pyytää aloitteesta sivistyslautakunnan ja pelastuslaitoksen johtokunnan lausunnon 30.4.2022 mennessä.

Liitteenä on pelastuslaitoksen valmistelema lausunto valtuustoaloitteen johdosta. Lausuntoa on valmistelu yhdessä Satakunnan pelastuslaitoksen, sivistystoimialan sekä Länsi-Suomen pelastusharjoitusaluesäätiön kanssa.

Satakunnan pelastuslaitos on hyvin tietoinen tunnistetusta pelastusalan työvoimaa koskevasta tulevaisuuden haasteesta. Pelastusalalla on yhteneväinen näkemys siitä, että koulutuksen järjestäjänä Pelastusopisto ei yksin pysty ratkaisemaan pelastusalaa koskevaan pelastajavajetta, vaan alueelliselle pelastajakoulutukselle on tarvetta. Pelastuslaitoksen johto ja sen edustajat ovat olleet yhteydessä koulutuksen järjestäjään ja alueellisista pelastajakursseista vastaaviin virkamiehiin viimeksi ruotsinkielistä alueellista pelastajakurssia suunniteltaessa. Vaikka ruotsinkielisen alueellisen pelastajakurssin järjestämispaikkakunnaksi valittiin Vaasa, keskustelut tulevista alueellisista koulutuksista ja niiden järjestämispaikkakunnista jatkuvat edelleen.

Satakunnan pelastuslaitoksen näkemyksen mukaan alueellisen pelastajakoulutuksen järjestäjänä Pori olisi nykyisiin koulutuksen järjestäjiin nähden läntisen sijaintinsa, nykyaikaisen kalustonsa sekä valtakunnan monipuolisimpien harjoittelumahdollisuuksien heti Pelastusopiston jälkeen parhaimpia koulutuksen järjestämispaikkakuntia Suomessa. 
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pekka Tähtinen, pelastusjohtaja, pekka.tahtinen@satapelastus.fi

Johtokunta antaa kaupunginhallitukselle liitteenä olevan lausunnon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus