§ 120 MAPA-koulutusten hankinta syksylle 2022

Lataa 

PRIDno-2022-3333

Päätöspäivämäärä

20.6.2022

Päätöksen tekijä

Henkilöstöjohtaja

Päätöksen peruste

Tmi Pekka Teini on Satakunnan alueella toimiva kouluttaja, jonka kanssa on jo aikaisemmin tehty hyvää yhteistyötä Porin organisaatiossa. Koulutuspäivät on saatu sovittua luontevasti kohdentumaan Porin organisaation erilaisiin aikataulullisiin tarpeisiin. Alueen toimijana kouluttajan matkakustannukset lähikoulutuksiin pysyvät myös kohtuullisina.

Henkilöstöjohtajan hankintavaltuudet ovat Konsernipalvelut-esikuntayksikön toimintasäännön § 23 mukaan enintään 50 000 €.

Kuvaus

MAPA®-koulutukset ovat haasteellisen käytöksen ennaltaehkäisyyn ja hallintaan tarkoitettua koulutusta (MAPA = Management of Actual or Potential Aggression). Koulutusta saavat antaa ainoastaan Suomen Mapa®-keskuksen rekisteröidyn koulutuksen käyneet kouluttajat.

Tmi Pekka Teini tarjoaa MAPA® perustason ja vaativan tason koulutuksia.  MAPA® tavaramerkin omistaa Crisis Prevention Institute, ja toimintaa organisoi Suomen mapakeskus. MAPA®-koulutuksissa perehdytään menetelmiin, joissa kohdataan kriisissä oleva, haasteellisesti käyttäytyvä asiakas. Koulutus perehdyttää henkilöstöä hyviin vuorovaikutuksen, päätöksenteon ja tarvittaessa jälkipurkamisen käytänteisiin huomioiden erityisesti ennaltaehkäisyn. Koulutus sisältää myös menetelmiä asiakkaan turvalliseen fyysiseen ohjaukseen ja rajoittamiseen sekä menetelmiä mahdollisen päälle karkauksen kohteena olevan työntekijän fyysiseen irtaantumiseen. Koulutuksessa huomioidaan asiakkaiden yksilölliset tarpeet, perus- ja ihmisoikeudet sekä lainsäädännön velvoitteet. Lisäksi koulutuksen aikana muistiinpanot kirjataan MAPA® Osallistujan työkirjaan.

MAPA® Perusteet on yleensä kaksipäiväinen koulutus tai muuten koulutus on kestoltaan n. 16 tuntia. Yhtä kouluttajaa kohti sopiva määrä osallistujia on maksimissaan 18 henkilöä. Koulutuksen aikana käydään läpi myös sellaisia tilannekohtaisia sovelluksia, mitä työntekijät tarvitsevat työssään yksikön viitekehys huomioiden. MAPA® Vaativat asiakastilanteet -koulutus puolestaan on kestoltaan 16 tunnin koulutus, joka edellyttää koulutukseen osallistujalta suoritettua MAPA ® Perusteet -koulutusta.

Porin organisaatiossa toimintaympäristön turvallisuus asiointi- ja työskentely-ympäristön turvallisuutena on edellytys arjen sujumiselle. Kaupungin henkilöstön koulutusohjelmissa on katsottu tarkoituksenmukaiseksi syksyllä 2022 turvallisuusosaamista vahvistavaa koulutusta toimialojen ja liikelaitosten tarpeisiin vastaten. MAPA®-koulutusten on todettu sisällöltään vastaavan osaltaan turvallisuusosaamisen kehittämistarpeita. Syksyllä 2022 MAPA®Perusteet -koulutuksia on sisällytetty kaupungin sisäiseen yleiseen koulutusohjelmaan kaikille toimialoille tarjottaviksi koulutuksiksi.

MAPA® Vaativan tason koulutuksia hankitaan perusturvan tarpeisiin turvallisuuskoordinaattorin tekemän riskien arvioinnin pohjalta tiettyihin yksiköihin tilauskoulutuksena. Kaikilla yksikön työntekijöillä on suoritettuna MAPA® Perusteet koulutus.

Tmi Pekka Teiniltä on saatu tarjoukset syksyn 2022 MAPA®Perusteet ja  MAPA® Vaativan tason-koulutuksista. Kurssimaksuihin sisältyvät lisenssimaksut sekä kouluttajien palkkiot. Kurssimaksujen lisäksi kustannettavaksi tulevat kouluttajien matkakulut sekä työkirjat koulutuksiin osallistuville.

Tarjous syksylle 2022 MAPA®Perusteet  -kurssista on 1780 euroa (+ alv 24 %) / yksi kurssi. Sen lisäksi tarjous sisältää kurssin hinnan päälle tulevat työkirjakustannukset sekä kouluttajan matkakulut. Yhden koulutuksen hinta on 1942 euroa, sillä koulutuksessa joudutaan käyttämään tilalla toista MAPA -erityistason kouluttajaa (työskentelee alihankkijana Tmi Pekka Teinille).

Tarjous syksyn 2022  MAPA® Vaativan tason- koulutuksesta kohdentuu perusturvan henkilöstölle hintaan 2382 euroa (+ alv 24 %) / yksi kurssi. Kurssimaksun lisäksi tulevat erilliset työkirjakustannukset sekä kahden kouluttajan matkakulut.

Päätös

Päätän, että MAPA®Perusteet -koulutuksia hankitaan kolme kappaletta ja MAPA®Vaativan tason koulutuksia kolme kappaletta saatujen tarjousten mukaisesti.

Allekirjoitus

Timo Jauhiainen, henkilöstöjohtaja, Konsernipalvelut, HR-yksikkö

Organisaatiotieto

HR-yksikkö