Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 29.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 126 Päätös ulkoilulain 20§:n mukaisesta leirintäalueen perustamista koskevasta ilmoituksesta, Lentävä Mökki Oy

PRIDno-2022-3238

Valmistelija

  • Johanna Koivukoski, ympäristötarkastaja, johanna.koivukoski@pori.fi

Perustelut

Lentävä Mökki Oy on toimittanut Porin kaupungin leirintäalueviranomaiselle ulkoilulain 20 §:n mukaisen ilmoituksen tilapäisen leirintäalueen perustamisesta Porin Raatimiehenluotoon, nk. Kirjurin palvelupuistoon ajalle 4.7.-21.8.2022. Tapahtumaan rakennetaan tapahtumakohtainen, tilapäinen ja valvottu leirintäalue matkailuajoneuvoille, teltoille ja leirintämökeille.

Ilmoituksen tekemisen peruste
Ulkoilulain (606/1973) 20 §:n mukaan leirintäalueen perustamisesta ja alueen toiminnan olennaisesta muuttamisesta on tehtävä kirjallinen ilmoitus alueen sijaintikunnan leirintäalueviranomaiselle.

Toimivaltainen lupaviranomainen
Porin kaupungin hallintosäännön mukaan elinvoima- ja ympäristölautakunta toimii ulkoilulain tarkoittamana kunnan leirintäalueviranomaisena.

ILMOITUKSEN TEKIJÄ
Lentävä Mökki Oy, Y-tunnus: 2832526-1
Kullaantie 11 B8
33960 Pirkkala

ASIAN VIREILLETULO
Ilmoitus on toimitettu Porin kaupungin leirintäalueviranomaiselle 13.6.2022, jolloin se on tullut vireille.

TOIMINNAN SIJAINTI
Suunniteltu toiminta sijaitsee Porin kaupungin Kirjurinluodossa kiinteistöllä 609-430-1-18. Kiinteistön omistaa Porin kaupunki, joka on antanut päätöksellään 8.6.2022 (palvelupäällikön viranhaltijapäätös 76 §) luvan alueen käyttöön.

ILMOITUKSESSA ESITETTY TOIMINTA
Yleiskuvaus
Tilapäinen leirintäalue on tarkoitus perustaa Porin Raatimiehenluotoon, nk. Kirjurin palvelupuiston tapahtumaniitylle. Alueelle rakennetaan tilapäinen ja valvottu leirintäalue kesätapahtumien ajaksi.

Leirintäalueen nimi ja koko
Kirjurin leirintä, 3 ha.

Käyttökausi
4.7.-21.8.2022

Leirintäpaikat
Leirintäpaikkoja on yhteensä 395, joista matkailuajoneuvoille on yhteensä 300, telttapaikkoja on 50 ja leirintämökkejä on 45, joiden vuodepaikkojen kokonaismäärä on 90.

Talousveden hankinta
Talousvesi otetaan käyttöön leirintäalueella olevista Porin kaupungin vesipisteistä.

Jätevedet 
Alueella syntyvät jätevedet johdetaan kaupungin viemäriverkostoon. 

Käymälä- ja pesutilat
Leirintäalueelle toimitetaan suihku- ja wc -kontteja sekä lisäksi alueella on Pori Jazz ja Porisperen  toimittamia bajamajoja tapahtumien ajaksi. Leirintäalueen käymälöiden ja suihkutilojen lukumäärä mitoitetaan käyttäjien mukaan siten, että  yksi wc/20 henkilöä  ja suihkutiloja yksi/50 henkilöä.

Jätehuolto
Jäteastioita toimitetaan alueelle riittävä määrä siten, että alueella on vähintään yksi jäteastia 20 henkilöä kohden. Jäteastiat tyhjennetään tarvittaessa.

Ajoneuvoliikenne
Liikenne alueelle tapahtuu valtatie 8 kautta ja henkilökunta ohjaa matkailuajoneuvot niille varatuille alueille ja mökkiasiakkaat ohjataan niille varatulle parkkialueelle.

Alkusammutus- ja ensiapuvälineet
Leirintäalueelta löytyy ensisammutuskalusto, jonka käyttöön henkilökunta perehdytetään.  Alkusammutuskaluston määrä kirjataan pelastus- ja turvallisuussuunnitelmaan, joka toimitetaan pelastusviranomaiselle hyväksyttäväksi ennen toiminnan aloittamista.

Leirintäalueen vartiointi ja turvallisuus
Leirintäalueen pitäjät valvovat aluetta. Häiriötilanteissa noudatetaan viranomaisten ohjeita.

ILMOITUKSEN KÄSITTELY
Lausunnot ja asianosaisten kuuleminen
Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja. Ilmoituksen vireilläolosta ei ole tiedotettu eikä laajempaa kuulemista ole ollut tarpeen suorittaa,​ sillä ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa olennaisesti vaikuttavan ympäristön tilaan tai terveydellisiin olosuhteisiin eikä yleisiin tai yksityisiin etuihin. Toiminta on lyhytkestoista ja sijoittuu leirintäaluetoiminnalle tarkoitetulle alueelle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää Porin kaupungin leirintäalueviranomaisena hyväksyä Lentävä Mökki Oy:n tekemän ilmoituksen tilapäisen leirintäalueen perustamisesta ja antaa seuraavat määräykset ulkoilulain 21 §:n nojalla. Toimintaa on harjoitettava ilmoituksessa esitetyllä tavalla ja seuraavia määräyksiä noudattaen.

1. Toiminta on järjestettävä siten, ettei siitä aiheudu vaaraa asiakkaiden turvallisuudelle, ympäristön pilaantumista, merkittävää ympäristöviihtyisyyden vähentymistä eikä vahinkoa luonnolle.

2. Leirintäalueelle on asetettava vastuuhenkilö, jonka nimi ja yhteystiedot on ilmoitettava poliisi-, pelastus- ja leirintäalueviranomaisille.

3. Vaaratilanteiden estämiseksi asuntovaunuilla ja -autoilla on oltava vähintään neljän metrin turvaväli.

4. Pelastussuunnitelma on lähetettävä pelastusviranomaiselle hyväksyttäväksi. Järjestyksenvalvojien ja yleisen järjestyksen ylläpitämisen osalta turvallisuusasioista päättää ja ohjeistuksen antaa Lounais-Suomen poliisilaitos, Porin poliisiasema.

5. Leirintäalueella käytössä olevan talousveden tulee täyttää sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (1352/2015) mukaiset laatuvaatimukset talousvedelle.

6. Alueella on oltava riittävä määrä käymälöitä ja suihkutiloja. Käymälöiden välittömässä läheisyydessä on oltava mahdollisuus käsienpesuun tai muuhun riittävän käsihygienian ylläpitoon.

7. Alueelle on sijoitettava riittävä määrä jäteastioita ja ne on tyhjennettävä riittävän usein niin, ettei jätteistä aiheudu alueen roskaantumista.

Määräysten perustelut
Toiminnanharjoittajan on varmistettava, että tilapäistä leirintäaluetta hoidetaan asianmukaisesti. Turvallisuus ja ympäristönsuojelunäkökohdat on huomioitava, joten vastuuhenkilön asettaminen on tarpeen. Ulkoilulain 19 §:n mukaan leirintäalue on sijoitettava ja rakennettava ja sitä on hoidettava niin, ettei sen käyttö aiheuta haittaa tai vaaraa terveydelle, vahingoita luontoa, aiheuta ympäristön pilaantumista tai roskaantumista, vähennä merkittävästi ympäristön viihtyisyyttä, vaaranna liikenneturvallisuutta eikä loukkaa muulla näihin rinnastettavalla tavalla yleistä etua. (Määräykset 1-3)

Toiminnan laadun ja turvallisuuden varmistamisen vuoksi pelastussuunnitelma on laadittava ja annettava pelastusviranomaiselle tarkastettavaksi ja tiedoksi valvovalle viranomaiselle. (Määräys 4)

Talousveden laatuvaatimusta koskevalla määräyksellä varmistetaan, että talousvesi on laadultaan soveltuvaa talousvesikäyttöön. (Määräys 5)

Käymälä- ja suihkutiloja koskeva lupamääräys on tarpeen terveydellisten haittojen ehkäisemiseksi ja viihtyvyyden lisäämiseksi. (Määräys 6)

Alueella on oltava riittävä määrä jäteastioita. Jätteet on kerättävä erillään niiden hyötykäytön helpottamiseksi ja hyödynnettävä, jos se teknisesti on mahdollista eikä siitä aiheudu kohtuuttomia kustannuksia muulla tavoin järjestettyyn jätehuoltoon verrattaessa. Jätteiden huolellisella varastoinnilla estetään toiminnasta aiheutuvat maisemalliset ja esteettiset haitat sekä roskaantuminen. Varastokierto on pidettävä tarpeeksi nopeana niin, että ympäristöhaitat estetään. Ulkoilulain 19 §:n mukaan leirintäalueesta ei saa aiheutua roskaantumista. (Määräys 7)

RATKAISUN PERUSTELUT
Harjoittamalla toimintaa ilmoituksessa ja tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja noudattamalla annettuja määräyksiä, toiminta täyttää ulkoilulain edellyttämät vaatimukset.

SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET
Ulkoilulaki (606/1973) 19 §, 25 §
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus suurten yleisötilaisuuksien hygieenisistä järjestelyistä ja jätehuollosta (405/2009)

MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen haetaan muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeudelle. Valitusoikeus päätöksestä on ilmoituksen tekijällä ja niillä, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea, sekä niillä viranomaisilla, joiden tehtävänä on valvoa asiassa yhteistä etua. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

LISÄTIETOJEN ANTAJA
Ympäristötarkastaja Johanna Koivukoski, puh. 044 701 1214

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Lentävä Mökki Oy, Lounais-Suomen poliisilaitos, Satakunnan pelastuslaitos, Porin kaupungin rakennusvalvontaviranomainen, Porin kaupungin terveysvalvontaviranomainen

Muutoksenhaku

Päätöksen valituskelpoisuus

Tähän päätökseen voi hakea muutosta valittamalla.

Valitusviranomainen

Päätöksestä valitetaan Turun hallinto-oikeudelle.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta. Tiedoksiantopäivää ei lasketa valitusaikaan. Jos valitusaika päättyy lauantaina, sunnuntaina, muuna pyhäpäivänä, itsenäisyyspäivänä, vapunpäivänä, jouluaattona tai juhannusaattona, valituksen saa jättää vielä seuraavana arkipäivänä.

Valituksen sisältö

Valituksen on oltava kirjallinen. Laadittavan valituskirjelmän tulee sisältää seuraavat tiedot:
-    valittajan nimi, ammatti ja postiosoite
-    päätös, johon haetaan muutosta
-    muutos, joka päätökseen vaaditaan tehtäväksi
-    perustelut muutosvaatimukselle

Valituskirjelmässä on oltava sen laatijan omakätinen allekirjoitus. Jos laatijana ei ole valittaja itse, on myös laatijasta mainittava hänen ammattinsa ja postiosoitteensa.

Valituskirjelmän liitteet

Valituskirjelmään on liitettävä
-    päätös alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä
-    todistus siitä, minä päivänä päätös on saatu tiedoksi (esim. postin saantitodistus, haastetoimeksiannosta tiedoksiantotodistus tai muu selvitys)
-    todisteet, joihin valittaja haluaa nojautua ja joita ei ole esitetty aikaisemmin

Valituksen jättäminen

Valitus on jätettävä valitusajan päättymispäivänä (ks. kohta: Valitusaika) Turun hallinto-oikeuden kirjaamoon viraston aukioloaikana.

Valituskirjelmän voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä omalla vastuullaan. Postiin asiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakijalta peritään asian käsittelystä Turun hallinto-oikeudessa oikeudenkäyntimaksu 260 €. Tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) on erikseen säädetty eräistä tapauksista, joissa maksua ei peritä.

Turun hallinto-oikeuden yhteystiedot ovat

Turun hallinto-oikeus
PL 32
20101 TURKU

Käyntiosoite: Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku

Puhelin:
029 56 42410 asiakaspalvelu / kirjaamo, (ma-pe klo 8.00-16.15)

029 56 42400 vaihde

Faksi 029 56 42414

Sähköposti: turku.hao@oikeus.fi 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet