Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 29.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 129 Oikaisuvaatimus, Tien nimeäminen

PRIDno-2021-2457

Valmistelija

  • Tomi Laine, tomi.laine@pori.fi
  • Teemu Salonen, apulaiskaupungingeodeetti, teemu.salonen@pori.fi

Perustelut

Apulaiskaupungingeodeetti on viranhaltijapäätöksellään 25.5.2022 § 13/2022 nimennyt [peitetty] kohdalta Uksjärven rantaan johtavan tien Pitkälahdenkujaksi. [peitetty] on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimus on saapunut ajoissa ja se tulee tutkia.

Oikaisuvaatimuskirjelmässä on ilmoitettava päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu, sekä se, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteilla sitä vaaditaan (Hallintolaki 49 d §).  [peitetty] vaatii oikaisuvaatimuksessaan, että hänen nykyinen osoitteensa [peitetty] pysyy entisellään. Apulaiskaupungingeodeetin viranhaltijapäätöksessä oikaisuvaatimuksen tekijän omistamalle rakennuspaikalle on annettu osoite päätöksen yhteydessä nimetyltä Pitkälahdenkujalta sillä perusteella, että ko. rakennuspaikalle on liittymä kyseiseltä tieltä. Oikaisuvaatimuksessaan [peitetty] tuo esille, että hänen omistamalleen rakennuspaikalle on olemassa liittymä, joka on Pitkälahdentieltä. Oikaisuvaatimukseen on liitetty valokuvia todentamaan asiaa.

Porin kaupunki pyrkii noudattamaan Kuntaliiton ohjetta ja suositusta Kunnan osoitejärjestelmä (ISBN 978-​952-​293-​751-​3) osoitejärjestelmän ylläpidossa. Rakennuspaikalle on mahdollista antaa kaksi osoitetta, mikäli sinne johtaa kaksi liittymää kahdelta eri kadulta/tieltä.

Oikaisuvaatimus sisältää siltä osin virheellistä tietoa, että Pitkälahdentie ei johda oikaisuvaatimuksessa esitetyllä tavalla "autotallin takaa rantaan" vaan johtaa kyseisestä risteyksestä lounaan suuntaan Uksjärven rantakaavan (vahvistettu 9.7.1997) osoittamalla tavalla. Tässä kohdin on todettava, että nyt oikaisuvaatimuksenalaisen päätöksen ulkopuolelle jäänyt Pitkälahdentien osoitenumerointi ei nykyisellään noudata Kuntaliiton ohjetta ja suositusta eikä Porin kaupungissa käytössä olevia osoitenumeroinnin periaatteita. Pitkälahdentien osoitenumerointiin saattaa tulla tulevaisuudessa muutoksia, jotka mahdollisesti vaikuttavat myös [peitetty] omistaman rakennuspaikan osoitenumeroon.

Yhteenvetona

Apulaiskaupungingeodeetti on toiminut Porin kaupungin hallintosäännön ja toimialansa toimintasäännön nojalla hänelle kuuluvan päätösvallan puitteissa. Viranhaltijapäätös 25.5.2022 § 13/2022 ei ole lain vastainen eikä myöskään aiheuta kohtuutonta haittaa. Oikaisuvaatimuksessa on kuitenkin tuotu esille uutta tietoa, jonka perusteella päätöstä on perusteltua täydentää. Koska kohteeseen johtaa kaksi liittymää, voidaan ko. rakennuspaikalle antaa kaksi osoitetta, joista toinen on määriteltävä ensisijaiseksi osoitteeksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää muuttaa apulaiskaupungingeodeetin viranhaltijapäätöstä siten, että kiinteistöllä [peitetty] sijaitsevalle rakennuspaikalle annetaan kaksi osoitetta, apulaiskaupungingeodeetin viranhaltijapäätöksen 25.5.2022 § 13/2022 mukainen [peitetty] sekä oikaisuvaatimuksessa vaadittu  [peitetty]. Näistä osoitteista [peitetty] merkitään ensisijaiseksi osoitteeksi.

Päätös tulee voimaan sekä pannaan täytäntöön 1.8.2022 ja on siihen mennessä oltava säädösten mukaisesti merkittynä kiinteistöllä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, muut asianosaiset, TEK/infrayksikkö, ELYM/rakennusvalvontayksikkö, Hätäkeskuslaitos, Satakunnan pelastuslaitos, Posti, Maanmittauslaitos, Pori Energia, Porin Vesi

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:
•    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
•    kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:              PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:            Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:    turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:           029 56 42414
Puhelinnumero:        029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta. 

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:          (02) 634 9417
Puhelinnumero:       (02) 623 4470
Vaihde                     (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15


Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.