§ 28 Tien nimeäminen, Löytänejärventie 55

Lataa 

PRIDno-2020-6235

Päätöspäivämäärä

21.10.2022

Päätöksen tekijä

Apulaiskaupungingeodeetti

Päätöksen peruste

Elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 19 § nojalla haja-asutusalueen teiden nimeäminen tapahtuu apulaiskaupungingeodeetin viranhaltijapäätöksellä.

Valmistelun yhteydessä suoritettiin asianosaisten kuuleminen. Rakennusvalvontayksikön ehdotus tien nimeksi oli Kotuksentie. Kuulemisen yhteydessä saatiin kaksi kirjallista mielipidettä. Ensimmäisessä mielipiteessä [[peitetty] esitti itsensä sekä [peitetty] puolesta tien nimeksi Kalatienmäki. Nimiehdotusta perusteltiin kulttuurihistoriaan liittyvillä seikoilla. Toisessa mielipiteessä [peitetty] esittivät tien nimeksi Kalatienmäki. Nimiehdotusta perusteltiin mm. historiallisilla seikoilla. Samassa yhteydessä oudoksuttiin ehdotettua tien nimeä Kotuksentie.

Valitettavasti esitetty tien nimi Kalatienmäki on liian samankaltainen Porissa jo olevan Kalatie-nimisen tien kanssa. Sekaannuksen vaara on ilmeinen ja osoitejärjestelmän yksilöivyyden sekä yleisen turvallisuuden varmistamiseksi esitettyä tien nimeä Kalatienmäki ei voida hyväksyä. Porissa on myös muita kala-aiheisia tien nimiä, joihin ehdotettu tien nimi voisi sekoittua.

Kuulemiskirjeessä ehdotettu tien nimi Kotuksentie juontaa sanasta kotus, joka merkitsee metsästäjän käyttämää ampumakatosta, muuta tilapäistä suojaa tai majaa, tai sitten talvella havuista tehtyä ansapyydyksen suojaa. Kotus on johdos sanasta kota. (Kotimaisten kielten keskus) Kotuksentie viittaa alueen ominaispiirteisiin ja liittyy etäisesti myös tien varren rakennuskantaan.

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 84 §:n mukaan rakennuksen omistajan tulee asettaa kadulta, muulta liikenneväylältä ja tontin sisäiseltä liikennealueelta näkyvään paikkaan rakennuksen ja porrashuoneen tunnusta ilmaiseva numero tai kirjain sen mukaan kuin kunta on asiasta päättänyt. Osoitemerkinnän tulee opastaa myös hälytys- ja huoltoajoa sekä muuta liikennöimistä kiinteistölle. Porin kaupunki asentaa kustannuksellaan tiennimikyltit.

Osoitepäätöksen myötä ei synny tai lakkaa kulkuoikeuksia eikä päätöksellä ole muutoinkaan vaikutusta kiinteistöjen kulkuoikeuksiin, mahdolliseen tiekuntaorganisaatioon tai tien kunnossapitokustannusten ositteluun.

Rakennusvalvontayksikkö ilmoittaa osoitteenmuutoksen päätösotteesta ilmi käyville tahoille. Rakennuksen/muun osoitekohteen omistajan on itse ilmoitettava vuokralaisille, yrityksille ja As. Oy:n osakkaille tms. tahoille osoitteen muutoksesta.

Kuvaus

Rakennusvalvontayksikkö on ottanut esille Löytänejärventie 55 kohdalta lounaaseen johtavan tien nimeämisen. Tie on tarpeen nimetä.

Porin kaupunki pyrkii osoitejärjestelmän ylläpidossa noudattamaan kuntaliiton ohjetta ja suositusta Kunnan osoitejörjestelmä (ISBN: 978-952-293-751-3). Sen mukaan jokainen erillinen tie, joka johtaa useammalle kuin kahdelle asutulle kiinteistölle, tulisi pääsääntöisesti nimetä omalla nimellään. Ajantasainen ja johdonmukainen osoitejärjestelmä on välttämätön kunnan asukkaiden turvallisuuden ylläpitämiseksi. Tie nimetään viranhaltijapäätöksellä.

Päätös

Apulaiskaupungingeodeetti päättää nimetä liitekartan mukaisen tien Kotuksentieksi. Osoitenumerointi vahvistuu oheisen liitekartan mukaisesti.

Päätös tulee voimaan sekä pannaan täytäntöön 1.12.2022 ja on siihen mennessä oltava säädösten mukaisesti merkittynä kiinteistöllä.

Allekirjoitus

Teemu Salonen, apulaiskaupungingeodeetti, Elinvoima- ja ympäristötoimiala, rakennusvalvontayksikkö

Organisaatiotieto

Rakennusvalvontayksikkö