Tekninen lautakunta, kokous 15.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 205 Teknisen toimialan talouden kuukausiraportointi 2022

PRIDno-2022-1366

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut -yksikön toiminta ollut tammi-syyskuun aikana normaalia. Osa yksikön henkilöstöstä tekee töitä pääsääntöisesti etänä. Pysäköinninvalvonnassa pysäköintivirhemaksuja on kirjoitettu suunnilleen saman verran kuin vastaavaan ajankohtaan ennen koronaa (2019). 

Infrayksikön toiminta sujuu suunnitellusti. Työt liittyen investointeihin ovat käynnissä pääosin aikataulun mukaisesti. Ensi vuoden investointisuunnitelma on laadittu ja viety päätöksentekoon. Työohjelman laadinta on käynnissä. Rakentamisessa ovat käynnissä työkohteet hyväksytyn työohjelman mukaisesti. Alkanut syksy on ollut olosuhteiltaan normaali ja valmistautuminen talvikunnossapitokauteen on käynnissä. Logistiikan ajoneuvot ovat työllistyneet pitkälti kunnossapidon ja rakentamisen työtehtävissä.

Tilayksikössä vuoden 2022 kunnossapito- ja investointihankkeet ovat edenneet työohjelman mukaan. 

Maailman tilanteen takia riskien arviointia ja varautumissuunnitelmien tekoa jatketaan turvallisuuspäällikön ja hyvinvointialueen kanssa. 

Hyvinvointialueuudistukseen liittyvä valmistelutyö on jatkunut työryhmätyöskentelynä ja hyvinvointialueen tulevan henkilöstön vetovastuulla. Vuokrasopimukset hyvinvointialueen käyttöön siirtyvien tilojen osalta viedään hyväksyttäväksi poliittiseen päätöksentekoon lokakuun aikana ja lopullisen päätöksen tekee marraskuussa kaupunginvaltuusto. Lisäksi vastuunjakotaulukon valmistelutyö on aloitettu hyvinvointialueen kanssa.

Irtaimen investointimäärärahasta on tammi-syyskuun aikana hankittu infrayksikköön urheilutalon voimistelutilan välineistöä, korkeushyppypatjat ja seivästelineet, tieliikennekäyttöinen mönkijä liikuntapaikoille, maansiirtovaunu, mittauslaitteita mittauspalveluihin ja imulakaisukone. Tilayksikköön on hankittu pienkuormaaja kiinteistönhoidon ja työmaiden käyttöön sekä ruohonleikkureita.

Talouden toteutuma

Valtuustoon nähden sitova erä eli toimintakulujen toteuma oli kumulatiivisesti syyskuun lopussa –37 miljoonaa euroa, josta syyskuun toteuma oli -4,9 miljoonaa euroa. Syyskuun kumulatiivinen toteutuma, -37 miljoonaa euroa, oli 72% koko vuoden määrärahasta -51,3 miljoonaa euroa. (9/2021 kumulatiivinen toteuma -36,8 miljoonaa euroa).

Henkilöstökulut olivat syyskuun lopussa 73,7% koko vuoden määrärahasta, palveluiden ostot 72,7%, aineet, tarvikkeet ja tavarat 69,7%, avustukset 85,4% sekä muut toimintakulut 71%.

Syyskuun lopussa toimintatuotoissa oli kumulatiivisesti toteutunut 14,3 miljoonaa euroa, joka on 73,8% koko toimialan tavoitteesta (9/2021 kumulatiivinen toteutuma 14,7 miljoonaa euroa).

Valmistus omaan käyttöön (VOK) erän kirjaustapaa on muutettu syyskuun alusta. Vokkia kirjataan jatkossa enää selkeistä henkilöstökuluista, mikä jättää kyseisestä erästä pois tiettyjä aiemmin vokkia kerryttäneitä vyörytettäviä kustannuseriä. Syykuulle tehty touko-syyskuun ajo on noudattanut osittain uutta kirjaustapaa, mutta siinä on virheellisesti kirjattu vok-erän kirjaukset myös sisäiseksi ostoksi ja myynniksi, mikä nostaa teknisen toimialan palvelujen ostoja ja myyntejä lähes 400 000 euroa. Tämä kirjaus tullaan korjaamaan lokakuun raporttiin. Uusi kirjaustapa tulee pienentämään vokin kertymistä loppuvuoden osalta.

Talouden vuosiennuste

Maailmantilanteen epävarmuudesta huolimatta näyttää toimiala toimintakulujen (valtuuston nähden sitova erä) osalta pysyvän talousarviossa ja todennäköisesti jäävän sen alle.

Toimintatuottojen osalta tullaan hyvin todennäköisesti jäämään talousarviotavoitteesta. Tämänhetkisen tiedon perusteella talousarviotavoitteesta tullaan jäämään ainakin jätteenkäsittelymaksuissa, maankäyttösopimuskorvauksissa, kiinteistönhoidon myyntituotoissa sekä pysäköintimaksuissa ja pysäköintivirhemaksuissa.    

Valmistus omaan käyttöön -erä tulee jäämään huomattavasti talousarviosta vähäisempien työmaiden sekä kirjaustavan muutoksen vuoksi.

Yksityiskohtaisemmat raportit yksiköiden toiminnan ja talouden toteumasta ovat erillisinä liitteinä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.