Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 26.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Hakemus metsästysoikeuden vuokraamiseksi, Viasveden metsästysseurue ry

PRIDno-2021-826

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Outi Aalto, suunnittelija, outi.aalto@pori.fi

Perustelut

Metsästysseurojen kanssa tehtyjen Porin kaupungin omistamien tiloja koskevien metsästysvuokrasopimusten voimassaoloaika päättyy 31.7.2021, joten uusien vuokrasopimuksien tekoon liittyvä haku on laitettava vireille. 

Valmistelutyön avuksi metsästysasioista vastaava lautakunta on perinteisesti hyväksynyt metsästyksen järjestämisen periaatteet, joiden mukaisesti esitykset uusista vuokrasopimuksista on tehty. Suunnittelu- ja kehittämisyksikkö on valmistellut periaatteista uuden version, joka kuitenkin pääosin pohjautuu vanhaan käytäntöön. Merkittävin muutos on nyt käyttöön otettava sähköinen hakumenettely. Esityksenä on, että metsästyksen järjestämiseen liittyvät periaatteet olisivat seuraavanlaiset:

    1)    Metsästysoikeudet myönnetään metsästysseuroille vuokraa vastaan. Vuokrasopimukset tehdään enintään kahdeksaksi vuodeksi kerrallaan. Vuokran suuruus on 0,70 €/ hehtaari/ vuosi. Kaikki sopimukset tehdään siten, että ne päättyvät metsästysvuoden lopussa eli 31.7.2029.

    2)    Metsästysoikeus myönnetään seuroille niiden elinvoima- ja ympäristölautakunnalle tekemien hakemusten perusteella. Hakemukset tehdään sähköisesti ja niihin tulee liittää a) kartta (mielellään Oma riista -palvelussa tehty), josta selviää hakemuksessa mainittujen tilojen sijainti, b) luettelo, josta selviävät tilojen kiinteistötunnukset ja pinta-alat, c) seuran nimeämien yhteyshenkilöjen nimet

    3)    Seurojen ja elinvoima- ja ympäristölautakunnan välisissä vuokrasopimuksissa määritellään yleisten ehtojen lisäksi ne tarpeelliset alue- ja seurakohtaiset metsästystä koskevat lisämääräykset, joita tarvitaan metsästyslainsäädännön lisäksi. Esimerkiksi Yyterinniemen retkeilyreittien käytön ja metsästyksen yhteensovittamiseksi saatetaan tarvita lisämääräyksiä.

    4)    Metsästysoikeuksia myönnettäessä etusija on niillä seuroilla, joiden toiminta-alueeseen vuokrattavat alueet kuuluvat. Hakemusten käsittelyssä ja päätösten valmistelussa tiettyä kaupungin tilaa aiemmin hallinnoinut seura on etusijalla, mikäli se on hakenut kyseisen tilan metsästysoikeuksia uudelleen ja mikäli kyseinen alue sopii seuran muuhun metsästysaluekokonaisuuteen.

Myös Lavian alueella toimivat seurat, joilla on ollut aiemmin vuokrasopimus Lavian kunnan kanssa, liittyvät Porin kaupungin metsästysjärjestelmään nyt järjestettävässä haussa, mikäli kaupungin omistamien alueiden metsästysoikeuksia hakevat.

Luonnos vuokrasopimusmallista on esityslistan liitteenä.

Mahdollisuudesta hakea metsästysoikeuksia hakuaikana tiedotetaan sekä julkisesti että metsästysoikeuksia nykyisin hallitseville metsästysseuroille lähetetyllä kirjeellä. Elinvoima- ja ympäristölautakunta tekee päätökset uusista vuokrasopimuksista ennen vanhojen vuokrasopimusten umpeutumista. 

Elinvoima- ja ympäristölautakunta hallinnoi Porin kaupungin omistamien tilojen metsästysoikeuksia Porin kaupungin hallintosäännön perusteella (30 §). Metsästysvuokrasopimukset allekirjoittaa suunnittelu- ja kehittämisyksikön päällikkö (toimintasääntö, 20 §).

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä esitetyt metsästyksen järjestämisen yleiset periaatteet ja vuokrasopimusmallin sekä velvoittaa suunnittelu- ja kehittämisyksikön käynnistämään haun Porin kaupungin omistamien tilojen metsästysoikeuksien vuokraamiseksi ajanjaksolle 1.8.2021-31.7.2029.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Valmistelija

Seppo Salonen, yksikön päällikkö, suunnittelu- ja kehittämisyksikkö, seppo.salonen@pori.fi

Perustelut

Metsästysseurojen kanssa tehtyjen Porin kaupungin omistamien tiloja koskevien metsästysvuokrasopimusten voimassaoloaika päättyy 31.7.2021, ja uusien vuokrasopimuksien tekoon liittyvä haku on laitettu vireille. Elinvoima- ja ympäristölautakunta teki päätökset vuokran suuruudesta ja vuokraamisperiaatteista kokouksessaan 3.3.2021 ( § 50 - 51). Myöhemmin on käynyt ilmi, että metsästyslainsäädäntöön on tullut muutoksia koskien hirvieläinten metsästystä. Metsästysseuroilla tulee olla voimassa olevat, koko metsästyskauden (1.9.-15.2.) kattavat vuokrasopimukset, kun hirvieläinlupia haetaan Suomen riistakeskukselta. Hirvieläinlupien haku on tehtävä 30.4. mennessä. Tästä syystä seurat ovat toivoneet että Porin kaupungin metsästysvuokrasopimusmenettelyä muutettaisiin metsästyksen järkevöittämiseksi siten, että nykyisiä sopimuksia jatketaan hirvieläinten metsästyskauden loppuun eli 15.2.2022 asti.

Sopimusten jatkolle toivotulla tavalla ei ole erityisiä esteitä. Muutos ei vaikuta nyt käynnissä olevaan metsästysoikeuksien haun toteuttamiseen muulla tavoin kuin että uudet pitkät sopimukset tehdään ajalle 16.2.2022 - 15.2.2030. 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta velvoittaa:

Suunnittelu- ja kehittämisyksikön päällikön allekirjoittamaan kaupungin puolesta nykyisin voimassa olevien ja 31.7.2021 päättyvien metsästysvuokrasopimusten jatkoksi vuokrasopimukset metsästysseurojen kanssa voimassa olevien sopimusmääräysten mukaisesti ajalle 1.8.2021 - 15.2.2022.

Suunnittelu- ja kehittämisyksikön valmistelemaan Porin kaupungin omistamien tilojen metsästysoikeuksien vuokraamista ajanjaksolle 16.2.2022 - 15.2.2030 elinvoima- ja ympäristölautakunnan kokouksessaan 3.3.2021 (§ 50 - 51) päättämällä tavalla.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

Jarno Joensuu

Kokouskäsittely

Jarno Joensuu poistui kokouksesta esteellisenä (yhteisöjäävi, Noormarkun Erämiehet ry varapuheenjohtaja) asiakohdan käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Valmistelija

  • Outi Aalto, suunnittelija, outi.aalto@pori.fi

Perustelut

Viasveden metsästysseurue ry hakee Porin kaupungin omistaman tilan Hiisi 609-429-1-359 metsästysoikeutta. Alueen pinta-ala on yhteensä 35,6 hehtaaria. Vuokrattavan alueen kartta on esityslistan liitteenä. Viasveden metsästysseurue ry:llä on tällä hetkellä kyseisen tilan metsästysoikeus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Lautakunta oikeuttaa Elinvoima- ja ympäristötoimialan suunnittelu- ja kehittämisyksikön tekemään Viasveden metsästysseurue ry:n kanssa metsästysvuokrasopimuksen liitteen mukaiselle alueelle ajanjaksolle 16.2.2022 – 15.2.2030.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Viasveden metsästysseurue ry, Elinvoima- ja ympäristötoimiala/ suunnittelu- ja kehittämisyksikkö, infran suunnittelu ja kehittäminen/ Elisa Laine

Muutoksenhaku

Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen

Päätökseen tyytymätön voi tehdä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa, sekä Porin kaupungin jäsen.

Päätöksen tiedoksianto ja oikaisuvaatimusaika

Valtuuston, kunnanhallituksen ja lautakunnan sekä kuntayhtymän kuntalain 58 §:n 1 momentissa tarkoitetun toimielimen pöytäkirja tai viranhaltijapäätös siihen liitettyine oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä yleisessä tietoverkossa, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua pöytäkirjanotteen lähettämisestä kirjeellä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai kolmantena päivänä pöytäkirjaotteen lähettämisestä asianomaisen suostumuksella sähköisenä viestinä. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii. Oikaisuvaatimuskirjelmässä on ilmoitettava päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu, sekä se, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteilla sitä vaaditaan.

Oikaisuvaatimuskirjelmä on allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksen käsittelemiseksi kirjelmässä on ilmoitettava vaatimuksen tekijän nimi ja postiosoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset vaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.

Oikaisuvaatimuksen perille toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa osoitteeseen:

Porin kaupungin kirjaamo
PL 121
28101 PORI

Käyntiosoite:   Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13 (maanantai 10-16, tiistai-torstai 8-16, perjantai 8-15)
Vaihde:           (02) 621 1100
Kirjaamo:        (02) 623 4470
Faksi:             (02) 634 9417
Sähköposti:     kirjaamo@pori.fi