Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 26.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Lausuntopyyntö Pori Energia Sähköverkkojen 110 kV voimajohtohankkeesta Honkaluoto - Oosinselkä 

PRIDno-2022-92

Valmistelija

  • Heli Välimaa, ympäristösuunnittelija, heli.valimaa@pori.fi

Perustelut

TLT-Building Oy on pyytänyt Porin kaupungilta lausuntoa Pori Energia Sähköverkkojen voimajohtohankkeesta Honkaluoto – Oosinselkä. Kaupungin lausunto liitetään Maanmittauslaitokselle tehtävään lunastuslupahakemukseen.

Pori Energia Oy:n tarkoituksena on rakentaa uusi 110 kV liityntäjohto välille Honkaluoto - Oosinselkä. Uudella voimajohdolla siirretään Oosinselän tuulivoimapuistossa tuotettu energia Pori Energia Sähköverkot Oy:n verkkoon Honkaluotoon rakennettavan uuden kytkinaseman kautta.

Voimajohtoreitin pituus on noin 8,2 kilometriä. Johdon vaatima maa-aluetarve on 26 metriä leveä puuton johtoaukea sekä tämän molemmin puolin 10 metriä leveät reunavyöhykkeet, joilla puuston pituus on rajoitettu. Rakentamisraja sijaitsee reunavyöhykkeen takareunassa 23 metrin etäisyydellä johdon keskilinjasta. Käytettävä pylvästyyppi on pääasiassa harustettu pylväsrakenne. Rakenteen kokonaiskorkeuden maksimikorkeus voi yltää noin 28 metriin. Pylväiden välinen etäisyys vaihtelee noin 200–330 metrin välillä.

Johtoreitti sijoittuu Porin kaupungin ja Eurajoen kunnan alueelle taajamien ja pääosin kylien ulkopuolelle. Asuinrakennuksia on lähimmillään noin 43 metrin etäisyydelle voimajohtolinjauksesta. Alle 100 metrin etäisyydellä asuinrakennuksia on yhteensä 7. Voimajohdon rakentamisen myötä metsätalouskäytössä olevaa maata poistuu noin 28 hehtaaria ja peltoalaa noin 0,2 hehtaaria.

Maisemavaikutusten osalta voimajohdon rakentaminen on Lattomerellä osin ristiriidassa Satakunnan vaihemaakuntakaava 2:n kanssa sekä Oosinselän-Martinpalon-Hangassuon tuulivoimapuiston osayleiskaavaan merkityllä MY-3 -alueella eli maa- ja metsätalousvaltaisella alueella, jolla on erityisiä luontoarvoja.

Voimajohtolinjaa lähinnä sijaitsevat luonnonsuojelualuevaraukset ovat Isosuo noin 70 metrin etäisyydellä voimajohtolinjauksesta sekä Susisuo noin 25 metrin etäisyydellä linjauksesta. Isosuo on menettänyt lettoluonteensa ojitusten takia, mutta lähteet ovat jäljellä ja lähdepuron kasvillisuus jatkaa elämäänsä ojissa. Susisuon osalta reuna-alue on pysynyt luonnontilaisena. Ympäristöselvityksen mukaan on tärkeää, etteivät pylväiden perustuksiin liittyvät kaivuutyöt muuta Susisuon ja Isosuon hydrologiaa, mikäli pylväitä sijoittuu näiden soiden läheisyyteen.

Voimajohtolinjauksen välittömässä läheisyydessä on yksi liito-oravan ydinreviiri Vuolteen pihapiirin eteläpuolella ja sen vieressä liito-oravalle soveliasta elinympäristöä. Liito-oravilla on mahdollista liikkua pihapiirin länsipuolelta luoteeseen sekä ojanvarressa nuorta puustoa pitkin lounaaseen pellon yli. Ympäristöselvityksen mukaan ydinreviiri jää voimajohtolinjauksen pohjoispuolelle ja voimajohdon rakennustyöt tulisi tehdä voimajohtolinjauksen keskilinjan eteläpuolelta käsin.

Voimajohdon koillisosa Lattomerellä sijoittuu maakunnallisesti arvokkaalle lintujen levähdysalueelle (Pinomäki-Väinölä MAALI-alue). Suuret levähtäjäparvet saattavat liikkua ruokailualueiden välillä useita viikkoja keväällä, jolloin ne myös lentävät usein matalalla pellolta toiselle. Uusi voimajohtorakenne alueella muodostaa muuttolinnustolle uuden törmäysriskin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle Pori Energia Oy:n 110 kV voimajohtohankkeesta Honkaluoto - Oosinselkä seuraavaa:

Honkaluoto-Oosinselkä 110 kV voimajohtohanke sijoittuu Porin eteläisen ohitustien eli valtatien 11 jatkeen (valtateiden 2 ja 8 yhdystien) maakuntakaavassa ja voimassa olevassa Kantakaupungin oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa maastokäytävään, jonka osalta ei ole ristiriitoja. Honkaluodon ja valtatie 8 välistä yhteyttä on tutkittu esiselvityksellä (Finnmap Infra 2019), jossa vertailtiin kolmea eri tielinjausvaihtoehtoa. Nyt suunniteltava voimalinja risteää näistä Lattomerenojan ja Niittumaan välille sijoittuvan vaihtoehdon 2 kanssa. Yleiskaavoituksen käsityksen mukaan vaihtoehto on kuitenkin hyvin epätodennäköinen, eikä muodosta yleiskaavan tarkistamisen ja lentokentän eteläpuolisen alueen yleispiirteisessä suunnittelussa lähtökohtaisesti tarkasteltavaa perusratkaisua. Aluetta ei ole asemakaavoitettu.

Yleiskaavoista Kantakaupungin ja Oosinselän-Martinpalon-Hangassuon tuulivoimapuiston osayleiskaava ovat oikeusvaikutteisia, mikä tulisi mainita ympäristöselvityksessä. Voimajohtohanke sijoittuu vain pieneltä osin näiden oikeusvaikutteisten osayleiskaavojen alueelle ja pääosin oikeusvaikutuksettoman Lounais-Porin yleiskaavan alueelle.

Ympäristöselvityksen mukaan voimajohtohankkeen ympäristövaikutukset ovat pääasiassa vähäiset, koska voimajohto sijoittuu suurimmalta osin harvaan asutulle metsäiselle alueelle. Osa virkistyskäytöllisistä, maisemallisista ja luonnonsuojelullisista vaikutuksista on kuitenkin jäänyt vähälle huomiolle. Esimerkiksi Susisuon maja on virkistyskäytöllisesti porilaisittain merkittävä kohde ja sijaitsee lähellä voimajohtolinjausta. Niin ikään linjaus kulkee yleiskaavassa SL-alueeksi merkityn Susisuon laitaa. Ympäristöselvityksen mukaan suon reuna-alueet ovat luonnontilaiset. Vaarana on suon hydrologian muuttuminen voimajohtolinjan kaivuutöiden yhteydessä. Jatkosuunnittelussa tulee varmistaa, ettei pylväiden perustuksiin liittyvä kaivuu aiheuta muutoksia Susisuon, ja toisen lähellä sijaitsevan Isosuon, hydrologiaan näiden soiden läheisyyteen pylväitä sijoitettaessa. Huomionarvoista on lisäksi suomaiseman muuttuminen voimajohtolinjan rakentamisen myötä.

Maiseman osalta hankkeessa on keskeistä vaikutukset Lattomeren avoimeen maisematilaan maisemallisesti merkittävänä viljelyalueena. Alue on maakunnallisesti myös linnustolle tärkeä, lajistoltaan rikas MAALI-alue, joka toimii muun muassa laulujoutsenten ja hanhien levähdysalueena. Alueelta on tavattu lisäksi esimerkiksi suokukkoa. Linnustolle voimalinjasta aiheutuvien haittojen vähentämiseksi koko peltoalueen linjaosuus suositellaan varustettavan lintuvaroituspalloilla.

Satakuntaliitto on laadituttanut vuoden 2021 lopulla luonnoksen Satakunnan viherrakenneselvitykseksi (Ahlman Group) tulevaa maakuntakaavan kokonaisuudistusta varten. Voimalinjan alue ei kuulu maakunnallisesti merkittäviin luonnon ydinalueisiin, mutta Oosinselän alue on osa maakunnallisesti merkittävää viherkäytävää. Voimassa olevassa Luvian ja Porin Oosinselän-Martinpalon-Hangassuon tuulivoimapuiston osayleiskaavassa alue säilyy kuitenkin metsätalousvaltaisena, eikä voimajohtohanke siten ole ristiriidassa viherverkon tavoitteiden kanssa.

Vuolteen tilan eteläpuolella oleva liito-oravan reviiri lienee yhteydessä valtatien 8 länsipuolelle sekä Lattomeren viljelyalueen reunametsiin puustoisella yhteydellä, joka noudattelee pellon valtaojaa. Ojan puusto tulee pyrkiä säilyttämään mahdollisena latvusyhteytenä. Ympäristöselvityksen kartoissa luontoarvoja on kuvattu varsin viitteellisesti. Porin Energia Oy on kuitenkin erikseen pyynnöstä toimittanut luontoinventoinnit kaupungille ja puustoinen kulkuyhteys Vuolteen tilan länsipuolella on merkitty tarkasti hankkeen liito-oravaselvitykseen (Ahlman Group 2021).

Terveydensuojelulain mukaan asunnon ja muun sisätilan tulee olla säteilyn suhteen sellaiset, ettei niistä aiheudu asunnossa tai sisätilassa oleskeleville terveyshaittaa. Säteilyturvakeskuksen mukaan 110 kV voimalinjan magneettikentistä ei ole terveydellistä haittaa, kun lähimmät asuintalot ovat 43 metrin etäisyydellä.

Voimajohtopylväiden tarkempaa sijoittelua tulee suunnitella yhteistyössä Porin kaupunkisuunnittelun ja teknisen toimialan infrajohtamisen kanssa, alueen tulevan maankäytön ja toteuttamisen mahdollistamiseksi. Valtatien 8 ylityksessä on varauduttava tien nelikaistaistamiseen sekä rinnakkaistien tai -teiden tarpeeseen. Jatkosuunnittelussa tulee ottaa kantaa, voiko voimajohdon reunavyöhykkeelle sijoittaa tie- tai katualuetta ainakin kuivatuksen ja piennaralueiden osalta.

Työmaa-alueilla, jotka sijoittuvat happamia sulfaattimaita sisältäville alueille, tulee työt suunnitella siten, että pintavesien pilaantuminen pystytään ehkäisemään. Ensisijaisesti työt tulee suunnitella ja toteuttaa siten, ettei happamia sulfaattimaita pääse sekoittumaan pintavesien kanssa, ja toissijaisesti happamia maa-aineksia/ja pintavesiä tulee neutraloida esimerkiksi kalkitsemalla siten, että niiden aiheuttama pilaantuminen pystytään estämään. Ennen töihin ryhtymistä edellä mainituista menettelytavoista ja varautumisesta tulee tehdä riskinhallintasuunnitelma sekä laatia toimintaohjeet happamien sulfaattimaiden käsittelylle.

Hankkeen selvittelyvaiheessa on käyty useita keskusteluja kaupunkisuunnittelun kanssa ja tarkasteltu eri vaihtoehtoja muuntoaseman sijoittamiseksi Lattomerenojan läheisyyteen. Ympäristöselvityksen mukainen voimalinjan linjaus ei haittaa voimassa olevien yleiskaavojen toteutumista tai tulevaa yleiskaavoitusta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.