Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 26.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Oikaisuvaatimus rakennusluvan 2021-545 maksusta

PRIDno-2022-280

Valmistelija

  • Mikko Nurminen, rakennusvalvontayksikön päällikkö, mikko.nurminen@pori.fi

Perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan hänen tekemä päätös hakea uudella rakennusluvalla vanhaa rakennuslupaa 2012-453 voimaan perustuu väärään hintatietoon ja että uudesta rakennusluvasta 2021-545 lähetetyn laskun summa 758,10 € tulee alentaa hinnaston mukaiseksi.

”Valitus yritykselle palvelun virheestä” on yhteisymmärryksessä vaatimuksen tekijän kanssa tulkittu taksassa (§ 72) määritetyksi muistutukseksi ja se on saapunut rakennusvalvontaan laskussa ilmenneen määräajan puitteissa. Kun rakennusvalvontaviranomainen ei ole nähnyt syytä muuttaa maksua, on muistutuksen tekijän kanssa yhteisymmärryksessä todettu asian etenevän kuntalain mukaisena oikaisuvaatimuksena.

Rakennuslupahakemus 2021-545 on jätetty sähköiseen palveluun Lupapisteeseen 5.10.2021. Hakija on tiedustellut Lupapisteen keskustelussa kustannuksia ja hänelle on vastattu vakiintuneen tavan mukaisesti, että maksun muodostuminen on arvioitavissa tarkemmin vasta prosessin edetessä, mutta summaa voi suuntaa-antavasti arvioida taksasta (ympäristö- ja lupapalveluiden toimialan taksa, 29.5.2019 § 51). Hakija on tiedustellut 18.10.2021 oman näkemyksensä mukaisen hinnan oikeellisuutta ja viitannut taksan kohtaan 20 § Opas- ja osoitekartasto. Keskustelussa on 19.10.2021 todettu, että taksan viittaus kohtaan 20 § on virheellinen ja että oikeat kohdat ovat 24 – 49 §.

Taksassa oleva kirjoitusvirhe tuli rakennusvalvonnan tietoon vasta tämän asian yhteydessä. Kirjoitusvirheestä ja oikeasta maksuperusteesta on ilmoitettu rakennusluvan hakijalle pikimmiten Lupapisteen keskustelussa asian tultua rakennusvalvonnan tietoon. Päätös rakennusluvasta on annettu 21.10.2021 lupa-arkkitehdin antaman taksaa koskevan selvennyksen jälkeen. Maksun peruste on ollut rakennusluvan hakijalla tiedossa ennen päätöksentekoa. Rakennusluvan lopputarkastus on suoritettu 11.11.2021.

Kun otetaan huomioon, että maksuperuste on ollut rakennusluvan hakijan tiedossa ennen lupapäätöksen tekoa sekä yhdenvertainen kohtelu muihin vastaaviin luvanhakijoihin verrattuna, ei laskun muuttamiselle ole perustetta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esiin sellaisia maksun määräämiseen liittyviä laillisuusperusteita tai tarkoituksenmukaisuuteen liittyviä seikkoja, joiden nojalla päätöstä tulisi muuttaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Asianosainen

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Valitusoikeus ja valitusperuste

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella Turun hallinto-oikeudelta. Kunnallisvalituksen voi tehdä vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa, sekä Porin kaupungin jäsen. Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, toimielin on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Päätöksen tiedoksianto ja valitusaika

Valtuuston, kunnanhallituksen ja lautakunnan sekä kuntayhtymän kuntalain 58 §:n 1 momentissa tarkoitetun toimielimen pöytäkirja siihen liitettyine oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä yleisessä tietoverkossa, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua pöytäkirjanotteen lähettämisestä kirjeellä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai kolmantena päivänä pöytäkirjaotteen lähettämisestä asianomaisen suostumuksella sähköisenä viestinä. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Valituskirjelmän sisältö

Kunnallisvalitus tehdään kirjallisesti. Valituskirjelmässä, joka osoitetaan Turun hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta
2) miltä kohdin päätöksestä haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi, sekä
3) perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituskirjelmässä on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.

Valituskirjelmän liitteet

Valituskirjelmään on liitettävä:

1) päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä,
2) todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta, sekä
3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja.

Valituksen perille toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa Turun hallinto-oikeudelle, osoitteeseen:

PL 32                                  
20101 TURKU                     

Käyntiosoite: Sairashuoneenkatu 2-4
Vaihde: 029 56 42400
Kirjaamo: 029 56 42410
Faksi: 029 56 42414
Sähköposti: turku.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa  osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet