Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 212 Jäteneuvontatehtävien siirtäminen jätehuoltoyksikköön

PRIDno-2021-5593

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksissaan 3.12.2021 § 855 ja 13.6.2022 § 407.

Asian esittely ja käsittely on historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää perustaa kuntien yhdessä omistaman jätehuoltopalveluita tarjoavan osakeyhtiön sillä edellytyksellä, että yhtiön osakkaaksi liittyy yhtiön taloudellisten ja toiminnallisten toimintaedellytysten kannalta riittävä määrä kuntia, ja hyväksyy esityksen mukaiset yhtiön perustamisasiakirjat.  

Kaupunginvaltuusto pyytää nykyisiä yhteistyökuntia käsittelemään yhtiön osakkuutta koskevan asian 30.9.2022 mennessä. Myönteisen päätöksen tehneitä yhteistyökuntia pyydetään samalla nimeämään edustajansa yhtiön hallitukseen esitetyn osakassopimuksen mukaisesti.  

Kaupunginvaltuusto oikeuttaa kaupunginhallituksen tekemään lopullisen päätöksen yhtiön perustamisesta, kun riittävä osa nykyisistä yhteistyökunnista on tehnyt myönteisen päätöksen yhtiön osakkaaksi liittymisestä. Kaupunginvaltuusto oikeuttaa kaupunginhallituksen tekemään tarpeelliset muutokset ja tarkennukset yhtiön perustamisasiakirjoihin ja osakassopimukseen.  

Kaupunginvaltuusto oikeuttaa kaupunginhallituksen tekemään päätöksen pääomasijoituksen tekemisestä osakeyhtiöön, kun käytettävissä olevan jätemaksuista kertyneen ylijäämän lopullinen määrä on tiedossa, sekä jätehuoltoliiketoimintaa koskevan kauppakirjan hyväksymisestä. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Tiina M Toivonen, controller, talousyksikkö, tiina.m.toivonen@pori.fi

Perustelut

Kunnan vastuulla jätelain mukaan olevat jätehuoltopalvelut tullaan siirtämään kunnallisen jätehuoltoyhtiön tehtäväksi ensi keväänä. Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Siikainen ja Ulvila ovat perustamassa yhteistä osakeyhtiötä, jolle tehtävät siirretään. Tällä hetkellä Porin kaupunki huolehtii jätehuollon tehtävistä vastuukuntamallilla. Tehtävät on jaettu teknisen toimialan ja elinvoima- ja ympäristötoimialan kesken. Teknisen toimialan infrayksikön alainen jätehuolto-toimintayksikkö vastaa jätehuollon järjestämistehtävistä ja elinvoima- ja ympäristötoimialan suunnittelu- ja kehittämisyksikössä huolehditaan jätehuollon tiedotus- ja neuvontatehtävistä sekä jätehuollon viranomaistehtävistä. 

Jäteneuvonta ja jätehuollon järjestämistehtävät siirtyvät yhtiön vastuulle. Viranomaistehtävät jäävät Porin kaupungin vastuulle, sillä niitä ei voi siirtää. Yhtiöittäminen tapahtuu liiketoimintakauppana, jossa Porin kaupunki myy jätehuoltoliiketoiminnan perustettavalle yhtiölle niin, että liiketoimintakauppaan sisältyvät jätehuollon käytössä olevat kiinteistöt ja muu omaisuus. Henkilöstö (16 htv) siirtyy yhtiöön vanhoina työntekijöinä. Yhtiön on tarkoitus aloittaa jätehuoltopalveluiden tuottaminen 1.4.2023.

Jäteneuvonnan henkilöresurssit ovat olleet noin 2,7 htv. Kahden vakituisen jäteneuvojan ohella lisäresurssina on ollut määräaikaisia, harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä. Tehtäväjärjestelyiden ja irtisanoutumisen vuoksi jäteneuvonnan resurssit ovat käyneet vähiin. Yhtiöittämisen ollessa käynnissä ei ole syytä ryhtyä täyttämään jäteneuvojien tehtäviä, sillä jätehuoltoyhtiö tullee organisoimaan tehtävät uudella tavalla. Jäteneuvontatehtävien hoitaminen järjestetään väliaikaisin ratkaisuin siihen saakka. Samalla on luontevaa siirtää jätehuollon tiedotus- ja neuvontatehtävät jätehuolto-toimintayksikköön 1.1.2023 lähtien, koska tämä sujuvoittaa yhtiöittämisprosessia.

Elinvoima- ja ympäristötoimialan kustannuspaikka 1414570005 Jätehuollon suunnittelu ja neuvonta lopetetaan 1.1.2023 lähtien ja neuvonnan kustannukset maksetaan teknisen toimialan kustannuspaikalta 1415160003 Kierrätyskeskus. Muutos on huomioitu elinvoima- ja ympäristötoimialan vuoden 2023 talousarviossa. Ratkaisu lisää väliaikaisesti teknisen toimialan alkuvuoden kustannuksia jätehuollon osalta. Tekninen toimiala laskuttaa jätehuollon alkuvuoden nettokustannukset kokonaisuudessaan perustettavalta yhtiöltä sitten, kun toiminta on siirtynyt yhtiöön ja taloudellinen toteuma tiedossa. Näin ollen jätehuoltopalveluiden kustannuksia ei jää teknisen toimialan maksettavaksi vuodelta 2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Tiedoksi

Jätehuoltojaosto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.