Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 221 Oikaisuvaatimus koskien myönnettyä rakennuslupaa 2022-459

PRIDno-2022-5868

Valmistelija

  • Sofia Hannukainen, lupainsinööri, sofia.hannukainen@pori.fi

Perustelut

Oikaisuvaatimus koskien rakennuslupaa DN:o 609-2022-459, allekirjoittajana naapurikiinteistön omistaja. Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että viranhaltijan päätös rakennusluvasta peruutetaan tai päätöstä muutetaan talousrakennuksen osalta, siten ettei uusi talousrakennus sijoitu tontin rajalle. Oikaisuvaatimuksen tekijä huomauttaa myös, ettei hyväksy rakentamistöiden ulottamista hallussaan olevan tontin puolelle sekä pyytää ilmoittamaan kaikista hakemuksista, muutoksista ja päätöksistä tontin rajan tuntumassa hyvän hallintotavan mukaisesti. Luvanhakijat ovat antaneet vastineen oikaisuvaatimuksen johdosta.

Rakennusluvalla on haettu ”Omakotitalo 132 m2, autokatos-varasto 14 m2 sekä tontin aitaaminen. Olemassa oleva talousrakennus puretaan", päätöspäivä on 13.10.2022. Maankäyttö- ja rakennuslain 144 § nojalla on 07.11.2022 myönnetty luvanhakijalle tämän pyynnöstä lupa rakennustyön suorittamiseen omakotitalon perustusrakenteiden osalta ennen kuin rakennuslupaa koskeva päätös on saanut lainvoiman 1000 euron määräistä vakuutta vastaan. Tästä on ilmoitettu oikaisuvaatimuksen tekijälle.

Rakennuspaikalla on voimassa asemakaava 609 694 (hyv. vuonna 1981 17.6.1981). Asemakaavamääräyksien erityisissä ohjeissa on mm. seuraavia määräyksiä: Rakennettaessa rajaan kiinni on rajaseinän oltava kivirakenteinen ja ikkunaton. Rakennusten on sijaittava tontilla siten, että tontin keskiosaan muodostuu leikki- ja oleskelupiha.

Rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä on, että hanke täyttää Maankäyttö- ja rakennuslaki 135 §:n rakennusluvan edellytykset asemakaava-alueella. Asemakaava-alueella tärkein lupaedellytys on, että rakennushanke on voimassa olevan asemakaavan mukainen.

Asuinrakennukseen liittyvä erillinen talousrakennus on sijoitettu 0,1 metrin etäisyydelle oikaisuvaatimuksen tekijän hallinnoimasta tontista. Talousrakennuksen rajan puoleinen seinä on kivirakenteinen ja ikkunaton, ja sijainti rajan lähellä muodostaa luontevan oleskelupihan tontin keskiosaan asemakaavamääräysten mukaisesti.  Kaikki talousrakennuksen rakennusosat on esitetty leikkauspiirroksessa sijoittumaan rakennusluvan hakijan omistaman tontin puolelle. Talousrakennus on palo-osastoitu tontin rajan suuntaan EI-M60 -rakenteella Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta (848/2017), 29 § rakennusten välinen etäisyys ja 30 § Palomuuri mukaisesti. Koska rakennusluvassa haettu talousrakennus on palo-osastoitu asianmukaisesti, ei sen sijoittuminen rajan lähelle vaikuta oikaisuvaatimuksen tekijän hallinnoiman tontin mahdollisten tulevien rakennusten sijoittamiseen. Uuden rakennuksen palomuurilla on huomioitu myös jo oikaisuvaatimuksen tekijän tontilla, noin 2,7 m etäisyydellä rajasta, sijaitseva vanha asuinrakennus. Asemakaavamääräyksissä ei erikseen määrätä rakennusten sijoittumisesta suhteessa tontin rajaan, ja rajaan kiinni rakentamista ohjataan materiaalimääräyksillä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää Maankäyttö- ja rakennuslaki 135§:n nojalla hylätä naapurikiinteistön omistajan oikaisuvaatimuksen, koska rakennusluvan edellytykset täyttyvät; rakennushanke on voimassa olevan asemakaavan mukainen.

Lautakunnan päätöksen antopäivä on 19.12.2022. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Pöytäkirjaa on asiakohdan osalta korjattu 22.12.2022 hallintolain 51 §:n mukaisena kirjoitusvirheenä virheellisen tiedoksiantotiedon osalta. 

Päätös annetaan julkipanon jälkeen 23.12.2022 (antopäivä), jolloin päätöksen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon.

Kokouskäsittely

Merkitään, että Antti Linnainmaa poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen klo 17.15.

Tiedoksi

Luvanhakijat, oikaisuvaatimuksen tekijä

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Valitusoikeus ja valitusperuste

Elinvoima- ja ympäristölautakunnan päätökseen haetaan muutosta kirjallisella valituksella Turun hallinto-oikeudelta. Valitusoikeus päätökseen on viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla, sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa ja sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa. Valitusoikeus elinvoima- ja ympäristölautakunnan päätöksestä on myös kunnalla. Lisäksi valitusoikeus on toimialueella sellaisella rekisteröidyllä yhteisöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun edistäminen, jos rakennuslupa koskee rakennusta hankkeessa, johon sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia.

Valitusaika

Tämä päätös on annettu julkipanon jälkeen päätöksessä mainittuna päivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon. Valitusaika on 30 päivää päätöksen antamispäivästä sitä päivää lukuun ottamatta.

Valituskirjelmän sisältö

Valitus tehdään kirjallisesti. Valituskirjelmässä, joka osoitetaan Turun hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava:

1)    päätös, johon haetaan muutosta,
2)    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi, sekä
3)    perusteet, joihin muutosta vaaditaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä vai valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituskirjelmässä on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.

Valituskirjelmän liitteet

Valituskirjelmään on liitettävä:

1)    päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä
2)    asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä jo ole aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja.

Valituksen perille toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa Turun hallinto-oikeuden kirjaamoon os. Sairashuoneenkatu 2-4, PL 32, 20101 TURKU.

Puh vaihde: 029 56 42400
Kirjaamo puh.: 029 56 42410
Faksi: 029 56 42414
Sähköposti: turku.hao@oikeus.fi