Elinvoima- ja ympäristölautakunta, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 228 Tapahtuma-avutuksen myöntämisen periaatteet ja kriteerit - päivitys vuodelle 2023

PRIDno-2022-6550

Valmistelija

  • Eija Joensuu, eija.joensuu@pori.fi

Perustelut

Tapahtumat ja tilaisuudet, jotka tapahtuma-avustuksia hakevat, ovat todella monimuotoisia: haettavat summat ja tapahtumien sisällöt vaihtelevat laajasti. Näin ollen yhtenäisen kriteeristön luominen tapahtuma-avustuksille on haasteellista. Tapahtuma-avustusten myöntämisen periaatteiden ja kriteereiden päivitystyössä on lähdetty siitä periaatteesta, että tapahtuma-avustustyöryhmän ja sitä myöden elinvoima- ja ympäristölautakunnan olisi entistä helpompi pyrkiä selkeään ja tasa-arvoiseen avustushakemusten arviointiin ja päätöksentekoon. Päivitetyt periaatteet ja kriteerit mukailevat nyt johdonmukaisemmin sitä, että tapahtumien kategorisointi eri vaatimusten osalta on suhteutettu haettuun avustussummaan. Jokaisen kategorian kriteerit ovat tärkeitä ja vaatimukset kasvavat samassa suhteessa haettavien avustussummien kanssa.

Jotta Porissa saadaan kokea monimuotoisia tapahtumia ympärivuotisesti, tapahtuma-avustuksia pitää jatkossakin miettiä tapauskohtaisesti. Tapahtumien vaikutukset ja lisäarvot ovat monenlaisia, mutta tärkeitä yhtä kaikki. 

Tapahtuma-avutuksen myöntämisen periaatteet ja kriteerit - päivitys vuodelle 2023

Tapahtuma-avustusta voidaan myöntää Porissa järjestettävään valtakunnalliseen, kansainväliseen tai sellaiseksi pyrkivään tai muuhun kaupungin elinvoimaa ja imagoa tukevaan tapahtumaan. Avustuksia myönnettäessä huomioidaan erityisesti niin uudet kuin kehittyvät tapahtumat, sekä muuhun vuodenaikaan kuin kesään sijoittuva tapahtumat. Järjestäjänä voi olla rekisteröitynyt yhdistys tai yritys tai useita toimijoita yhdessä.

Tapahtumia arvioidaan avustussummaan ja kriteeristöön peilaten seuraavanlaisesti:

1000-5000 euroa

  • Tapahtuma on eettisesti hyväksyttävä ja noudattaa Suomen lakia.
  • Tapahtuma toteuttaa kaupunkistrategian porilaisia arvoja; avoimuus, rakkaus, rohkeus
  • Tapahtuma tukee Tapahtumien tiekartan tavoitteita.
  • Tapahtuma tukee kaupunkilaisten hyvinvointia.
  • Tapahtuma vahvistaa kaupungin vetovoimaisuutta ja elinvoimaisuutta.
  • Tapahtuma vaikuttaa positiivisesti alueen imagoon ja tuo kaupungille näkyvyyttä paikallisesti ja/tai valtakunnallisesti.
  • Alle 5000 euron avustuksista päättää toimialajohtaja.

 

5000-10 000 euroa

  • Edelliset kriteerit sekä,
  • Paikallinen, valtakunnallinen ja kansainvälinen verkostoituminen ja yhteistyö katsotaan vahvuudeksi.
  • Tapahtumassa on huomioitu sekä tapahtuman fyysinen, sosiaalinen ja/tai taloudellinen saavutettavuus
  • Tapahtuma on vastuullinen, huomioi toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteet ja turvallisuusvaatimukset.

 

yli 10 000 euroa

  • Edelliset kriteerit sekä,
  • Tuo kaupungille näkyvyyttä valtakunnallisesti ja/tai kansainvälisesti.
  • Tapahtuma on alueelle elinkeinopoliittisesti merkittävä.

Seurojen tai muiden toimijoiden perustoimintaan kuuluvat yksittäiset ottelut, kilpailutapahtumat, turnaukset, näytökset tai yhdistysten merkkivuosijuhlat eivät pääsääntöisesti kuulu tapahtuma-avustusten piiriin. Voidakseen saada tapahtuma-avustusta, tapahtumalla tulee olla valtakunnallista tai vähintään merkittävää alueellista vaikuttavuutta. Koko seuran järjestämä valtakunnallinen turnaus tai kilpailutapahtuma voidaan katsoa avustuskelpoiseksi tapahtumaksi. Harrastusryhmien järjestämien tai harrastetason osallistujille kohdennettujen turnausten tai kilpailutapahtumien ei pääsääntöisesti katsota kuuluvan tapahtuma-avustusten piiriin. Tapahtumajärjestäjän vastuulla on laatia oma avustushakemuksensa huolellisesti ja vastata kaikkiin hakemuslomakkeen kysymyksiin. Tämän lisäksi huomiota kiinnitetään tapahtumatoiminnan suunnitelmallisuuteen, tapahtuman taloudelliseen tilanteeseen, hakijan riittävään omaan rahoitusosuuteen sekä tapahtumalle myönnettyyn muuhun rahoitukseen. Tapahtuman talouden tulee olla tasapainossa ja kirjanpidon asianmukaisesti hoidettu. 

Hakemukset käsitellään matkailu- ja markkinointiyksikön vetämässä tapahtumatyöryhmässä, jossa on myös muiden toimialojen edustus.1000-5000 euron tapahtuma-avustuksista päättää toimialajohtaja ja yli 5000 euron tapahtuma-avustuksista elinvoima- ja ympäristölautakunta talousarviossa määritellyn tapahtumabudjetin puitteissa. Tapahtuma-avustusta voi hakea ympäri vuoden, mutta kuitenkin riittävän aikaisin, jotta hakemus ehtii elinvoima- ja ympäristölautakunnan työjärjestyksen puitteissa arvioitavaksi ja päätettäväksi ennen tapahtuma-ajankohtaa. Tapahtuma-avustusten arviointiaikataulua täsmennetään vuodelle 2023. Tapahtuma-avustuksia arvioidaan keväällä viidessä lautakunnan kokouksessa (helmikuu, maaliskuu, huhtikuu, toukokuu ja kesäkuu) ja syksyllä neljässä lautakunnan kokouksessa (syyskuu, lokakuu, marraskuu ja joulukuu). 

Tapahtuma-avustuksen saajan tulee raportoida avustuksen käytöstä ja tapahtuman vaikuttavuudesta viimeistään 6 kk tapahtuman jälkeen elinvoima- ja ympäristötoimialan antaman ohjeistuksen mukaisesti. Uutta avustusta ei myönnetä ennen kuin edellisen avustuksen käytöstä on raportoitu asianmukaisesti. Kaupunki voi teettää tapahtuma-avustuksiin liittyen vaikuttavuustutkimuksen, johon tapahtumatyöryhmä valitsee arvioitavat tapahtumat. Tapahtumajärjestäjä sitoutuu antamaan tutkimukseen tarvittavat tiedot.

Tapahtumajärjestäjän kanssa voidaan myös laatia pidempiaikainen strateginen tapahtumakumppanuussopimus, joka sisältää vuosittaisen avustuksen ohella myös sopimuksen muusta tapahtumajärjestäjän ja kaupungin välisestä yhteistyöstä. Strategiseen tapahtumakumppanuussopimukseen on erikseen määritellyt kriteerit. Strategisen tapahtumakumppanuussopimuksen hyväksyy kaupunginhallitus. Tapahtumia voidaan arvioida myös erillisinä avustuspäätöksinä, jolloin avustuksesta päättää kaupunginhallitus. Tapahtuma-avustusten avustuspäätökset tehdään kuitenkin aina harkinnan ja määrärahojen puitteissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä edellä mainitun tapahtuma-avustusten kriteeristön päivityksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Tapahtuma-avustustyöryhmä

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.