Kaupunginvaltuusto, kokous 24.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Kaavoituskatsaus 2023-2025

PRIDno-2023-1164

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Risto Reipas, kaupunkisuunnittelupäällikkö, risto.reipas@pori.fi

Perustelut

Kaavoituskatsaus on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen vuosittain laadittava asiakirja, jossa esitetään merkittävät ajankohtaiset alueiden käytön suunnitelmat. 

Porissa sen laatii elinvoima- ja ympäristötoimialan kasvupalvelut ja kaupunkisuunnittelun toimintayksikkö. Katsaus toimii myös kaupunkisuunnittelun työohjelmana. 

Kaavoituskatsauksessa esitetään vireillä olevien kaavakohteiden lisäksi arvio tulevan viiden vuoden aikana kaavoitettavista kohteista. Kaavoituskatsauksesta päättää kaupunginhallitus. 

Kaavoituskatsaus 2023-2025 on laadittu sähköiseen muotoon (tarinakartta), https://arcg.is/CK9u9. Yleiskaava- ja asemakaavakohteet on esitetty karttojen yhteydessä, jo vireillä olevia kaavoja voi tarkastella lähentämällä karttaa. Joistakin kaavoista on olemassa lisätietoa verkossa (kohteen tekstissä linkki). Katsaus sisältää myös linkkejä mahdollisiin lisätietoihin. Sähköinen kaavoituskatsaus yhdistää tietoa aiempaa paremmin ja palvelevammin. 

Porin kaavoituskatsaus 2023-2025 on jatkossa ajantasainen vireille tulevien kaavojen osalta.  Kaavan tullessa vireille kohteelle lisätään linkki kaavan aineistoihin asianhallinnan julkaisusivulla.  

Kaavoituskatsauksessa esitetään joitakin selvitys-, varaus- ja kehitysalueita. Lisäksi siinä on nostettu liikenteen, tulvasuojelun ja energiaverkon kannalta tärkeimpiä kehitysnäkymiä. Kaavoitusohjelma on tarkoitus jatkossa laatia erillisenä ohjelmana ja osana kaupungin strategista ohjelmatyötä.

Kaavoituskatsauksen selvitysalueilla on erityisiä liikenteeseen tai kulttuurihistoriaan liittyviä selvitystarpeita. Yleisemmin alueidenkäytön suunnittelua ohjaavista politiikoista on esitelty maapolitiikan uudistaminen sekä kaupunkikehityksen kärkihankkeet. 

Liitteenä on pdf-tiedosto Porin kaavoituskatsaus 2023-2025 -tarinakartan koosteeseen. Tiedoston kansilehdellä on linkki varsinaiseen toiminnalliseen tarinakarttaan. Kaavoituskatsaus laitetaan nähtäville verkkosivulle https://kaupunkisuunnittelu.pori.fi/kaavat/kaavoituskatsaus/. 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy kaavoituskatsauksen 2023-2025 ja lähettää sen kaupunginvaltuustolle tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 3.4.2023 § 173.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto merkitsee kaavoituskatsauksen 2023-2025 tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi. 

Kokouskäsittely

Merkitään, että kaupunginvaltuusto kuuli asemakaava-arkkitehti Otto Arposen alustuksen asiasta.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.