§ 19 Poikkeaminen Konepajanranta, liikenneinsinöörin lausunto

Lataa 

PRIDno-2023-1413

Päätöspäivämäärä

8.6.2023

Päätöksen tekijä

Liikenneinsinööri

Päätöksen peruste

Teknisen toimialan toimintasäännön 5 §:n nojalla liikenneinsinööri päättää liikenteenohjauslaitteiden asettamisesta ja liikennejärjestelyistä katualueella pois lukien alueelliset yleissuunnitelmat, laajat liikenteelliset kokonaisuudet sekä pysäköinnin maksullisuuteen liittyvät liikennemerkkijärjestelyt.

Kuvaus

Porin kaupungin rakennusvalvonta pyytää Porin kaupungin liikenneinsinööriltä lausuntoa oheisesta SR-Kiinteistöt Oy:n poikkeuslupahakemuksesta. Hakemuksella haetaan poikkeamislupaa muun ohella kahden liittymän tekemiseen asemakaavan 
liittymäkieltoalueelle.

Rakennuspaikkana on tontti Porin kaupungin 8. eli Isosannan kaupunginosassa kiinteistöllä 609-8-76-8 osoitteessa Konepajanranta 2, 28100 Pori. Rakennushankkeessa tietty rakennusten kokonaisuus muutetaan teollisuustilasta liike- ja toimistotiloiksi. Lisäksi rakennetaan uusi liiketilalaajennus vanhan rakennuksen koilliskulmaan, joka sisältää koko kiinteistön lastauslaituriosan. Alueen saavutettavuutta, pysäköintiä ja kulkuyhteyksiä parannetaan lisäämällä tontille uudet pysäköintialueet, liittymät kaduilta ja rakennuksien läpi kulkeva kävelypasaasi.

Poikkeamista asemakaavasta haetaan seuraavasti:

  • Valajankadulle toteutetaan suuntaisliittymä Tehdaskadun ja Työmiehenkadun välille. Liittymästä voi etelän suunnasta ajaa tontille ja poistua tontilta pohjoisen suuntaan. Tonttiliittymä on tarkoitettu vain asiakasliikenteeseen. Jalankulkijoille ja pyöräilijöille toteutetaan suojatie Tehdaskadun kohdalle. Nämä toimenpiteet toteutetaan nykyisen kaavan esittämän liittymäkiellon kohdalle.
  • Tontin eteläreunan piha-alueen tonttiliittymä siirretään Linnansillan rampilta Konepajanrantaan. Tämän tonttiliittymän kautta on tarkoitus hoitaa alueen asiakas- ja huoltoliikenne. Tontilla on uuden liittymän kohdalla nykyisessä kaavassa liittymäkielto.
  • Aidan rakentamatta jättäminen Valajankadun puolella Työmiehenkadun ja Tehdaskadun väliseltä osuudelta.

Liikenneinsinööri toteaa lausuntonaan seuraavaa:

Hankkeen yhteydessä on laadittu liikenneselvitys, jossa on tarkasteltu teollisuustontin käyttötarkoituksen osittaisen muutoksen vaikutuksia liikenteen sujuvuuteen ja turvallisuuteen. Selvityksessä tutkittiin, voitaisiinko Valajankadulle avata poikkeusluvalla suuntaisliittymänä toteuttaen uusi tonttiliittymä sekä jalankulku- ja pyöräily-yhteys Valajankadun yli Puuvillan ja teollisuustontin välistä kevyttä liikennettä varten. Lisäksi selvitettiin Valajankadun ja Konepajanrannan väliselle rampille sijoittuvan tonttiliittymän siirtoa Konepajanrantaan, jossa myös on liittymäkielto tällä hetkellä voimassa. Liikennetarkastelussa todettiin, että suunnitellut liittymävaihtoehdot ovat molemmat toteuttamiskelpoisia, eikä Valajankadun tai Konepajanrannan liikenne niiden vuoksi juurikaan ruuhkaudu. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuuden takaamiseksi Valajankadun yli Tehdaskadun kohdalle suunniteltu suojatie tulee toteuttaa valo-ohjattuna. Valo-ohjattu suojatie ei selvityksen mukaan aiheuta merkittäviä viiveitä muulle liikenteelle.

Liikenneinsinöörin lausunto:

Liikenneinsinööri näkee, että laaditun liikenneselvityksen perusteella siinä esitetyt liittymäratkaisut sekä valo-ohjattu suojatie ovat mahdollisia toteuttaa, joten poikkeamislupa voidaan tällä perusteella myöntää. Edellytyksenä poikkeamisluvalle tulee kuitenkin olla, että:

  • Poikkeamisluvan hakija teettää omalla kustannuksellaan rakennussuunnitelmat esitetyistä liittymä- ja suojatieratkaisuista Infrajohtamisen toimintayksikön ohjeistuksen mukaisesti
  • Poikkeamisluvan hakija neuvottelee liikennejärjestelyjen toteuttamiskustannuksista ja -aikataulusta Infrajohtamisen toimintayksikön esimiehen kanssa, ja että
  • Kunnossa- ja ylläpitovastuista sovitaan ennen liikennejärjestelyjen valmistumista Infran kunnossapitoyksikön kanssa.

Päätös

Päätän antaa rakennusvalvonnalle edellä esitetyn lausunnon.

Allekirjoitus

Eija Riihimäki, liikenneinsinööri, Tekninen toimiala, Infrayksikkö

Organisaatiotieto

Infrayksikkö