Sivistyslautakunta, kokous 21.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 157 Oikaisuvaatimus / Erityisluokanopettaja (2172), I sijoituspaikka Tiilimäen koulu (PORI-03-40-23)

PRIDno-2023-1395

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Perustelut

Sivistystoimiala julisti opettajien virat haettavaksi sivistyslautakunnan kokouksessa 28.2.2023 § 36. Erityisluokanopettajan virka (2172) julistettiin täytettäväksi 1.8.2023 alkaen toistaiseksi voimassa olevana, I sijoituspaikka Tiilimäen koulu.

Täytettävä virka on julistettu haettavaksi Kuntarekry.fi ja mol.fi:ssä (PORI 03-40-23). Hakuaika virkaan oli 7.3.-22.3.2023. Kelpoisuusvaatimuksena oli asetus opetushenkilöstön kelpoisuusvaatimuksista 986/1998. Määräaikaan mennessä tulleista hakemuksista on laadittu luettelo, joka on tämän pykälän liitteenä. Virkaa haki 25 hakijaa, joista kelpoisia oli 15. Virkahaastatteluun kutsuttiin 7 hakijaa, joista 1 perui haastattelunsa. Virkaan haastateltiin 6 hakijaa. Haastatteluun kutsutuille lähetettiin ennakkotehtävä. Haastattelut pidettiin 5.-6.4.2023.

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää, että koulutuksen, työkokemuksen, ennakkotehtävän ja haastattelussa osoitetun soveltuvuuden perusteella kasvatustieteen maisteri Jenni Kivioja valitaan Porin kaupungin toistaiseksi voimassa olevaan erityisluokanopettajan (2172) virkaan 1.8.2023 lähtien. I sijoituspaikka Tiilimäen koulu.

Valitun on toimitettava hyväksyttävä lääkärintodistus terveydentilastaan sekä esitettävä nähtäväksi rikosrekisterilain 6 §:n 2 mom. tarkoitettu rikosrekisteriote 30 päivän kuluessa valintapäätöksen tiedoksi saamisesta. Virassa noudatetaan 6 kk:n koeaikaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Valmistelija

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Perustelut

[peitetty] on tehnyt oikaisuvaatimuksen 9.5.2023 Porin sivistyslautakunnalle Tiilimäen koulun (PORI-03-40-23) kolmen eritysopettajan viran (2171, 2172 ja 2185) hakumenettelystä (sivistyslautakunta 25.4.2023 § 80-82).

Kuntalain (410/2015) 134 §:n mukaan viranomaisen päätökseen tyytymätön voi hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimus tehdään asianomaiselle toimielimelle eli tässä tapauksessa sivityslautakunnalle. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti toimivaltaiselle viranomaiselle 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista (138 §). Vaatimus on tehtävä toimivaltaiseen viranomaiseen kirjallisesti, ja oikaisuvaatimuskirjelmässä on ilmoitettava vaatimuksen kohteena oleva päätös sekä vaadittava oikaisu ja sen perustelut.

[peitetty] on tehnyt oikaisuvaatimuksen määräajassa ja oikealle toimielimelle. Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii sivistyslautakuntaa kumoamaa 25.4.2023 tehdyt kolme päätöstä § 80-82 Tiilimäen koulun erityisluokanopettajan virkojen täyttämisestä ja palauttamaan hakumenettelyn takaisin haastattelu- ja esitehtävävaiheeseen haussa ilmenneen menettelyvirheen vuoksi. Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että nyt haastateltujen hakijoiden lisäksi annetaan myös niille hakemuksen määräajassa jättäneille hakukelpoisille hakijoille mahdollisuus soveltuvuuden osoittamiseen esitehtävän ja haastattelun osalta, joilla on enemmän työhön relevanttia työkokemusta kuin haastatteluihin lyhimmällä työkokemuksella kutsutulla hakijalla. Tämän jälkeen virkavalinta voidaan tehdä uudestaan tasavertaisesti hakijoita kohdellen.

Oikaisuvaatimuksen tekijä arvostelee sitä, että hakijoita ei ole kutsuttu haastatteluun viran täyttämiseen vaadittavaa koulutusta ja kokemusta arvioiden ja huomioiden, vaan haastatteluun on pätevämpien ja kokeneempien sijaan kutsuttu vähemmän työkokemusta sekä lisäkoulutusta omaavia hakijoita ilman viranhakuilmoituksesta, sivistyslautakunnan 25.4.2023 päätöksistä tai hakijayhteenvedosta ilmeneviä erityisiä perusteita. Tämän hakumenettelyyn liittyvän menettelyvirheen perusteella hakumenettely ei ole ollut perustuslain nimitysperusteiden osalta ollut tasapuolinen, eikä virkavalinnan yhtenä kriteerinä ollutta työkokemusta ole tosiasiallisesti tasapuolisesti huomioida hakumenettelyssä. Oikaisuvaatimuksessa myös väitetään, että hakijayhteenvedon mukaan tosiasiallisesti epäpätevän hakijan ([peitetty]) kutsu haastatteluun ja valinta virkaan täyttää menettelyvirheen, jossa on jätetty huomioimatta viranhakuilmoituksessa mainitut erityiset pätevyysvaatimukset erityisopettajan virkaan (asetus opetushenkilöstön kelpoisuusvaatimuksista 986/1998). Oikaisuvaatimuksen tekijä vaati, että tämän perusteella virkavalinta ja haastattelut tulee järjestää uudestaan ja [peitetty] hakemus tulee hylätä.

Oikaisuvaatimuksen sisällöllinen käsittely

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain (304/2003) 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Haettavana olleessa erityisopettajan kolmessa virassa kelpoisuusvaatimuksina olivat asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista 1998/986. Lisäksi arvostettiin seuraavia:

  • Kykyä, halua ja valmiutta kehittää opetussuunnitelman mukaista toimintakulttuuria
  • Hyviä vuorovaikutustaitoja ja niihin pohjautuvaa työotetta
  • Pedagogisten asiakirjojen ja tukitoimien hyvää tuntemusta
  • Kieli- ja kulttuuritietoisen opettamisen osaamista
  • Halua kehittää yhteisopettajuutta
  • Halua kehittää inklusiivista, yhtenäistä perusopetusta
  • Digitaalisen pedagogiikkaan liittyvää osaamista

Määräaikaan mennessä virkoihin haki 25 hakijaa, joista kelpoisia oli 15. Haastatteluun kutsutuille lähetettiin ennakkotehtävä, joka heidän tuli palauttaa ennen haastatteluja. Haastatteluun kutsuttiin yhteensä seitsemän hakijaa, joista kuusi saapui haastatteluun. Haastattelut pidettiin 5. ja 6.4.2023. Haastattelijoina olivat Tiilimäen erityiskoulun rehtori, Myötätuulen erityiskoulun rehtori, Pohjoisväylän koulun perusopetuksen rehtori, Kaarisillan yhtenäiskoulun perusopetuksen rehtori ja Noormarkun yhtenäiskoulun perusopetuksen rehtori.

Hakijoita vertailtaessa valintaperusteita on arvioitava kokonaisuutena, jossa koulutuksen ja työkokemuksen ohella on otettava huomioon myös hakijan viran hoitamisen kannalta merkitykselliset henkilökohtaiset ominaisuudet. Perustuslain yleisiä nimitysperusteita on oikeuskäytännössä tulkittu siten, että palkkaava viranomainen voi päätyä valitsemaan kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista muunkin kuin kokeneimman silloin, kun siihen on edellä kuvattujen nimitysperusteiden arviointiin nojautuva syy.

Virkaan valitsijan harkintavaltaan sisältyy se, että jotain kelpoisuusvaatimuksiin kuuluvista vaatimuksista voidaan painottaa ansiovertailuun ja haastatteluun perustuvan kokonaisarvioinnin nojalla. Viran kelpoisuusvaatimusten lisäksi virkaan kuuluvat konkreettiset työtehtävät määrittelevät lähtökohtaisesti sen, minkälaista taitoa eli koulutusta ja työkokemusta virkaan valittavalta henkilöltä odotetaan.

Kenelläkään ei ole subjektiivista oikeutta tulla valituksi virkaan pelkästään siksi, että hänellä on korkeampi koulutus tai pitempi työkokemus kuin muilla hakijoilla. Haastateltavien joukko voidaan rajata sellaisiin hakijoihin, joita pidetään hakemusasiakirjoihin perustuen varteenotettavimpina. Viranhakumenettelyn luonteeseen kuuluu myös se, että vain osa hakijoista kutsutaan haastatteluun.

Kyseessä olevassa rekrytoinneissa voidaan kuitenkin todeta, että haastatteluun on kutsuttu oikaisuvaatimuksen tekijää vähemmän ansioituneempi hakija, [peitetty]. Tältä osin oikaisuvaatimus voidaan hyväksyä, päätös kumota ja rekrytointi palauttaa haastattelu- ja esitehtävävaiheeseen. Oikaisuvaatimuksen tekijällä on relevanttia työkokemusta 2 vuotta ja 9 kuukautta, kun taas [peitetty] 1 vuosi ja 6 kuukautta. Molemmilla on lisäksi täydennyskoulutusta, jotka eivät kuitenkaan hakukriteereihin peilaten tee eroa näihin kahteen hakijaan. 

Oikaisuvaatimuksessa mainitaan lisäksi, että [peitetty] ei olisi erityisopettajan pätevyyttä ja hän ei täten olisi pätevä virkaan. Kyseinen hakija on kuitenkin hakemuksensa liitteenä lähettänyt tutkintotodistukset, joista käy ilmi, että hän omaa vaadittavan koulutuksen ja on näin ollen täyttää säädetyn kelpoisuusehdon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Lautakunta päättää hyväksyä oikaisuvaatimuksen ja kumota lautakunnan päätökset 25.4.2023 § 80, 81 ja 82. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

[peitetty], [peitetty], [peitetty], [peitetty], rekrytointi / HR-yksikkö, opetusyksikön päällikkö, palvelussuhdepäällikkö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:
•    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
•    kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:              PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:            Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:    turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:           029 56 42414
Puhelinnumero:        029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta. 

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:          (02) 634 9417
Puhelinnumero:       (02) 623 4470
Vaihde                     (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15


Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.