§ 25 Osallistuminen MUSTBE-hankkeeseen

Lataa 

PRIDno-2023-2457

Päätöspäivämäärä

26.6.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, tekninen toimiala

Päätöksen peruste

Tekninen toimiala katsoo että hanke edistää Porin kaupungin hulevesien hallintaa ja parantaa hulevesien laatua.

Kuvaus

Porin kaupungin Teknisen toimialan infrayksikkö osallistuu MUSTBE-hankkeeseen, the Interreg Central Baltic Programme 2021-2027 project CB100018, Multidimensional stormwater treatment in urban areas for cleaner Baltic Sea MUSTBE (monitahoinen hulevesien hallintamenetelmä kaupunkimaisille alueille puhtaamman itämeren saavuttamiseksi). Hanke saa rahoituksen EU:n Interreg Central Baltic -ohjelmasta. Hankkeessa on mukana 8 partneria, neljästä eri maasta. Mukana ovat Viro, Suomi, Latvia ja Ruotsi. Projekti kestää 1.5.2023 – 30.4.2026. Hankkeen kokonaisbudjetti on 3 980 475 euroa. Porin osuus budjetista on 610 000 euroa, josta omarahoitusosuus on 20 %. 

Hankkeen tarkoituksena on kehittää hulevesien hallintaa siten että itämereen päätyvien valumavesien laatu paranee ja päästöt pienenevät. Ilmaston muutos ja kaupungistuminen aiheuttavat haasteita hulevesien hallinnalle. Poriin rakennetaan kaksi pilottikohdetta, pohjoisporissa sijaitsevan kosteikon kunnostus sekä kaupunkipuurakenne maanalaisella hulevesivarastoinnilla. Jälkimmäisiä rakenteita on tarkoitus rakentaa 2-3 kpl. Rakenteiden toimivuutta seurataan mittaamalla rakenteisiin johdettavan ja sieltä poistuvan veden laatua. Porin kaupunki saa hankkeelta hulevesiin liittyvää erityisosaamista, kuten ratkaisumalleja nykyaikaisesta hulevesien hallinnasta.

Päätös

Päätetään, että Porin kaupunki osallistuu MUSTBE-​hankkeeseen, the Interreg Central Baltic Programme 2021-2027 project CB100018, Multidimensional stormwater treatment in urban areas for cleaner Baltic Sea ja allekirjoitetaan Partnership agreement-sopimus.

Allekirjoitus

Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, Tekninen toimiala

Organisaatiotieto

Infrayksikkö