Tarkastuslautakunta, kokous 22.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 HYTE-kerroin Porin kaupungin toiminnassa

PRIDno-2023-2632

Valmistelija

  • Niko Poskiparta, tarkastusjohtaja, niko.poskiparta@pori.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät hyvinvointialueiden järjestettäväksi vuoden 2023 alusta lähtien. Kunnilla säilyi edelleen vastuu kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Hyvinvointiin ja terveyteen (HYTE) liittyvällä kuntien palkitsemisella on tarkoitus luoda edellytyksiä hyvinvointialueen toiminnalle elinvoimaisten kuntien hyvinvoivalla väestöllä. 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden lisäosa eli HYTE-kerroin on kannustin, joka tarkoittaa, että kuntien rahoituksen valtionosuuden suuruus määräytyy osaksi niiden tekemän hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön mukaan. Tällä halutaan varmistaa kuntien aktiivinen toiminta asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi myös sote-uudistuksen jälkeen. HYTE-kertoimen osuus on 4 prosenttia kuntien valtionosuuksista. 

Kuntien HYTE-kerroin muodostuu prosessi-indikaattoreista, jotka pitävät sisällään kunnan toiminnan väestön hyvinvoinninn ja terveyden edistämiseksi sekä tulosindikaattoreista, joihon kuuluu kunnan väestön terveys ja hyvinvointi.

Tarkastuslautakunnan vuoden 2023 arvioinnin työohjelmaehdotuksen mukaisesti strategia- ja hyvinvointijohtaja Tomi Lähteenmäki ja hyvinvointikoordinaattori Sirpa Kynäslahti konsernipalveluista on kutsuttu tarkastuslautakunnan kokoukseen selostamaan HYTE-kertoimeen liittyvistä tavoitteista sekä toimintojen järjestämistapaan liittyvistä asioista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Niko Poskiparta, tarkastusjohtaja, niko.poskiparta@pori.fi

Tarkastuslautakunta merkitsee saadun selvityksen tiedoksi ja huomioon otettavaksi arviointityön yhteydessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Sirpa Kynäslahti oli läsnä tämän asian käsittelyn kohdalla klo 16:11 - 17:10.

Tomi Lähteenmäki oli läsnä tämän asian käsittelyn kohdalla klo 15:00 - 17.10.

Veera Forsbacka poistui tämän asian käsittelyn kohdalla klo 17:06.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.