§ 55 Yhteislaituripaikkaa koskeva hakemus Isojoenrantaan

Lataa 

PRIDno-2023-847

Päätöspäivämäärä

7.8.2023

Päätöksen tekijä

Tonttipäällikkö

Päätöksen peruste

Kaupunki on uudistanut teknisen lautakunnan päätöksellä 22.3.2022 § 61 jokialueen laituripaikkojen luovutuksen periaatteet ja hinnoittelun. Yksityiset henkilöt, taloyhtiöt, yhdistykset ja yhteisöt lähestyvät kaupunkia säännöllisesti laituripaikkojen vuokraamispyynnöin jokialueelta. Laituripaikojen vuokrauksen periaatteita ei ollut aiemmin vahvistettu. Rantaviivan hallitsematon täyttyminen yksityisillä laitureilla ei ole tarkoituksenmukaista ja se saattaa hankaloittaa tulvasuojelua sekä alueen kunnossapitoa. Vuokrauksiin liittyy usein myös riitaisuuksia alueen asukkaiden kesken, minkä vuoksi laituripaikkojen vuokrauksen periaatteet katsottiin tarpeelliseksi vahvistaa ja hinnoittelu uudistaa. Päätöksen mukaan laituripaikkoja luovutetaan käyttöoikeussopimuksella jatkossa vain tonteille, jotka rajautuvat rannan viherkaistaan, ei sisäkortteleiden kiinteistöille.

Päätös on lainvoimainen. Hakijalla on kunnan jäsenenä ollut oikeus tehdä päätöksestä oikaisuvaatimus. Päätös on annettu tiedoksi kunnan jäsenille julkaisemalla se yleisessä tietoverkossa kunnan kotisivuilla 25.3.2022 kuntalain 140 §:n mukaisesti. Hakija on tehnyt kyseisestä päätöksestä oikaisuvaatimuksen, joka jätettiin teknisen lautakunnan päätöksellä 14.6.2022 § 110 tutkimatta myöhässä tulleena.

Koska yhteislaituripaikan myöntäminen jokialueelta olisi selkeä poikkeama teknisen lautakunnan vahvistamiin periaatteisiin ja vastoin päätöksen nimenomaista kirjausta siitä, että paikkoja luovutetaan vain rannan viherkaistaan rajoittuville tonteille, laituripaikkojen luovutuksesta vastaava maapolitiikkatiimi kuuli hakijan jättämän yhteislaiturihakemuksen johdosta laajasti teknisen toimialan viranhaltijoita tulvasuojelusta, infrajohtamisesta, infranrakentamisesta ja yleisöpalveluista. Teknisen toimialan viranhaltijoiden yhteinen näkemys oli, että teknisen lautakunnan selkeästä kirjauksesta ei tule poiketa, eikä yhteislaituripaikkaa näin ollen voida myöntää sisäkortteleiden asukkaille. Poikkeaminen selkeästä teknisen lautakunnan päätöksen kirjauksesta vesittäisi päätöksen tärkeimmän tavoitteen siitä, että jokialueen yksityislaiturien määrä pysyisi hallittavana. Kaupunki maanomistajana päättää millä ehdoilla se luovuttaa hallinnassaan olevaa maata ja luovutuksen ehdot jokialueen laituripaikkojen osalta on lainvoimaisesti vahvistettu. Kaupungin tahtotilana on jokialueella ohjata venelaituritoiminnot tapahtumaan pääasiassa niille kaavassa osoitetuille erityisille venevalkama- tai erityistoimintojen alueille eikä siten, että kuntalaiset rakentaisivat joen rannoille hallitsemattoman määrän omia yksityisiä laitureitaan. Porin kaupungilla on tarjota kuntalaisille 1400 venepaikkaa keskustan Jokisatamassa sekä Meri-Porin alueella, yhteensä 20 eri satamassa. Jokirannan sisäkortteleiden asukkaat voivat hyödyntää näitä valmiita kunnan tarjoamia palveluita vuokraamalla olemassa olevasta yhteislaiturista venepaikan.

Toimivallan peruste:

Teknisen toimialan toimintasäännön 5 §:n nojalla tonttipäällikkö päättää enintään 100.000 euron arvoisten kiinteistöjen luovuttamisesta tilapäiseen käyttöön enintään kymmeneksi vuodeksi tai enintään yhden vuoden irtisanomisajalla toistaiseksi.

Kuvaus

[peitetty] on jättänyt kaupungille yhteislaituripaikkaa koskevan hakemuksen Isojoenrannalle Kiramotien päähän. Yhteislaiturin käyttäjinä olisi [peitetty] ohella Telatien sisäkortteleiden asukkaita.

Päätös

Päätän, että kaupunki ei luovuta edellä esitettyjen perusteiden vuoksi yhteislaituripaikkaa Isojoenrannasta hakijalle.

Allekirjoitus

Elisa Laine, tonttipäällikkö, tekninen toimiala, infrajohtaminen

Organisaatiotieto

Infrayksikkö