§ 15 Pehmopapereiden hankinta optioajalla

Lataa 

PRIDno-2023-3313

Päätöspäivämäärä

18.9.2023

Päätöksen tekijä

Hankintapäällikkö

Päätöksen peruste

Sopimuksen jatkaminen. 

Hankintapalvelut on valmistellut option käyttöönottoa. Hankintapalvelut on tarkastellut yhdessä Porin Palveluliikelaitoksen asiantuntijoiden kanssa hintamuutoksen perusteita ja todennut, että esitetyt hintamuutokset ovat perusteltuja ja sopimuksen ehtojen mukaisia eikä ole perusteita olla hyväksymättä esitettyjä hintamuutoksia. Käyttäjät ovat tyytyväisiä tuotteisiin ja toimituksiin.

Hankintasopimuksen hinnat olivat kiinteät 19.9.2023 asti. Kiinteän hinnoittelujakson jälkeen tuotteiden hintoja voidaan muuttaa kerran vuodessa. Esitys hinnan muutoksesta on ilmoitettava hankintapalveluille kirjallisesti vähintään kolme (3) kalenterikuutautta ennen aiottua muutosta. 

Sopimustoimittaja Surmet Oy on ilmoittanut halukkuutensa jatkaa toimittaja optioajalla ja esittänyt 20.9.2023 alkavalle optiokaudelle nettohintaisten sopimustuotteiden osalta hintakorotuksia 13.10.2023 alkaen. 

Hintamuutokset koskevat Katrin- ja SAGA-tuotemerkkien tuotteita. Suurimmat hinnankorotusehdotukset kohdistuvat käsipyyhe- ja wc-papereihin, joiden kulutus on arvoitu huomattavasti muita tuotteita suuremmaksi.Esitettyihin hinnankorotuksiin vaikuttavat Ukrainan kriisi, nopeasti kiintynyt inflaatio sekä energiakustannusten ja raaka-aineiden (erityisesti selluloosa) raju kustannusnousu. Esitetty hinnankorotus on perusteltu ja sopimuksen ehtojen mukainen. Sopimuksen ehdot säilyvät ennallaan.

Pääsääntöisesti hinnat muuttuvat 13,91–34,74 %:n välillä. 

Kohderyhmä 1, pehmopaperit myyntierittäin: 
- hinnannousu on sopimustuotteiden volyymeilla suhteutettuna n. 21,41 %

Kohderyhmä 2, pehmopaperit, 6 lavan tai isommat toimitukset: 
- hinnannousu on sopimustuotteiden volyymeilla suhteutettuna n. 29,42 %. 

Sopimuksen vuosiarvo on laskettu alkuperäisen tarjouspyynnön hinnoitteluliitteen avulla. Hinnoitteluliitteet eivät anna tarkkaa kuvaa toteutuneista ostoista, mutta ovat kuitenkin toimineet virallisina tarjousten vertailusummina mahdollisimman tarkkaan annettujen vuosikulutusarvioiden pohjalta. Hyvinvointialueen uudistuksen, vuoden 1.1.2023 alusta, myötä peruskuntien pehmopapereiden hankintavolyymi on todennäköisesti laskenut tarjouspyynnön volyymeista.

Kuvaus

Liittyy hankintapäällikön päätökseen § 11, 23.6.2023 

Hankinta koskee Porin kaupungin ja hankintapalvelujen yhteistoimintatahojen sekä Satakunnan sairaanhoitopiirin tarpeisiin hankittavia pehmopapereita, sisältäen WC-paperit, käsi-, talous- ja teollisuuspyyhkeet.

Hankinta kilpailutettiin ajalle 20.9.2021 – 19.9.2023, jonka jälkeen tilaajalla on optio sopimuksen jatkamisesta toistaiseksi voimassa olevana, kuuden (6) kuukauden irtisanomisajalla. Sopimustoimittajaksi valittiin Surmet Oy.

Hankinnassa ovat mukana: Harjavalta, Huittinen, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Ulvila sekä Satakunnan koulutuskuntayhtymä SataEdu. Satakunnan Sairaanhoitopiirin hankinnat irtaantuivat tästä sopimuksesta omaksi sopimuksekseen, 1.1.2023 alkaneen hyvinvointialueuudistuksen myötä.

Kyseessä on ollut Porin kaupunginhallituksen määrittämä yhteishankinta, jonka hankintapalvelut on kilpailuttanut ja josta hankintapäällikkö tehnyt aiemmin hankintapäätöksen. 

Päätös

Päätetään, että otetaan optio käyttöön 20.9.2023 ja tarkastellaan option jatkoa vuoden päästä. 

Hyväksytään Surmet Oy:n esittämä nettohintaisten sopimustuotteiden hintamuutokset 13.10.2023 alkaen.

Allekirjoitus

Outi Karinharju, hankintapäällikkö, Hankintapalvelut, Talous- ja hallintoyksikkö

Organisaatiotieto

Talous- ja hallintoyksikkö