§ 88 Poikkeaminen, Karjaranta

Lataa 

PRIDno-2023-1929

Päätöspäivämäärä

25.9.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Voimassa olevassa asemakaavassa 609 1489 (voim. 20.7.2012) rakennuspaikka on osoitettu palvelurakennusten korttelialueeksi (P-7). Kaavamääräyksen mukaan rakentamisen tulee sopeutua veturitallien tiiliarkkitehtuuriin. Uudisrakennuksien julkisivujen tulee olla pääosin puhtaaksi muurattua, juoksu- tai ristiriimitettyä poltettua punaista tiiltä. Kattojen tulee olla harjakattoisia ja katemateriaalina musta pystysaumattu teräsohutlevy tai huopa.

Rakennuksen osa, jossa piippu sijaitsee, on osoitettu kaupunkikuvan kannalta tärkeäksi rakennukseksi (sr-20). Kaavamääräyksen mukaan maankäyttö- ja rakennuslain 57 pykälän 2 momentin nojalla määrätään, että rakennusta ei saa purkaa ilman pakottavaa syytä. Rakennuksessa suoritettavien muutostöiden tulee olla sellaisia, että rakennuksen kaupunkikuvallisesti merkittävä luonne säilyy.

Kiinteistö sijoittuu Satakunnan vaihemaakuntakaava 2:ssa osoitetulle maakunnallisesti merkittävään kulttuuriympäristöön (Kaupunginsairaala)

Poikkeaminen

Maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa (rakentamisrajoitus). Poiketaan asemakaavamääräyksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa purkaa ilman pakottavaa syytä.

Hakemuksen perustelut

Poikkeaminen koskee vain piipun yläosaa n. 4 m matkalta, joka kuntotutkimuksessa on määritelty huonokuntoiseksi. Nykykunnossaan yläosa muodostaa turvallisuusriskin. Purkaminen on myös Satakunnan museon lausunnossa [10.11.2020] nähty mahdollisena vaihtoehtona. Purettavan osan tiiliä on tarkoitus käyttää jäävän osan korjaamiseen. Piipun jäävä osa säilyttää kaupunkikuvallisesti merkittävän luonteensa, purkamisen myötä ympäristön turvallisuus paranee. Lyhennys ja alaosan kunnostus edesauttavat piipun säilymistä. Piipusta on tehty kuntotarkastus 15.10.2020, joka on hakemuksen liitteenä.

Naapurien kuuleminen

Kaupunki on tiedottanut hakemuksesta naapureille kirjeitse sekä varannut heille tilaisuuden muistutuksen tekoon. Naapureilla ei ole huomautettavaa hakemukseen. (MRL 173 §)

Lausunnot

Kaupunki on pyytänyt lausunnot Satakunnan Museolta ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.

Satakunnan museo 27.6.2023:

Satakunnan Museo näkee, että piipun lyhentäminen on perusteltua ja jäljelle jäävän osan kunnostaminen edesauttaa kaupunkikuvallisesti merkittävän piipun säilymistä.

Museo ei näe estettä poikkeamisluvan myöntämiselle.

Varsinais-Suomen ELY-keskus 30.6.2023:

Varsinais-Suomen ELY-keskus yhtyy Satakunnan Museon lausunnossa 27.06.2023 esitettyihin kantoihin, piippua voidaan lyhentää 22.5.2023 päivätyssä hakemuksessa ja sen liitteissä esitetyllä tavalla ja että jäljelle jäävän osan kunnostus edesauttaa kaupunkikuvallisesti merkittävän piipun säilymistä. Lisäksi ELY-keskuksen näkemyksen mukaan tarkemmista piipun purkamista ja kunnostusta koskevista suunnitelmista on vielä syytä varata Satakunnan Museolle mahdollisuus lausunnon antamiseen.

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa poikkeusluvan myöntämistä. Piipun lyhentäminen huonokuntoiselta osaltaan on perusteltua ja jäljelle jäävän osan kunnostaminen edesauttaa kaupunkikuvallisesti merkittävän piipun säilymistä Satakunnan Museon ja ELY-keskuksen lausunnoissa todetulla tavalla. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista, ja poikkeamisille on hakijan esittämä erityinen syy. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n (oikeasti 25 §) 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Suojellun piipun purkaminen osittain (n. 3,5–4 metriä)

Rakennuspaikka

Kiinteistö Tallialue 609-430-1-16 osoitteessa Veturitallinkatu 6, 28120 Pori.

Piippu on osa ammatillisten oppilaitosten rakennusta, rakennustunnus 1003588475.

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella. Lisäksi peritään kaupungin suorittamasta naapurien sekä asianosaisten kuulemisesta aiheutuneet kustannukset em. taksan perusteella.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala