§ 46 Tietopyyntö koskien tieliikennelakia

Lataa 

PRIDno-2023-3449

Päätöspäivämäärä

21.9.2023

Päätöksen tekijä

Liikenneinsinööri

Päätöksen peruste

Teknisen toimialan toimintasäännön 5 §:n nojalla liikenneinsinööri päättää kunnan suostumuksesta tienpitäjälle liikenteenohjauslaitteen asettamiseen (tieliikennelaki 10.8.2018/4, 71 §).

Kuvaus

Porin kaupungille on toimitettu tietopyyntö koskien tieliikennelakia. Tietopyynnössä todetaan seuraavaa:

Tieliikennelaki muuttui reilut kolme vuotta sitten, jolloin laista poistui maininta ”Pysäköinti yksityiselle alueelle ilman kiinteistön omistajan tai haltijan lupaa on kielletty.” Lakia on sittemmin tulkittu eri kunnissa eri tavalla. Joissakin kunnissa yksityisen taloyhtiön omistaja tai haltija voi pyytää kunnalta joko jatkuvaa tai kertaluonteista pysäköinninvalvontaa.

Kokoamme juttuun vaihtelevia käytäntöjä eri kunnista Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelta. Pyydämme vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Kuuluvatko yksityiset taloyhtiöt Porissa kunnallisen pysäköinninvalvonnan piiriin?
  • Kuinka paljon teiltä on haettu liikenteenohjauslaitteen (liikennemerkin) asentamista taloyhtiöiden pihaan?
  • Onko pyynnöt painottuneet tietyille alueille/missä on haastavinta?
  • Miten lakimuutos muutti, jos muutti käytäntöjä?
  • Kuka teillä antaa haastattelun, mikäli haluamme kysyä tarkentavia kysymyksiä?

Porin kaupungilla tietopyyntö on 20.9.2023 vastuutettu liikenneinsinöörille. Liikenneinsinööri toteaa vastauksenaan, että pysäköinninvalvontaa koskevat kysymykset ja mahdollinen haastattelupyyntö tulee osoittaa hallintopäällikkö Mika Painilaiselle, joka virkansa puolesta toimii Porin kaupungin pysäköinninvalvojana.

Yksityisteille ja muille yksityisille alueille asetettaville liikenteenohjauslaitteille tulee tieliikennelain mukaan anoa suostumus kunnalta. Porin kaupungilla suostumuksen antaminen on vastuutettu liikenneinsinöörille. Yksityisille piha-alueille asetettaville liikenteenohjauslaitteille ei ole haettu yhtään suostumusta, eikä tieliikennelain muutos ole vaikuttanut asiaan. Yksityisteille asetettaville liikenteenohjauslaitteille sen sijaan anotaan aika ajoin kunnan suostumusta. Tällaisia anomuksia tulee Porin kaupungille vuosittain muutamia. Liikenneinsinööri Eija Riihimäkeä voi tarvittaessa haastatella aiheesta lisää.

Päätös

Päätän antaa tietopyynnön tekijälle edellä esitetyn vastauksen.

Allekirjoitus

Eija Riihimäki, liikenneinsinööri, Tekninen toimiala, Infrayksikkö

Organisaatiotieto

Infrayksikkö