Tekninen lautakunta, kokous 19.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 198 Oikaisuvaatimus tonttipäällikön yhteislaituripaikkaa koskevasta viranhaltijapäätöksestä 7.8.2023 § 55

PRIDno-2023-847

Valmistelija

  • Elisa Laine, tonttipäällikkö, elisa.laine@pori.fi

Perustelut

Tonttipäällikkö on viranhaltijapäätöksellään 7.8.2023 § 55 hylännyt [peitetty] hakemuksen koskien Telatien sisäkortteleiden asukkaiden yhteislaituria Isojoenrantaan Kiramotien päähän. Tonttipäällikkö ei myöntänyt [peitetty] yhteislaituripaikkaa, koska paikan myöntäminen olisi ollut vastoin teknisen lautakunnan päätöksen 22.3.2022 § 61 nimenomaista kirjausta siitä, että jatkossa laituripaikkoja luovutetaan vain tonteille, jotka rajautuvat rannan viherkaistaan, ei sisäkortteleiden kiinteistöille. Kaupunki maanomistajana päättää millä ehdoilla se luovuttaa hallinnassaan olevaa maata ja luovutuksen ehdot jokialueen laituripaikkojen osalta on lainvoimaisesti vahvistettu. Kaupungin tahtotilana on jokialueella ohjata venelaituritoiminnot tapahtumaan pääasiassa niille kaavassa osoitetuille alueille eikä siten, että kuntalaiset rakentaisivat joen rannoille hallitsemattoman määrän omia yksityisiä laitureitaan. Porin kaupungilla on tarjota kuntalaisille 1400 venepaikkaa keskustan Jokisatamassa sekä Meri-Porin alueella, yhteensä 20 eri satamassa. Jokirannan sisäkortteleiden asukkaat voivat hyödyntää näitä valmiita kunnan tarjoamia palveluita vuokraamalla olemassa olevasta yhteislaiturista venepaikan.

[peitetty] on tehnyt päätöksestä 17.8.2022 päivätyn oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa, joten se tutkitaan.

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että päätös kumotaan ja hänelle vuokrataan hakemuksensa mukainen yhteislaituripaikka. Oikaisuvaatimuksen tekijä perustelee vaatimustaan sillä, että kaupungin yleinen linja ei ole, että laituripaikkoja myönnetään vain rantaan rajoittuville tonteille, sillä esimerkiksi niin kutsutulla Messualueella on korttelikohtaisia laituripaikkoja. Hakemuksen mukaiseen yhteislaituriin tulisi kuusi venepaikkaa, eikä se vielä aiheuttaisi hallitsematonta laituripaikkojen lisääntymistä. Tonttipäällikön päätös on loukannut kuntalaisten yhdenvertaista kohtelua.

Teknisen lautakunnan päätös on tehty keväällä 2022, minkä jälkeen päätöksen mukaiset luovutusperiaatteet ovat olleet kaupungin voimassa olevaa käytäntöä, eikä luovutusperusteihin ole niiden vahvistamisen jälkeen tehty poikkeuksia. Repolanrannan yhteislaiturien sopimukset, joihin oikaisuvaatimuksen tekijä viittaa, ovat vuodelta 2018 eli ajalta, jolloin nykyinen luovutuskäytäntö ei vielä ollut voimassa. Repolanrannan yhteislaiturit eivät ole myöskään vertailukelpoisia siitä syystä, että ne sijaitsevat alueella, joka on asemakaavassa merkitty sellaiseksi vesialueen osaksi, jolle saa sijoittaa venelaitureita. Kaavoittaja on siis kaavaprosessin yhteydessä nimenomaisesti tutkinut Repolanrannan tiettyjen vesialueen kohtien soveltuvan venelaiturikäyttöön ja sinne kulkemiseen, mikä puolestaan ei ole tilanne Isojoenrannalla, jossa vastaavaa kaavamerkintää ei ole. Päätös ei riko kuntalaisten yhdenvertaisuutta, sillä oikeus saada laituripaikka kaupungin rantaan ei ole kuntalaisen subjektiivinen oikeus vaan kaupungilla on maanomistajana oikeus määritellä ehdot, joilla se laituripaikkoja luovuttaa. Luovutusehdot on vahvistettu lainvoimaisella päätöksellä, josta on aikanaan ollut kuntalaisilla valitusoikeus. Mikäli lautakunnan selkeästä periaatekirjauksesta poikettaisiin myöntämällä yhteislaituripaikka sisäkortteleiden asukkaille jokirantaan, tulisi kaupungin tehdä yhä uusia vastaavia poikkeuksia myös muille tiedustelijoille, mikä vesittäisi periaatepäätöksen tavoitteen ja tarkoituksen, joka oli rajoittaa yksityislaiturien määrän lisääntymistä joenvarsilla ja ohjata laituritoiminnot tapahtumaan ensi sijassa niille kaavassa osoitetuilla alueilla. Kuten tonttipäällikkö päätöksessään viittasi, Porin kaupungilla on tarjota vuokrattavaksi yhteensä noin 1400 venepaikkaa kaupungin eri yhteislaitureissa, jotka ovat kaikkien, myös oikaisuvaatimuksen tekijän hyödynnettävissä.

Oikaisuvaatimus voidaan tehdä joko laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteella. Tonttipäällikkö on ollut toimivaltainen päättämään asian, päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä se ole muutoinkaan lainvastainen. Tonttipäällikön hylkäävä päätös perustuu teknisen lautakunnan päätöksen 22.3.2022 § 61 selkeään kirjaukseen, jonka mukaan jatkossa laituripaikkoja luovutetaan vain rannan viherhaistaan rajoittuville kiinteistöille, mitä ehtoa [peitetty] tekemä yhteislaiturihakemus ei täytä. Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty perusteita, jonka vuoksi päätöstä olisi syytä muuttaa tarkoituksenmukaisuusperusteella. Näillä perustein oikaisuvaatimus on hylättävä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää hylätä tonttipäällikön 7.8.2023 § 55 päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Christa Lahto saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana kello 16:36.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, Infrajohtaminen/MAPO

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:
•    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
•    kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

 Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:              PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:            Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:    turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:           029 56 42414
Puhelinnumero:        029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta. 

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:          (02) 634 9417
Puhelinnumero:       (02) 623 4470
Vaihde                     (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15


Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.