Tekninen lautakunta, kokous 19.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 197 Teknisen toimialan kuukausiraportointi 2023

PRIDno-2023-1142

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut -yksikön toiminta on ollut tammi-heinäkuun aikana normaalia. Osa yksikön henkilöstöstä tekee töitä etänä. Pysäköinninvalvonnassa pysäköintivirhemaksuja on heinäkuun loppuun mennessä kirjoitettu hieman vähemmin kuin viime vuonna vastaavaan ajankohtaan mennessä.

Infrayksikön alkuvuosi on edennyt suunnitellusti. Työt liittyen investointeihin ovat käynnistyneet pääosin aikataulun mukaisesti. Vuoden 2023 kohteiden rakennuttaminen on käynnissä ja 2024 investointisuunnitelman laadinta on käynnissä osana vuoden 2024 talousarvion valmistelua. Rakentamisessa ovat käynnistyneet työkohteet hyväksytyn työohjelman mukaisesti. Alkuvuoden osalta olosuhteet olivat talviset ja talvikunnossapitoon liittyviä tehtäviä oli viime vuosia enemmän. Talvikunnossapidon laatutasoa on myös nostettu kesällä 2022 Teknisen lautakunnan tekemän päätöksen mukaisesti.

Tilayksikössä vuoden 2023 kunnossapito- ja investointihankkeet ovat edenneet työohjelman mukaisesti. Vuoden 2024 investointisuunnitelmaa on tehty huomioiden hankkeiden keskinäiset riippuvuudet. Kiinteistöohjelman valmistelu on käynnissä ja ohjelma valmistuu syksyllä 2023. Purkuohjelma 2023 on edennyt suunnitellulla tavalla.

Talouden toteutuma

Valtuustoon nähden sitova erä eli toimintakulujen toteutuma oli kumulatiivisesti heinäkuun lopussa noin –29,1 miljoonaa euroa, josta heinäkuun toteutuma oli -3,7 miljoonaa euroa. Heinäkuun kumulatiivinen toteutuma -29,1 miljoonaa euroa oli 57,8% koko vuoden määrärahasta -50,3 miljoonaa euroa.

Henkilöstökulut olivat heinäkuun lopussa 58,1%, palveluiden ostot 58%, aineet, tarvikkeet ja tavarat 57%, avustukset 90,3% sekä muut toimintakulut 57,8 % koko vuoden määrärahasta.

Heinäkuun lopussa toimintatuotoissa oli kumulatiivisesti toteutunut noin 17,3 miljoonaa euroa, mikä on noin 68,2% koko toimialan tavoitteesta. Maa- ja vesialuevuokria on toimintatuotoista noin 7,4 miljoonaa euroa ja tilavuokria noin 6,6 miljoonaa euroa.

Määrärahamuutos koskien alkuvuoden budjetoimattomia jätehuollon tuottoja ja kuluja on tehty heinäkuulle. Muutos nosti sekä toimialan toimintatuottojen että toimintakulujen määrärahaa noin1,1 miljoonaa euroa.

Vuoden 2023 työohjelman mukaisesti omajohtoisten työmaiden osuus on viime vuotta vähäisempi, mikä näkyy myös alkuvuoden Valmistus omaan käyttöön (VOK) erän toteutumassa. VOK-erän heinäkuun kumulatiivinen toteutuma oli 38,1% koko vuoden talousarviotavoitteesta.

Tila- ja infrainvestointien kumulatiivinen toteutuma on tammi-heinäkuun osalta -24 miljoonaa euroa kokonaismäärärahan ollessa -58,9 miljoonaa euroa.

Irtaimistoon varatusta investointimäärärahasta (0,9 miljoonaa euroa) on käytetty noin 0,2 miljoonaa euroa ja sillä on tehty suunnitelman mukaisia hankintoja.

Talouden vuosiennuste

Vuosiennuste pidetään tässä vaiheessa ennallaan. Loppuvuosi tulee olemaan erittäin haasteellinen määrärahan riittävyyden osalta. Toimintakulujen ennakoidaan ylittyvän noin 0,4 miljoonaa euroa. Toimintatuottojen osalta tullaan todennäköisesti jäämään talousarviosta noin 0,4 miljoonaa euroa ja valmistus omaan käyttöön -erän osalta noin 0,7 miljoonaa euroa.

Toiminnan sopeuttamista tehdään henkilöstön rekrytointeja hidastamalla, kunnossapitokohteiden toteuttamistapoja sekä palveluiden hankintojen kiireellisyyttä arvioimalla.

Investointien osalta määrärahaa jää todennäköisesti käyttämättä tiloihin kohdistuvista investoinneista noin 6 miljoonaa euroa.

Infrastruktuuriin kohdistuvista investoinneista Jokikeskuksen työmaa oli kesäkuun alussa eri syistä johtuen jäljessä aikataulusta noin seitsemän viikkoa. Kesäkuun aikana työmaalla havaittiin erittäin harvinaiseksi ja uhanalaiseksi luokiteltu törmäpääsky, jonka pesintä työmaa-alueella keskeytti työmaalla tietyt työvaiheet. Törmäpääskyn pesinnästä aiheutui työmaalle kuusi viikkoa lisää viivettä, joten työmaa ei tule valmistumaan urakka-asiakirjojen mukaiseen määräaikaan 15.9.2023 mennessä. Hankkeelle myönnetyn 2 329 000 € valtionavun ehdot eivät näin ollen täyty vuoden 2023 aikana eikä Traficom voi laittaa sitä maksatukseen. Traficom on hakenut hankkeen valtionavulle uudelleenbudjetointia vuodelle 2024. Asiasta päättää Suomen eduskunta syksyn 2023 aikana.

Yksityiskohtaisemmat raportit yksiköiden toiminnan ja talouden toteumasta ovat erillisinä liitteinä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.