§ 96 Poikkeaminen, Pohjansaha

Lataa 

PRIDno-2023-2532

Päätöspäivämäärä

16.10.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Ei ranta-asemakaavaa. Pohjois-Porin oikeusvaikutuksettomassa osayleiskaavassa (hyv. 7.5.2001) loma-asuntoaluetta (RA).
Rakennuspaikan alueella on Satakunnan maakuntakaavassa merkintä ge-2: arvokas geologinen muodostuma (Pohjansahan kalliot).

Poikkeaminen

Poiketaan Porin kaupungin rakennusjärjestyksen 21 §:stä, jonka mukaan rakennuspaikalle saa sijoittaa vähintään 10 metrin etäisyydelle keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta yhden, kerrosalaltaan enintään 25 neliömetrin suuruisen talousrakennuksen, jos rakennus liittyy yhtenäiseen rakennusryhmään tai muutoin sopeutuu ympäristökuvaan, ja jos jätevedet eivät aiheuta ympäristöhaittoja.

Suunniteltu saunarakennus sijaitsee lähimmillään 7,7 metrin etäisyydellä keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta.

Naapurien kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit. Naapureilla ei ole huomautettavaa hankkeesta. (MRL 173 §)

Asian harkinta

Hakemuksen perustelujen mukaan saunarakennus rakennettaisiin samalla paikalle, jossa palanut sauna sijaitsi. Kyseessä on jyrkkä rinnetontti ja vanha saunarakennus on aikanaan maisemoitu rinteen keskiosaan. Saunarakennus on turvassa merenkäynniltä rinteen jyrkkyyden vuoksi, koska korkeusero rantaan on suuri, n. 2,4 metriä. Tontti on kallioinen ja kivikkoinen. Saunaa rakennettaessa on aikanaan raivattu ja rakennettu rinteeseen perustus luonnonkivistä. Samalle paikalle sijoitettuna voitaisiin hyödyntää olemassa olevaa rakennuspaikkaa, eikä ympäröivään alueeseen tarvitsisi juurikaan kajota. Rinne, jossa rakennus sijaitsee, on säilytetty muilta osin luonnontilaisena, ja tällaisena haluaisimme se myös pitää. Mikäli uusi saunarakennus sijoitetaan toiseen paikkaan, joudumme tekemään isojakin maansiirrollisia töitä ja muokkaamaan aluetta. Olemassa olevalle paikalle on jo kulku, eikä uusi saunarakennus vaatisi uuden kulkuväylän tekemistä, mikäli se sijoitetaan vanhan saunarakennuksen paikalle.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista ja täyttää muutkin poikkeamiselle asetetut edellytykset. (MRL 171 §)

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

25 m²:n saunan rakentaminen palaneen saunan tilalle.

Rakennuspaikka

Kiinteistö [peitetty], osoite [peitetty]. Pinta-ala kiinteistörekisterin mukaan 0,3120 ha.

Rakennuspaikalla sijaitsee rekisterissä olevat 47 m²:n loma-asunto ja kaksi talousrakennusta (21 m² ja 11 m²) sekä yksi rekisteröimätön varasto. Lisäksi rekisterissä palanut 19 m²:n saunarakennus.

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala