§ 16 Leipä- ja leipomotuotteet

Lataa 

PRIDno-2023-2126

Päätöspäivämäärä

20.10.2023

Päätöksen tekijä

Hankintapäällikkö

Päätöksen peruste

Kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimukset

Hankintaan liittyy useita kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimuksia, jotka on selvitetty tarkemmin liitteenä olevassa vertailutaulukossa (Vertailu Leipä- ja leipomotuotteet). Kelpoisuustarkistuksen perusteella todettiin, että saadut tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimukset.

Kokonaistaloudelliset valintakriteerit

Valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus.

Tarjousten arviointi ja vertailu

Maksimipisteet ovat 100 pistettä, jakautuen seuraavasti:

HINTA max 65 p.

LAATU/TOIMINNALLISET OMINAISUUDET max 35 p.

- Näytetuotteet max 15 p.

- Valikoiman laajuus ja hintataso max. 10 p

- Laatu- ja ympäristöhallinta ja dokumentointi max. 10 p.

Hinta

Tarjouspyynnöllä pyydettiin kolmenkymmenenyhden (31) tuotteen hintaa, jotka kerrottiin arvioiduilla vuosivolyymeilla. Tarjouspyynnölle valikoitiin tuotteet yhdessä palveluliikelaitoksen ja yhteistoimintatahojen asiantuntijoiden kanssa.

Tarjousten hintapisteet laskettiin siten, että halvin tarjoushinta sai enimmät hintapisteet ja muut tarjoushinnat suhteutettiin halvimpaan hintaan kaavalla: maksimipisteet * halvin tarjottu hinta / ko. tarjouksen hinta.

Laatu/toiminnalliset ominaisuudet

Näytetuotteet

Tarjouksen jättäneitä pyydettiin toimittamaan tarjouspyynnöllä mainitut näytetuotteet arvioitavaksi. Valikoidut tuotteet arviointiin olivat: ruispala, sekaleipäviipale, kaurapala (ohut), sämpylä (leivonnassa käytetty vähintään kahta eri viljaa), sämpylä (leivonnassa käytetty vähintään 10 % jotain juuresta) ja pitko (arkinen, viipaloitu).

Näytetuotteille tarjousten arviointityöryhmässä annettiin pisteitä (0-3) seuraavasti:

- enimmäkseen tavoitteiden vastainen = 0 p

- ei täysin vastaa tavoitetta = 1 p

- vastaa käsitystä hyvästä tuotteesta = 2 p

- osoittaa merkittävää lisäarvoa = 3 p.

 

Näytetuotteiden arviointitilaisuus järjestettiin Cygnaeuksen ruokapalvelukeskuksessa perjantaina 29.9.2023 klo 13 alkaen. Näytetuotteita oli arvioimassa yhteensä kahdeksan asiantuntijaa Porin palveluliikelaitokselta ja yhteistoimintatahoilta. Pisteytyksen lisäksi arvioijilla oli mahdollisuus antaa tuotteista sanalliset arvioinnit. Kaikkien arvioijien ja näytteiden pisteistä laskettiin kokonaiskeskiarvo ja parhaimman kokonaiskeskiarvon saanut toimittaja sai kohdasta maksimipisteet, muut suhteutettiin siihen kaavalla: maksimipisteet * ko. tarjouksen pisteet/korkeimmat arviointipisteet. Tarkemmat tiedot vertailutaulukon välilehdellä 2.

 

Valikoiman laajuus ja hintataso sekä laatu- ja ympäristöhallinta ja dokumentointi

Tarjoajien tuli ladata tarjoukseen hinnasto muun valikoiman osalta. Arvioitavana oli valikoiman laajuus ja hintataso. Lisäksi tarjoajien tuli antaa selvitys yrityksen laatu- ja ympäristönhallinnasta sekä niiden dokumentoinnista. Arvioitavana oli ympäristöjärjestelmän/-dokumentin sisältö ja hallinnan varmistus.

Hinnastosta ja valikoimasta sekä yrityksen laatu- ja ympäristönhallinnasta sekä niiden dokumentoinnista tarjousten arviointityöryhmässä annettiin pisteitä (0-3) seuraavasti:

- enimmäkseen tavoitteiden vastainen = 0 p

- ei täysin vastaa tavoitetta = 1 p

- vastaa käsitystä hyvästä tuotteesta = 2 p

- osoittaa merkittävää lisäarvoa = 3 p.

Eniten arviointipisteitä saanut tarjous saa kriteerin täydet prosentit ja muut suhteessa siihen kaavalla: maksimipisteet * ko. tarjouksen pisteet/korkeimmat arviointipisteet.

 

Toiminnallisten ominaisuuksien pisteet laskettiin yhteen hintapisteiden kanssa.

Palvelun toimittajaksi valitaan suuremmat kokonaispisteet saanut tarjoaja.

 

Tarjousvertailu tulee viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 3 momentin mukaan julkiseksi vasta, kun sopimus on tehty. Tarjoajilla on kuitenkin asianosaisina oikeus saada tieto tarjousvertailusta. Tämän jälkeenkään eivät liikesalaisuuden piiriin kuuluvat tiedot ole julkisia. Tarjotun palvelun kokonaishinta ei kuitenkaan ole liikesalaisuus.

Kuvaus

Hankinta koskee Porin kaupungin sekä mukana olevien yhteistoimintatahojen tarpeisiin tulevia leipä- ja leipomotuotteita. Hankintaan sisältyvät ruokaleivät (tummat ja vaaleat), sämpylät, piirakat sekä kahvileivät ja täytekakut. Kyseessä on Porin kaupunginhallituksen määrittämä yhteishankinta, jonka hankintapalvelut kilpailuttaa ja josta hankintapäällikkö tekee hankintapäätöksen.

Hankintaa valmisteltiin Porin kaupungin palveluliikelaitoksen edustajien sekä hankintaan osallistuvien yhteistoimintatahojen asiantuntijoiden kanssa. Hankinnassa ovat mukana: Pori, Eurajoki, Harjavalta, Huittinen, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Ulvila, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova ja Porin ev.lut seurakuntayhtymä.

Sopimus astuu voimaan 1.1.204 ja se on voimassa 31.12.2024 asti, jonka jälkeen mahdollinen optio sopimuksen jatkamisesta toistaiseksi voimassa olevana, kuuden (6) kuukauden irtisanomisajalla.

Hankintamalli on yhden (1) toimittajan puitejärjestely, jossa tilaajat tulevat tekemään tilaukset suoraan valitulta toimittajalta. Puitejärjestely on tässä hankinnassa perusteltu, sillä ei ole tarkoituksenmukaista etukäteen vahvistaa tilattavien tuotteiden määriä. Puitejärjestely voi olla voimassa enintään neljä vuotta.

Tarvittaessa hankintaa voidaan laajentaa hankintapalvelujen yhteistoiminta- ja yhteistyötahojen (mukaan lukien konserniyhtiöt) tarpeisiin; näissä tapauksissa tulee aina ensin olla yhteydessä Porin kaupungin hankintapalveluihin.

Hankinta on EU-kynnysarvon ylittävä, ennakoitu kokonaisarvo n. 1 500 000 € koko sopimuskaudella, mukaan lukien kolme optiovuotta. Hankinnasta julkaistiin ennakkoilmoitus Hilmassa 9.6.2023. Hankinnasta julkaistiin EU-kynnysarvon ylittävä hankintailmoitus tarjouspalvelu.fi/pori kautta Hilmassa 27.8.2023. Tarjousaika päättyi 13.9.2023 klo 12.00. Hankintamenettely oli avoin. Osatarjousta ei hyväksytty. 

Määräaikaan mennessä tarjouksen antoivat: Porin Leipä Oy ja Leipomo Verainen Oy.

Päätös

Päätetään, edellä mainittujen kokonaistaloudellisten kriteerien perusteella, että leipä- ja leipomotuotteiden sopimustoimittajaksi valitaan Porin Leipä Oy.

Allekirjoitus

Outi Karinharju, hankintapäällikkö, hankintapalvelut, talous- ja hallintoyksikkö

Organisaatiotieto

Talous- ja hallintoyksikkö