Tekninen lautakunta, kokous 3.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 210 Tekninen toimiala, talousarvio vuodelle 2024

PRIDno-2023-2851

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 5.6.2023 tehnyt päätöksen talousarvion 2024 laadintaa ohjaavasta toimialakohtaisesta käyttötalouden kehyksestä. Talousarvion suunnitelmavuodet 2025–2026 viimeistellään keskitetysti talous- ja hallintoyksikössä henkilöstösuunnitelmat huomioiden. Talousarvio ja taloussuunnitelma on laadittava siten, että ne toteuttavat kaupunkistrategiaa ja edellytykset kaupungin tehtävien hoitamiseen turvataan. Talousarvion ja taloussuunnitelman tulee olla yhdenmukainen henkilöstösuunnitelman kanssa.

Talouden suunnittelussa lähtökohtana ovat strategiassa kaupungin toiminnalle asetetut pitkän aikavälin tavoitteet, ennakoidut talouden kehitysnäkymät, arvioitu väestön ja elinkeinojen kehitys sekä muut toimintaympäristön muutokset. Talousarviovuosi on kolmivuotisen taloussuunnitelman 2024–2026 ensimmäinen vuosi.

Talousarvion toiminnallisten tavoitteiden osuus painottuu toimialoilta nostettuihin taloudellisesti merkittävimpiin prosesseihin sekä kaupungin elinvoiman ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin kehittämiseen. Talous- ja hallintoyksikkö on valmistellut yhteistyössä toimialojen kanssa toimintakatteeltaan suurimpien prosessien tilannekuvat, taloudelliset vaikutukset sekä pitkän aikavälin tavoitteet ja vuosittaiset valtuustoon nähden sitovat mittarit. Teknisen toimialan osalta nämä prosessit ovat infran kunnossapito ja tilatehokkuus. Kuvaukset on liitetty teknisen toimialan käyttötalouden yhteyteen. Lisäksi kaupungin elinvoima ja porilaisten hyvinvointi esitetään omina tavoitteellisina osioina.

Kunta-alan 8.6.2022 solmimaa palkkasopimusratkaisua on täydennetty ns. perälautatarkastelulla 7.3.2023. Ratkaisun perusteella 1.6.2023 ja 1.6.2024 voimaan astuvia yleiskorotuksia ja paikallisia järjestelyeriä korotetaan huomioiden verrokkialojen työehtosopimusten kustannusvaikutusprosentti. Talousarviossa 2023 oli varauduttu kolmen prosentin palkkakustannusten kasvuun vuoteen 2022 verrattuna. Perälautatarkastelun seurauksena vuoden 2023 palkkakustannusten todellinen kokonaiskasvu tulee olemaan noin 3,63 prosenttia. Arvio ei sisällä kunta-alan työntekijöille kesäkuussa 2023 maksettavaa kertapalkkiota. Vuonna 2024 palkkakustannukset kasvavat edelleen 3,98 prosentilla (4,56 % verrattuna vuoden 2023 alkuperäiseen talousarvioon). Palkkakustannusten kasvu vuodesta 2022 vuoteen 2024 on jopa 7,75 prosenttia.

Edellä mainitut palkankorotusvaraukset on huomioitu täysimääräisinä kehyksessä. Työnantajan sivukuluprosentit on arvioitu keväällä 2023 käytettävissä olevan parhaan tiedon perusteella ja ne päivitetään tarvittaessa talousarvion myöhemmissä käsittelyvaiheissa.

Henkilöstö- ja koulutussuunnitteluprosessi on integroitu osaksi talousarvioprosessia ja talousarvion valmistelutyön yhteyteen, jotta mahdolliset henkilöstörakenteen ja -määrän muutokset voidaan ottaa talousarviossa huomioon aikaisempaa tehokkaammin. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmat käsitellään lautakunnissa talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Eläkemenoperusteinen maksu poistui vuoden 2023 alussa. Sen on korvannut tasausmaksu, joka jaetaan kuntien ja hyvinvointialueiden osuuksiin.

Toimialan tilannekuvassa esitetään pääkohdat, jotka kuvaavat toimialan tilannetta ja nähtävissä olevia toimialaa koskevia muutoksia.

 Talousarvion määrärahakehys ja perusteet

Teknisen toimialan sitovuustaso valtuustoon nähden on aiempina vuosina ollut toimintakulut. Vuoden 2024 osalta sitovuustasoiksi tulevat toimintatuotot, valmistus omaan käyttöön ja toimintakulut, jokainen erikseen. Teknisen toimialan tuottojen osuus koko kaupungin tuotoista on merkittävä ja niiden toteutuminen talousarvion mukaisena on oleellista koko kaupungin kannalta.

Kehyksessä on huomioitu uuden asiakaspalvelukokonaisuuden muodostuminen, mikä poistaa teknisen toimialan organisaatiosta Porinan kustannuspaikan. Alkuperäinen määrärahakehys kaupunginhallituksen päätöksessä oli toimintatuottojen osalta 24,3 miljoonaa euroa, valmistus omaan käyttöön -erän osalta 2,9 miljoonaa euroa ja toimintakulujen osalta -51,2 miljoonaa euroa. Kehyksen jälkeen tehtyjen muutosten vaikutus toimintakulujen määrärahaan on 0,4 miljoonaa euroa. Kehykseen tehtiin seuraavat muutokset vuodelle 2023.

Toimintatuotot:

Pysäköintimaksut -0,2 miljoonaa euroa

Kiinteistönhoidon myynti tytäryhtiöille -0,1 miljoonaa euroa

Maankäyttösopimuskorvaukset -0,6 miljoonaa euroa

Porin Veden varastopalvelumaksun ja päivystyskorvauksen poistuminen -0,1 miljoonaa euroa

Maa-aluevuokrat +1 miljoona euroa

Tilavuokrat +0,3 miljoonaa euroa

Pysäköintivirhemaksut -0,1 miljoonaa euroa

Rakennusten myynti -0,1 miljoonaa euroa

Valmistus omaan käyttöön:

VOK -0,7 miljoonaa euroa

Toimintakulut:

Henkilöstökulut +0,8 miljoonaa euroa, joista 0,2 miljoonaa euroa kehyksen jälkeisenä toimialojen välisenä siirtona.

Palvelut sekä aineet, tarvikkeet ja tavarat +0,4 miljoonaa euroa, josta 0,2 miljoonaa euroa kehyksen jälkeisenä siirtona investoinneista käyttötalouteen

Muut toimintakulut +1 miljoona euroa nouseviin vuokriin ja vastikkeisiin.

Teknisen toimialan käyttötalouden talousarvioesitys on vahvistetun kehyksen mukainen lisättynä mainituilla kehyksen jälkeisillä muutoksilla.

Investointisuunnitelma

Investointisuunnitelma sisältää sekä infrastruktuuriin ja tiloihin kohdistuvat investoinnit että kalustoinvestoinnit. Teknisen toimialan investointisuunnitelma poikkeaa vahvistetusta kehyksestä 0,2 miljoonaa euroa yllä mainitun muutoksen mukaisesti. Yhteensä investointien määräraha on 37,9 miljoonaa euroa. Infraan kohdistuvien investointien osuus on 13,1 miljoonaa euroa. Tilainvestointien osuus on 22,5 miljoonaa euroa, josta uudiskohteita on 10,6 miljoonaa euroa. Kalustoinvestointien osuus on 2,2 miljoonaa euroa.

Suurimmat tilainvestoinnit vuonna 2024 ovat Pohjois-Porin monitoimitalon vaihe 2, Itä-Porin uusi päiväkoti, taidemuseon peruskorjaus, Yyterin uusi info-rakennus ja Ahlaisten monitoimitalo. Infrainvestoinneista merkittävin yksittäinen hanke on Jokikeskuksen toisen vaiheen loppuunsaattaminen.

Teknisen toimialan talousarvio muodostuu liitteinä olevista tuloslaskelmaosasta, investointiosasta selvityksineen, toimialan tilannekuvasta ja riskiarviosta sekä toimialaan liittyvistä prosessikuvauksista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle päätettäväksi oheisen liitteen mukaisen:

- Toimialan käyttötalousarvion vuodelle 2024 ja taloussuunnitelman vuosille 2025-26

- Investointisuunnitelman ja selitysosiot vuosille 2024-2026

- Toimialan tilannekuvan

- Prosessikuvaukset, Tilatehokkuus ja Infran kunnossapito 

- Teknisen toimialan osalta toiminnalliset tavoitteet Porilaisten hyvinvointi ja Porin elinvoima -osioihin

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Arja Laulainen poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana kello 17:38.

Viliina Välimäki poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana kello 17:44.

Tiedoksi

Talous- ja hallintoyksikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.