Tekninen lautakunta, kokous 3.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 209 Teknisen toimialan kuukausiraportointi 2023, elokuu

PRIDno-2023-1142

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut -yksikön toiminta on ollut tammi-elokuun aikana normaalia. Osa yksikön henkilöstöstä tekee töitä etänä. Pysäköinninvalvonnassa pysäköintivirhemaksuja on elokuun loppuun mennessä kirjoitettu hieman enemmän kuin viime vuonna vastaavaan ajankohtaan mennessä. 

Infrayksikön alkuvuosi on edennyt suunnitellusti. Työt liittyen investointeihin ovat käynnistyneet pääosin aikataulun mukaisesti. Vuoden 2023 kohteiden rakennuttaminen on käynnissä ja 2024 investointisuunnitelman laadinta on käynnissä osana vuoden 2024 talousarvion valmistelua. Rakentamisessa ovat käynnistyneet työkohteet hyväksytyn työohjelman mukaisesti. Alkuvuoden osalta olosuhteet olivat talviset ja talvikunnossapitoon liittyviä tehtäviä oli viime vuosia enemmän. Talvikunnossapidon laatutasoa on myös nostettu kesällä 2022 Teknisen lautakunnan tekemän päätöksen mukaisesti.

Tilayksikössä vuoden 2023 kunnossapito- ja investointihankkeet ovat edenneet työohjelman mukaisesti. Vuoden 2024 investointisuunnitelma on tehty. Hankkeiden ohjaukseen on perustettu hankeohjaustyöryhmä, joka kokoontuu ensimmäisen kerran Itä-Porin päiväkodin suunnitelmaluonnosten valmistuttua. Kiinteistöohjelman valmistelu on käynnissä ja ohjelma valmistuu syksyllä 2023. Purkuohjelma 2023 on edennyt suunnitellulla tavalla.

Talouden toteutuma

Valtuustoon nähden sitova erä eli toimintakulujen toteutuma oli kumulatiivisesti elokuun lopussa noin –33,3 miljoonaa euroa, josta elokuun toteutuma oli -4,2 miljoonaa euroa. Elokuun kumulatiivinen toteutuma -33,3 miljoonaa euroa oli 66,2% koko vuoden määrärahasta -50,3 miljoonaa euroa.

Henkilöstökulut olivat elokuun lopussa 66,9%, palveluiden ostot 68,6%, aineet, tarvikkeet ja tavarat 62%, avustukset 91% sekä muut toimintakulut 67,4 % koko vuoden määrärahasta.

Elokuun lopussa toimintatuotoissa oli kumulatiivisesti toteutunut noin 18,6 miljoonaa euroa, mikä on noin 73,3 % koko toimialan tavoitteesta. Maa- ja vesialuevuokria on toimintatuotoista noin 7,4 miljoonaa euroa ja tilavuokria noin 7,5 miljoonaa euroa.

Jätehuollon osuus kokonaistuotoista ja -kuluista on noin 1,1 miljoonaa euroa.

Vuoden 2023 työohjelman mukaisesti omajohtoisten työmaiden osuus on viime vuotta vähäisempi, mikä näkyy myös alkuvuoden Valmistus omaan käyttöön (VOK) erän toteutumassa. VOK-erän elokuun kumulatiivinen toteutuma oli 49,6% koko vuoden talousarviotavoitteesta.

Tila- ja infrainvestointien kumulatiivinen toteutuma on tammi-elokuun osalta -28,6 miljoonaa euroa kokonaismäärärahan ollessa -58,9 miljoonaa euroa.

Irtaimistoon varatusta investointimäärärahasta (0,9 miljoonaa euroa) on käytetty noin 0,3 miljoonaa euroa ja sillä on tehty suunnitelman mukaisia hankintoja.

Talouden vuosiennuste

Loppuvuosi tulee olemaan erittäin haasteellinen määrärahan riittävyyden osalta. Toimialan toimintakulujen ylitysennustetta nostetaan yksiköiden ennusteiden perusteella 0,5 miljoonaan euroon. Toimintatuottojen osalta tullaan todennäköisesti jäämään talousarviosta noin 0,4-0,5 miljoonaa euroa ja valmistus omaan käyttöön -erän osalta noin 0,7 miljoonaa euroa.

Toiminnan sopeuttamista tehdään henkilöstön rekrytointeja hidastamalla, kunnossapitokohteiden toteuttamistapoja sekä palveluiden hankintojen kiireellisyyttä arvioimalla.

Investointien osalta määrärahaa jää todennäköisesti käyttämättä tiloihin kohdistuvista investoinneista noin 6 miljoonaa euroa. Merkittävimmät alitukset tulevat Itä-Porin päiväkodista, Ahlaisten monitoimitalosta ja Yyterin inforakennuksesta.

Tämän hetken arvion mukaan infrainvestointien määräraha tullaan käyttämään kokonaisuudessaan. Jokikeskuksessa työt jatkuivat hyvällä vauhdilla. Elokuussa rannan tukimuuri saatiin valmiiksi pois lukien länsipään liitoskohta, joka on vielä kesken. Ensimmäinen työnaikainen kasuuni purettiin. Itäpäässä jatkettiin muun muassa pinnan kiveystöitä, valaisimien jalustojen asennuksia ja matalien tukimuurien asennuksia.     

Yksityiskohtaisemmat raportit yksiköiden toiminnan ja talouden toteumasta ovat erillisinä liitteinä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.