§ 160 Mapa-koulutusten hankinta vuodelle 2023

Lataa 

PRIDno-2023-2142

Päätöspäivämäärä

13.11.2023

Päätöksen tekijä

Henkilöstöjohtaja

Päätöksen peruste

Tmi Pekka Teini on Satakunnan alueella toimiva kouluttaja, jonka kanssa on jo aikaisemmin tehty hyvää yhteistyötä Porin organisaatiossa. Koulutuspäivät on saatu sovittua luontevasti kohdentumaan Porin organisaation erilaisiin aikataulullisiin tarpeisiin. Alueen toimijana kouluttajan matkakustannukset lähikoulutuksiin pysyvät myös kohtuullisina. 

Henkilöstöjohtajan hankintavaltuudet ovat Konsernipalvelut-esikuntayksikön toimintasäännön § 23 mukaan enintään 50 000 €. 

Kuvaus

MAPA®-koulutukset ovat haasteellisen käytöksen ennaltaehkäisyyn ja hallintaan tarkoitettua koulutusta (MAPA = Management of Actual or Potential Aggression). Koulutusta saavat antaa ainoastaan Suomen Mapa®-keskuksen rekisteröidyn koulutuksen käyneet kouluttajat. 

Tmi Pekka Teini tarjoaa MAPA® perustason ja vaativan tason koulutuksia.  MAPA® tavaramerkin omistaa Crisis Prevention Institute, ja toimintaa organisoi Suomen mapakeskus. MAPA®-koulutuksissa perehdytään menetelmiin, joissa kohdataan kriisissä oleva, haasteellisesti käyttäytyvä asiakas. Koulutus perehdyttää henkilöstöä hyviin vuorovaikutuksen, päätöksenteon ja tarvittaessa jälkipurkamisen käytänteisiin huomioiden erityisesti ennaltaehkäisyn. Koulutus sisältää myös menetelmiä asiakkaan turvalliseen fyysiseen ohjaukseen ja rajoittamiseen sekä menetelmiä mahdollisen päälle karkauksen kohteena olevan työntekijän fyysiseen irtaantumiseen. Koulutuksessa huomioidaan asiakkaiden yksilölliset tarpeet, perus- ja ihmisoikeudet sekä lainsäädännön velvoitteet. Lisäksi koulutuksen aikana muistiinpanot kirjataan MAPA® Osallistujan työkirjaan. 

MAPA® Perusteet on yleensä kaksipäiväinen koulutus tai muuten koulutus on kestoltaan n. 16 tuntia. Yhtä kouluttajaa kohti sopiva määrä osallistujia on maksimissaan 18 henkilöä. Koulutuksen aikana käydään läpi myös sellaisia tilannekohtaisia sovelluksia, mitä työntekijät tarvitsevat työssään yksikön viitekehys huomioiden.  

 MAPA® Päivitys 8 h  Koulutus perehdyttää henkilöstöä hyviin vuorovaikutuksen, päätöksenteon ja jälkipurkamisen käytänteisiin. Lisäksi koulutus sisältää menetelmiä oppilaan turvalliseen fyysiseen ohjaukseen ja rajoittamiseen sekä fyysisiin irtaantumistaitoihin päällekarkaustilanteissa tai esim. koulutoimelle suunnatuissa koulutuksissa myös välituntitilanteisiin. Koulutuksessa huomioidaan oppilaiden yksilölliset tarpeet, perus – ja ihmisoikeudet sekä lainsäädännön velvoitteet. Päivityksessä ei enää käytetä työkirjaa, mutta päivityspäivän kulku noudattaa työkirjassa läpikäytyä Kriisin etenemisen mallia. Osallistujat rekisteröidään Suomen MAPA keskuksen uuteen järjestelmään. Koulutuksen jälkeen osallistujat saavat virallisen todistuksen koulutuksestaan sähköpostiinsa. 

Porin organisaatiossa toimintaympäristön turvallisuus asiointi- ja työskentely-ympäristön turvallisuutena on edellytys arjen sujumiselle. MAPA®-koulutusten on todettu sisällöltään vastaavan osaltaan turvallisuusosaamisen kehittämistarpeita. Vuonna 2023 MAPA®Perusteet -koulutuksia on sisällytetty kaupungin sisäiseen yleiseen koulutusohjelmaan kaikille toimialoille tarjottaviksi koulutuksiksi. 

Tarjous Tmi Pekka Teiniltä vuodelle 2023 MAPA®Perusteet, yhdestä kurssista hinta on 1860€ euroa (+ alv 24 %). Kurssimaksuihin sisältyvät lisenssimaksut sekä kouluttajan palkkiot. Kurssimaksujen lisäksi kustannettavaksi tulevat kouluttajan matkakulut sekä työkirjat koulutuksiin osallistuville. 

Toinen tarjous Tmi Pekka Teiniltä on MAPA® päivitys 8 h -koulutus, jonka hinta on 940.00 € + 24 % alv. Tämä koulutus on koulunkäynninohjaajille koulujen hiihtolomaviikolla ja syyslomaviikolla. 

 

Päätös

Päätän, että MAPA®Perusteet -koulutuksia hankitaan neljä kappaletta ja  MAPA® päivitys 8h -koulutuksia kaksi kappaletta saatujen tarjousten mukaisesti. 

Allekirjoitus

Timo Jauhiainen, henkilöstöjohtaja, Konsernipalvelut, HR-yksikkö

Organisaatiotieto

HR-yksikkö