§ 103 Poikkeaminen, Mikkola

Lataa 

PRIDno-2023-4070

Päätöspäivämäärä

20.11.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Rakennuspaikalla on voimassa asemakaava 609 1483 (voim. 12.10.2006), jossa rakennuspaikka on huoltoaseman korttelialuetta (LH). Tontilla on rakennusoikeutta 500 k-m² ja suurin sallittu kerrosluku on I.

Yleinen määräys:
Rakennusten ylimmän sallitun korkeusaseman lisäksi on otettava huomioon, että tontin rakenteiden ja puuston korkeus ei saa ylittää Porin lentoaseman lentoesteiden korkeusrajoituksia. 

Rakentamisessa on huomioitava valtioneuvoston päätöksen (993/1992) mukaiset melutason ohjearvot liike- ja toimistohuoneille sekä raideliikenteen aiheuttaman haitallisen tärinän riskit rakennuksille.

Alueen viherrakentamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Poikkeaminen

Poiketaan maankäyttö- ja rakennuslain 58.1 §:stä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa. Hankkeessa poiketaan suurimmasta sallitusta kerrosluvusta.

Naapurien kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit. Naapureilla ei ole huomautettavaa hakemukseen. (MRL 173 §)

Asian harkinta

Hakemuksen perustelujen mukaan rakennus on suunniteltu kaksikerroksisena poiketen alueen kaavamerkinnästä. Tämä ratkaisu on perusteltu liikennöinnin ja riittävän parkkitilan saatavuuden turvaamisella tontilla. Rakennusta madaltamalla IV-konehuone joudutaan sijoittamaan joka tapauksessa toiseen kerrokseen/ullakolle, jolloin todellisuudessa rakennuksen korkeus on lähellä esitettyä. Alueen rakennukset ovat pääosin korkeita, joten kaksikerroksinen toteutus sopii paremmin ympäröivään rakennuskantaan. Rakennus säilyy edelleen verrattain matalana muuhun ympäristöön tämän toteutuksen myötä. Olisi kaupunkikuvallisesti erikoista, jos tontin päärakennus jäisi korkeudeltaan alisteiseksi jakeluaseman katokseen verrattuna. Kaksikerroksinen toteutus mahdollistaa tilankäytön optimoinnin ja toimintojen eriyttämisen selkeästi. Kaksikerroksisuus parantaa alueen viihtyisyyttä ja lisää kevyen liikenteen käyttäjien turvallisuutta mahdollistaen paremmat liikennejärjestelyt, kevyen liikenteen liittymät ja näkyvyyden selkeyden. Rakennuksen suunniteltu käyttötarkoitus ei poikkea olennaisesti käyttötarkoitukseltaan huoltoasematoiminnasta. Vastaavalla kaavamerkinnällä on sallittu vastaavia hankkeita alueella. Rakennus käyttää samaa liittymää kuin aiemmin vuonna 2022 myönnetty lupa ST1-hankkeelle.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa poikkeusluvan myöntämistä. Rakennuspaikka sijatisee autovaltaisella alueella, jossa tontin käytön ja toimintojen sijoittamisen kannalta on tarkoituksenmukaista, että rakennetaan kahteen kerrokseen. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista, ja poikkeamisille on hakijan esittämä erityinen syy. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n (oikeasti 25 §) 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

2-kerroksisen, 395 k-m²:n ravintolarakennuksen rakentaminen.

Rakennuspaikka

Tontti 609-46-9-1, osoitteessa Mikkolankaari 20, 28430 PORI. Tontin pinta-ala 3121 m².

Tontilla sijaitsee polttoaineen jakelukatos 100 m², jakelutekniikkaa palveleva tekninen tila 6 m² ja mainospyloni (h = 6m).

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala